Itthon » Közélet

Csíksomlyón is bemutatják Csaba királyfi rockoperát

G. Nagy Ilián művét augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén játsszák majd.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Csiksomlyo1
A nyeregben láthatod a rockoperát
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 20., 07:58
0 hozzászólás. 

A Csaba királyfi szövegkönyvét, verseit és zenéjét G. Nagy Ilián szerezte, Bene Zoltán hangszerelte. A rendezvény magyarországi fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, erdélyi fővédnökségét Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere vállalta.

A szerző székely nemzeti operaként határozta meg a művet, amelyben a rockopera elemei mellett a klasszikus opera hangzása is megtalálható. Elmondása szerint az operában ujgur, székelyföldi és csángó dallamrészletek is felismerhetők.

G. Nagy Ilián korábban azt mondta, műve iránt azért nagy az érdeklődés, mert előtte senki nem írt egész estés színpadi művet Csaba királyfiról. Véleménye szerint a mondavilágban megőrzött és a székely himnuszban is megénekelt királyfiról homályosak az ismeretek mind Magyarországon, mind Székelyföldön. Az opera felidézi Csaba királyfi alakját, azt, hogy miért kellett elmenekülnie a Kárpát-medencéből, miként várták vissza a székelyek, és hogyan teljesedik be az öröksége.

Az augusztusi bemutatót egyaránt támogatja Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkszereda önkormányzata, megszervezésébe a csíksomlyói kegyhely fölött rendelkező ferences rendtartomány is hozzájárult.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere úgy vélekedett, hogy a műnek nemzetegyesítő jellege lesz, hiszen határokon átnyúló összefogással valósul meg.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."