Itthon » Közélet

Hidakat építenek újjá a 132-es megyei úton

Novemberig befejezik az európai uniós támogatású beruházást, addig útlezárásokra lehet számítani.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

HidepitesLovete
Fotó: Hargita Megye Tanácsa
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. június 08., 14:46
0 hozzászólás. 

Három év szünet után ismét teljes gőzzel végzik a felújítási munkálatokat a Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás–Oklánd–megyehatár közti, 132-es jelzésű megyei úton. A kilenc hídból jelenleg hatnak az újraépítésén dolgoznak, és novemberig a teljes projektet be kell fejezni, az összes híd felújítását, a még hátralévő több mint 4 kilométeres szakasz aszfaltozását, valamint el kell készülni a padkák, korlátok kialakításával, illetve a forgalombiztonsági táblák felszerelésével.

Az európai uniós finanszírozású beruházás jelenlegi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót június 8-án, hétfőn a Lövéte központjában lévő hídnál Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, az intézmény alelnöke, Lázár Zoltán polgármester, valamint Zsombori László beruházási vezérigazgató. Borboly Csaba méltatta munkatársai munkáját, mint fogalmazott, a lényeg, hogy a késedelem ellenére fel tudják használni a közel 15 millió eurós támogatású uniós pénzt. 

A felújítandó út hossza 26,6 kilométer, a projekt összértéke közel 65 millió lej. A korszerűsítés objektív okok miatt elhúzódott: felszámolták a munkálatokra 2009-ben szerződést kötő konzorcium cégeit, ezért nem lehetett folytatni a kivitelezést, és szerződést kellett bontani. Erre 2012-ben került sor, Hargita Megye Tanácsa pedig a projekt folytatása érdekében felleltározta az elmaradt munkálatokat, és megkezdte a közbeszerzési eljárást az új munkálati szerződés megkötésére.

A 2012 és 2013. május közti időszakban a folyamatos óvások miatt a többszörösen is elindított közbeszerzési procedúráknak nem volt eredményük. Mivel két év eltelt anélkül, hogy nem végeztek munkálatokat ezen az útszakaszon, szükség volt a kivitelezési terv aktualizálására. 2014 márciusában a megyei tanács elfogadta a frissített tervet, azt előterjesztette jóváhagyásra a finanszírozónak, és 2014 májusában a minisztérium rábólintott az új tervre.

Korábban arról is írtunk, hogy június elsejétől nem közlekedhetnek a 3,5 tonnánál nagyobb teherbírású autók a 132-es út Szentegyháza és Homoródújfalu közti szakaszán az elkezdődött munkálatok miatt. A korlátozás körülbelül november végéig marad érvényben, amíg az útszakaszon zajlik a felújítás. Június 3-tól, szintén korszerűsítés miatt, lezárják az utat Szentegyháza és Lövéte között, a munkálatok körülbelül három hónapot tartanak. Ez idő alatt Lövétéről Csíkszeredába Szelterszen keresztül, Kirulyfürdőt érintve lehet eljutni, míg Udvarhelyre Oklándon keresztül, illetve a 132A jelzésű megyei úton, a Homoródalmás–Homoródszentmárton-útvonalon.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."