Itthon » Közélet

Olvasói levél: Egy nagyon komisz kapus a székelyudvarhelyi kórháznál

Olvasónk személyes élményét osztotta meg. Amikor édesapjával a székelyudvarhelyi kórházba érkezett, ő sem gondolta, hogy ez vár rá.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

korhaz bejarat-1
Fotó: Kakasy Botond | Archív
szerkesztoÍRTA: TAMÁS RITA
2015. július 27., 16:33
6 hozzászólás. 

Édesapám egy nagyon beteg ember, aki a betegsége és a gyógyszeres kezelések miatt 2 hónap alatt 20 kilogrammot fogyott. Mára odakerült, hogy az immunrendszere teljesen tönkrement, és emiatt elkapott egy borzasztóan csúnya fertőzést, amely nagyon úgy tűnt, végzetes lesz a számára.

Megjártuk vele a sürgősséget, Marosvásárhelyt, végül a Székelyudvarhelyi kórházban kötöttünk ki. Itt egy nagyon lelkiismeretes orvosra találtunk, aki elmondta, hogy édesapámnak kötelezően kórházi kezelés kell, de csak abban az esetben tudja befektetni a kórházba, ha lesz üres kórterem, ahol édesapám egyedül lehet, ellenkező esetben a társa betegségét elkaphatja, ami szintén végzetes lehet. Azon a napon nem volt ilyen kórterem, így hazamentünk.

Két nap múlva ismét a kórház kapujában voltunk. Reggel nyolcra kellett mennünk. A doktornő üres kórtermet ígért, és megkért, hogy az édesapám ne egyen, hogy befektetéskor már a laborvizsgálatokat is lehessen elvégezni. Ez nem jelentett neki gondot, ugyanis már hetek óta alig evett. A gyógyszerek teljesen elvették az étvágyát, és hallani sem akart az ételről. Természetesen, édesanyám mindent megtett, hogy legalább a minimális ételt elfogyassza.

Mit képzelek? Ez nem parkoló!

Nyolc óra előtt kicsivel érkeztünk meg a kórház kapujába. Megálltam a sorompónál, „Nyomd meg a gombot, majd kapsz egy zsetont" – ezt végigcsináltam, majd elindultam szépen lassan befelé az udvarra. Alig tettem meg egy fél métert egy magas, szikár kapus rám üvöltött, hogy: „Mit képzelek? Hová megyek? Ez nem parkoló! Csak úgy nem mennek be autóval a kórház udvarára!" Nem értettem mi a baja. Illedelmesen elmondtam, miért jövünk, édesapám nem tud járni, és meg van beszélve a vizsgálat a doktornővel. Azt is elmondtam, valószínűleg, apukámat befektetik. Ő viszont tovább üvöltözött velem. Egy darabig hallgattam, aztán úgy tettem, mintha süket lennék, és bementem az udvarra. Egy kis várakozás után megjött a doktornő, kiderült, hogy aznap nem lesz labor.

Édesanyámmal azon tanakodtunk, hogy valamit enni kellene adjunk édesapámnak. Addig kérdezgettük, hogy mit enne meg, amíg végül kibökte, hogy a Szuperben van egy kifli, amit talán megenne. Természetesen azonnal elindultam kiflit venni. Kimentem a kapun, aztán amikor vissza szerettem volna menni, ismét üvöltözni kezdett a kapus: „Ilyen nincs! Nem megy sehova! Ez nem park, ahol ha kell, ha nem, sétálnak az emberek!" Szépen elmondtam, hogy mi a helyzet, de ő tovább üvöltözött. Nem értettem mi a gondja. Egy kórház kapujában voltunk, ahová az emberek nem kedvtelésből mennek.

Akkor maradjon anélkül!

Szerintem megtörténik másokkal is, hogy szükségük van valamire, amit kint, az üzletben lehet megvásárolni, és nem lehet kimenni. Talán börtön ez a kórház? Aztán otthagytam, hadd üvöltözzön magában. Közben 10 óra lett és sikerült üres kórtermet találni. Kitöltötték édesapám papírjait, amikor kiderült, hogy az egyik gyógyszere otthon maradt. Nem Székelyudvarhelyen lakunk, ismét ki kellett mennem a gyógyszertárba. Visszafele jövet újból kezdődött a cirkusz. Ekkor már teljesen ki volt kelve magából a kapus. „Ilyen nincs! Már megint sétálgat! Itt nem sétálnak!... „ és olyan dolgokat mondott nekem, ami nem bírja a nyomdafestéket. Illedelmesen elmondtam, hogy az édesapámat befektették, és hogy otthon maradt az egyik gyógyszere, de továbbra sem állt le.

Ekkor már azt üvöltözte, hogy: „... ha maguk tudták, hogy befektetik az apját, akkor mi a f.... -áért nem hoztak mindent. Ha nincs a betegnek valamije, akkor maradjon anélkül!" Nem folytatnám, de rossz volt hallgatni azt, amiket összehordott, hozzám vágott.

Kérdem én: a kórház kapujában van a helye egy ilyen ingerült, komisz, faragatlan, stb. embernek? Én tudom, hogy nem könnyű emberekkel dolgozni, hisz a munkahelyemen én is nap mint nap emberekkel dolgozom, de mindennek megvan a határa. Tudom, hogy ha én, vagy bárki más így beszélne a munkahelyén valakivel, akkor már aznap megköszönnék a munkáját, és megmondanák, hogy: „Megkérjük, holnap ne jöjjön:" És ez a kapus még mindig a kórház kapujában van. Pedig, ahogy a tudomásomra jutott, nem én voltam az első, sem a második, de még az utolsó sem, akivel így beszélt ez az ember.

A kórház nem börtön, és az embereknek elég az, hogy ide kell jönniük, és ahogyan mi is vagyunk: nem tudjuk, hogy a beteget életben ki tudjuk-e majd hozni onnan. Nem kell mellé egy goromba ember, aki az utolsó életkedvet is elveszi tőlünk.

Tamás Rita



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szaab
2015-07-27 21:27:40
Észrevétel
Akár a kapus, akár a beteg szemszögéből nézzük az esetet találhatunk pro és kontra érveket, arra a helyzetre, amellyel szemben állunk (időtlen idők óta). A kapus viselkedésével én sem értek egyet, az emberi tisztesség megköveteli a kölcsönös tiszteletet, normális hangvételű beszélgetést. De még ha le is váltanák őt, azt a problémát nem oldaná meg, hogy ki mikor s miért járkálhat a kórház területén.
avatar
Szaab
2015-07-27 21:27:59
Észrevétel + Javaslat
Jól ismerjük a mondást, hogy épp testben épp lélek. És azt is kijelenthetjük a legnagyobb jóindulat mellett is, hogy a kórházak személyzete nem képes mindent megadni, ami a testi és lelki gyógyuláshoz szükséges. Ezért szerény javaslatom az lenne, hogy a kórház vezetősége alakítson ki egy szabály rendszert, amelyben minden betegnek megenged egyetlen általa megjelölt személyt, hogy segítse a befektetést, hazamenést, elintézze az olyan dolgokat, amelyet az orvosok és ápolók nem kötelesek megtenni, vagy önön hibájukon kívül nem tudnak megadni. Ez az illető szabadon járkálhasson ki-be a kórház kapuján amikor szükséges, és amikor a kórterembe levő emberek gyógyulását nem akadályozza, akkor tartózkodhasson a beteggel. Ezen tevékenységét egy időre szóló igazolvánnyal igazolhassa, és a szükséges időtartamot a beteget gondozó/gondozni fogó orvos határozhassa meg.
avatar
beerwin
2015-07-28 11:00:18
Ismerős
Ezt én is megjártam ugyanezzel a kapussal. Nagybátyámat mentünk meglátogatni, még félóra volt a látogatási időből, és nem engedett be, arra hivatkozva, hogy nem tudunk kijönni időben. Már amikor a kapu fele közelítettünk, kiállt a kapuba, és láttam az arcán azt a kifejezést, hogy most ezeket megállítom, mert megtehetem. Mutatta a karján az órát és a táblát, holott nem volt igaza. 15 perc kérlelés után sem sikerült bejutni. Szerencsére kint volt a nagybátyám egyik szobatársa, és ő lehívta.

Lehet hogy ez az ember jó biztonsági szakember, de nem a kórház kapujába való. Menjen el kidobónak, ahol kedvére kitombolhatja magát, ha nem tud az emberekkel tisztességesen viselkedni.

Nem az a legnagyobb baj, hogy a látogatási idő vége felé nem engedett be, hanem a modor amivel ezt megtette.
avatar
bazeee
2015-07-28 13:49:06
heh
az a baj, hogy ez nem csak a kapusra, hanem sok orvosra, vagy epp asszisztensre is igaz... :/
ha nem csúsztatod a lóvét ott d*glesz meg a kapuban.
avatar
Bőrönd Ödön
2015-07-29 08:38:55
re: Ismerős
avatar
beerwin
Ezt én is megjártam ugyanezzel a kapussal. Nagybátyámat mentünk meglátogatni, még félóra volt a látogatási időből, és nem engedett be, arra hivatkozva, hogy nem tudunk kijönni időben.

Ilyen alapon az üzletek ajtóit is korábban bezárhatnák.
avatar
Milan Yorgi
2015-07-29 08:56:08
...
Valaki miért nem veri fejbe ? Mit még szóljak,meg kell nézni hova megy haza hanem..kilesni mikor van egyedűl ne lássa más s két nagy pofont lekeverni.Nem vagyok amúgy ilyen, de aki így viselkedik annak ez jár szerintem.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."