Itthon » Közélet

Korondon ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Víz és villanyáram a kistelepüléseknek, katasztrófavédelmi stratégiák, Barangoljunk Székelyföldön, Színház Székelyföldnek volt a témája a tanácsülésnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

IMG_5534
IMG_5534
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. április 23., 07:49
0 hozzászólás. 


A Korondra kihelyezett, április 22-i soros havi ülésén döntött a megyei tanács a kistelepülések vízhálózata kiépítésének folytatásáról és a 300-nál kevesebb lakosú települések villanyhálózatra csatlakoztatásáról. Mátisfalva, Firtosmartonos, Firtos, Árvátfalva, Kénos és Abránfalva vízhálózatának és csatornarendszerének kiépítésére 880 000 lejt fordít a megyei önkormányzat, többek között erről is döntött a testület a korondi kihelyezett ülésen. Ugyanakkor a mintegy 1,4 millió lej összköltségvetésű villamosítási program keretében 2010-ben a szentléleki Hosszúaszó és a korondi Vadasmező elektromos árammal való ellátása oldódna meg, továbbá a DN13A és a DJ134B jelzésű utak oroszhegyi elágazásánál levő beltelkeket is csatlakoztatnák a hálózatra, és a gyergyótölgyesi Deákpatakán is bővítenék a rendszert.

IMG_5535

A megyei tanácsosok jóváhagyták Hargita Megye Tanácsának részvételét a Regionális Katasztrófavédelmi Stratégiák (CivPro - Regional Strategies for Disaster Prevention) elnevezésű projektben. A projekt értelmében Hargita Megye Tanácsa 83 260 euró vissza nem térítendő támogatásból stratégiákat dolgoz majd ki különböző katasztrófahelyzetekre. A Barangoljunk Székelyföldön program kiterjesztéseként - amelyben a megyei tanács együttműködik az iskolákkal, helyi önkormányzatokkal és a megyei tanfelügyelőséggel - a testület megszavazta, hogy 50 ezer lejjel járul hozzá az 1-8. osztályos tanulók számára a történelmi és kulturális jelentőségű helyek megismerésére szervezett hétvégi kirándulások üzemanyagköltségeihez. A megyei önkormányzat ugyancsak kiemelt fontosságot tulajdonít a néptáncelőadások és a táncházak szervezését támogató, valamint a korábbi években sikeres - idéntől átkeresztelt - Színház Székelyföldnek című programnak. Az előbbiekre 60 000 lejt, míg a színházi előadásokra 30 000 lejt különített el költségvetéséből.

IMG_5477

A tanácsülés előtt a megyei elöljárók rövid ízelítőt kaptak abból, hogyan jut el a kerámiaedény a mester kezei közül a vásárlóig. Erre azért van szükség Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint, hogy a megye különböző vidékéről származó tanácsosok a lehető legrészletesebb képet kapjanak a hagyományokról, hisz nem elég Csíkszeredában asztal mellett dönteni egy kérdésről, a helyszíni tapasztalatra is szükség van. "Meg akartuk mutatni, hogy Korondon nem kínai termékeket árulnak. Meggyőződtünk arról, hogy Korond helytáll a hagyományápolás terén, sőt összegyűjtötte és továbbviszi a szín- és motívumvilágot azokról a településekről, amelyeken elsorvadt ez a mesterség" - mondta Borboly Csaba.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."