Itthon » Közélet

I. Romanap Máréfalván

A Cigányok Nemzetközi Napjának tiszteletére és persze a közösség építéséért szervezték a Nyírő József Általános Iskolában az első romanapot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Romanap8
Romanap8
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 14., 14:33
0 hozzászólás. 


Macskássy Katalin Sosem volt Cigányország című, a roma eredetmonda alapján készült filmjét vetítték, amikor megérkeztünk a Máréfalvi Művelődési Házba, ahol az egész iskolát, de még néhány szülőt is érdekelt a rendezvény. Tudniillik a község 30 százaléka roma és az általános iskola közel 270 tanulójának 45 százalékát teszik ki a cigánygyerekek.

Romanap91

A film után Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne című versét szavalták el a kicsik először magyar, majd románi nyelven, de énekeltek az Összefogás Háza gyerekei, majd halhattuk a rajzkiállítás témáját adó cigány mesét, Az elrejtett kincset. Az I-IV. osztályosok rajzait egyébként április 16-án kiállítja a Hargita Megyei Tanfelügyelőség is. A kulturális programok után műhelyek alakultak, itt Ötvös Pista bácsi vezette kosárkészítéssel, Sándor István, Isu, (Caritas) irányításásval, papírhajtogatással (ahol a két közösség szimbólumai készültek el, mint a madár vagy a tulipán), Dezső bácsi cimbalma segítségével, zenéléssel teltek az órák. A végére pedig egy flashmobot – villámcsődületet – ígértek a szervezők, azaz mindenki kapott egy betűt, majd kirakták a következő két mondatot, ami a romanap üzenetét hordozza: „Nem választhatod meg, hogy hová és kinek szüless, de hogy mivé válsz, az rajtad múlik.” illetve Mahatma Ghandi gondolatát: „Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.”

A gyerekricsaj közepette megkérdeztük az illetékest is a rendezvényről: „Ez egy hagyományteremtő próbál lenni. Ez egy kezdet. Tudomásom szerint Máréfalva történetében és az iskola történetében még nem volt ilyen romanap, vagy az iskola gyerekeinek jelentős hányadát kitevő romák kultúrája specifikusan nem volt bemutatva” – mondta Bálint Tibor, a Nyírő József Általános Iskola igazgatója, aki kihangsúlyozta: „elsősorban magunknak szerveztük.”

Romanap95

Bálint Tibor

Eredetileg április 8-a a Romák Nemzetközi Napja, de mivel ez a vakáció idejére esett, mára időzítették a rendezvényt. Több probléma merült fel a cigánygyerekek esetében, tudatta az igazgató. Nehéz például a beiskoláztatás, hiszen a gyerekek nem járnak óvodába sem, így hátránnyal indulnak az első osztályban. Aztán a szülők nagy része alkalmi és idénymunkákból tartja fent a családot, így a gyerekek hiányoznak tanítás közben is. Ahogy Bálint Tibor fogalmazott: „a nehézség nem etnikai, hanem a tanulmányi lemaradottság, az ami őket hátrányba hozza.”

Az iskola próbál erre odafigyelni különböző programok segítségével. Van például egy mediátor – iskolai összekötő –, akinek a feladata ezt kézben tartani, újabban pedig egy országos projektben is részt vesz a tanintézmény. Ennek az a célja, ha valaki nem járt óvodába, akkor az egy nyári háromhetes óvodán vesz részt, így valamilyen szinten felzárkózhat iskolakezdésig. Igaz, hogy a romák képezik a magját ennek a csoportnak, viszont a programban nem csak cigánygyerekek vesznek részt, hanem más nemzetiségűek is. A terv másik része pedig az első osztályosokról szól, ahol ezek a gyerekek nap mint nap a tanítás után korrepetálásban részesülnek valamint ételt, ruházatot és tanszereket is kapnak.

Romanap5

Az eseményt a Nyírő József Általános Iskola tanárai, a tanintézménybe járó diákok szülei (a vezetőtanácsban például egy roma szülő is helyet kap), az Artera Alapítvány, a Caritas Családsegítő Szolgálata, az Összefogás Háza illetve a romaközösség tagjai szervezték.

„A lényeg, hogy pozitívan üzenjünk, és ne különféle gyűlöletnek adjunk hangot, de ehhez meg kell ismernünk egymást és ez a nap ezt szolgálja. Az iskolának úttörő szerepe van, hogy ez a nemzedék tudjon együtt dolgozni” – foglalta össze a rendezvény miértjét az igazgató.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."