Itthon » Közélet

Nem a tatár, a cinizmus ma az ellenség

Összesen 68 településen gyúltak őrtüzek szombat este Székelyföld határain. Nagygalambfalván mintegy hetven ember állta körül a tüzet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

larmafa-7
Magasra csaptak a lángok Székelyföld határában.
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. október 26., 12:33
5 hozzászólás. 

Az esti istentisztelet után vonultak ki a Mál tetőre, ahol a kiáltvány felolvasása után pontban háromnegyed hétkor lobbantak fel a lángok. Ez a tűz jelölte Székelyföld határvonalának egyik pontját és azt, hogy a Székely Nemzeti Tanács ezzel a figyelemfelkeltéssel is közelebb kíván jutni az autonómia kivívásához. Az esemény során elhangzott Vörösmarty Szózata, a Kell még egy szó című dal, és Kányádi György református tiszteletes felkérésére természetesen a himnusz közös eléneklése sem maradhatott el.

A maroknyi embersereg hol csendben figyelte a lángokat és egymást, hol együtt énekelt a gitározó Kecseti Izabellával, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjával. Minden korosztály képviseltette magát az eseményen: szelfiző fiatalok, borosüveget szorongató férfiak, zászlókat lobogtató gyerekek, és az őket figyelő édesanyák.

larmafa-1

Figyelem az arcokat, a gépem kattogása először nem kelt túl nagy bizalmat a jelenlévőkben, akkor oldódik egy kicsit a feszültség, amikor a lelkipásztort rövid interjúra invitálom. Arról kérdezem, mi a célja a mai rendezvénynek, és mit gondol, mi lesz a visszhangja a többségi nemzet részéről.

Reméljük, meglátja ezt a bukaresti nagy politikum is

Arra szeretnénk felhívni a figyelmet elsősorban, hogy vagyunk, hogy itthon vagyunk. A székely nemzet szabadságszerető nemzet. Olyan helyeken állunk ma este, ahol elődeink évszázadokkal korábban őrtüzeket gyújtottak akkor, amikor valahol betört Erdélybe a török, a tatár. Így figyelmeztették egymást az őrök, és a hegyek alatt lévő falvak népét is, hogy jön a veszély.

Akkor biztosan félelem élt a szívekben, ha egy őrtűz kigyúlt. A rendszerváltás utáni 25. esztendőben a török, tatár hordáktól szerencsére nem kell félnünk, csak azzal a cinizmussal nem tudunk megbékélni, amellyel próbálnak kezelni minket. Egy olyan ország, amely azt mondja, hogy nemzeti, egységes, szuverén állam, akkor ezek szerint nekünk nincs itt helyünk sem nekünk, sem a többi más nyelvű és nemzetiségű társainknak sem. Ez nekünk egy kicsit fáj. Remélem, hogy mindenütt, ahol meggyúltak az őrtüzek, jelző értékkel bírnak, és meglátja ezt a bukaresti nagy politikum is, hogy még vagyunk – mondja a lelkipásztor. Mint ahogy ebben az országban lenni szokott, természetesen

a nemzeti többségben élők részéről felháborodás várható.

Pedig mi nem kérünk se többet, se kevesebbet, mint amit 1918. december elsején a gyulafehérvári Nagy Nemzetgyűlésen nekünk megígértek. Ha mindazokat betartanák, a nemzetünk részéről talán semmi panaszra nem volna okunk – tette hozzá.

Kányádi György elmondta, tudván, hogy mennyi rendezvény van az őrtűz gyújtással egy időben, elégedett a megjelentek számával.

larmafa-2

A lármafáknál sohasem állt sok ember, csak egy őrszem – mondja. Én azt kívánom, mindig legyenek vigyázó őrszemeink, legyenek éles eszű, előrelátó Bocskaiaink, Bethlen Gáboraink, akik mindig tudnak a nép ügyében akár a parlamentben, az iskola katedráinál, az orvosi rendelőkben, a templomok szószékein úgy lobogni és világítani, hogy a hegyek, völgyek, bércek lankái között élő székely népnek legyen, aki irányt mutasson. És lelkészként a 121. zsoltárt idézném: a szemem a hegyekre emelem, mert onnan jön az én segítségem – zárja mondandóját Kányádi György.

A jogi út már nem járható, csak a politikum maszatol vele

Amint lassan leég a tűz, az emberek beszélgetni, fényképezni kezdenek, a fiataloknak is megered a nyelvük. Imre történésznek tanul Kolozsváron. Úgy gondolja, Székelyföld nagy veszélynek van kitéve, hiszen lépten-nyomon megpróbálja a román politikum abszolút hatalma alá hajtani a nemzetet. Meggyőződése, hogy az lenne a megoldás az elrománosítás ellen, ha a fiatal székely értelmiséget, amely egyelőre több lehetőséget lát külföldben, itthon tartanánk, hogy a szülőföldet gazdagítsák tudásukkal. Barátai is bólogatnak, akik elmondásuk szerint a hétköznapokban is óvják a nemzeti hagyományaikat. Azt azonban, hogy hogyan veheti fel a versenyt érdemben a nemzeti öntudat a nyugat anyagi csábításával szemben, egyelőre senki nem tudja.

Egy másik, jelenlévő elmondja, ez a figyelemfelhívó tűzgyújtás az egyik legjobb módja annak, hogy tudjanak a többségiek a nemzeti érzéseinkről, a nemzeti összetartozásunkról. Véleménye szerint a jogi utak már rég nem járhatók, azzal csak maszatol, sumákol a politikum.

larmafa-8

Bármit is tegyünk, a románoknak sosem fogunk tetszeni – mondja. Ha hagyjuk, hogy a nemzeti értékeinket elvegyék tőlünk szép csendben és módszeresen, azon kapjuk magunkat húsz-harminc év múlva, hogy már nincs szomszédunk, akihez anyanyelvünkön szólhatnánk. Nézzük meg a világ történelmét: sosem az győzött, aki a kultúrájában, erkölcseiben volt több, hanem az, aki több lélekszámot tudott felmutatni. A mai európai események is ezt támasztják alá. A székelynek tehát szaporodni és itthon maradni kell.

A hazafelé tartó úton volt időnk gondolkodni, mert az ócfalvi eltérőtől már lassabban haladt a hosszú kocsisor Székelyudvarhely felé.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Odabee
2015-10-26 14:40:41
az a szegyen h irtok egy szep cikket az esemeny utan de elotte semmilyen cikket nem lattam pontos helyszinekrol vagy idopontokrol se ! minek nekunk ellenseg hogyha ...................
avatar
orbánbence
2015-10-27 08:40:59
Szerintem meg az a szégyen, hogy egy népnek csak ilyen pótcselekvésekre futja. Hogy egy negyed évszázad alatt se jön meg az esze. Most ezzel, mit értek el? A románok jóformán tudomásul se vették. Az űrből nem látszott mert borús, ködös volt az ég - legalábbis itt Udvarhely környékén. Na most ezzel, mit értek el? Még az is sokkal felemelőbb lehetett volna, ha az így elpazarolt fát odaadták volna rászorultaknak. Még azzal is sokkal többet segíthettek volna a népünkön. Na de hát, nagy dolog a képmutatás, a rongyrázás.

"... sosem az győzött, aki a kultúrájában, erkölcseiben volt több, hanem az, aki több lélekszámot tudott felmutatni."
És ezt hogyan? Máglyákkal képzelték el elérni? Hogyan? Úgy, hogy szinte minden második ember külföldön kénytelen kulizni a megélhetéséért? Így gondolták el azt a "több lélekszámot" felmutatást? Minek nekünk külső ellenség, ha a saját agyunk a legnagyobb és legesküdtebb ellenségünk?
avatar
orbánbence
2015-10-27 08:45:58
Miért töröltétek a hozzászólásomat? Fáj az igazság? Sajnálom.
avatar
editeva
2015-10-27 10:50:34
re:
Kedves orbánbence! Két hozzászólásról kaptunk értesítést ehhez a cikkhez a részedről, mindkettő látható fennebb. Ha volt harmadik is, a tehcnika ördöge lehet a bűnös. Ez esetben küldd újra a szöveget, és amennyiben megfelel a hozzászólási szabályzatban foglaltaknak, tuti, hogy nem fogjuk törölni. További szép napot!

avatar
orbánbence
2015-10-27 11:30:19
re
avatar
editeva
Kedves orbánbence! Két hozzászólásról kaptunk értesítést ehhez a cikkhez a részedről, mindkettő látható fennebb. Ha volt harmadik is, a tehcnika ördöge lehet a bűnös. Ez esetben küldd újra a szöveget, és amennyiben megfelel a hozzászólási szabályzatban foglaltaknak, tuti, hogy nem fogjuk törölni. További szép napot!


"... a tehcnika ördöge a bűnös."
Én kérek elnézést! Egy adott pillanatban nem láttam az első hozzászólásomat és ezért született a második - hirtelen felindulásból. Ismételten elnézést kérek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."