Itthon » Közélet

Ültél már biciklin? Akkor ez érdekelni fog!

Készül a város mobilitási terve, amihez négy önkormányzati képviselő kerékpáros javaslatcsomagot készített. Ezt kellene megvitatni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

bicikikep
Szerinted? Gyere és mondd el a véleményed!
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. január 30., 13:28
1 hozzászólás. 

A választási kampány időszakában sok megporosodott projekt előkerül, majd leporolás után új csomagolásban teszik le az asztalra. Az udvarhelyi kerékpárosok már sok visszásságot kellett, hogy lenyeljenek bicikliút vagy biztonsági intézkedés néven. Most úgy néz ki, mintha változna egy kicsit a hozzáállás. A négy önkormányzati képviselő egy egészen pofás tervet készített a jelenlegi kerékpársávok fejlesztésére, illetve néhány új szakasz becsatolására, ami tényleg a kerékpárosok javát, a könnyebb közlekedést szorgalmazná.

Legalábbis erre enged következtetni az út szintjétől megemelt kerékpársáv alkalmazása vagy az úttól elválasztó szintén kiemelkedő szegélykövek. Jó megoldás a sávok más, vizuálisan is elkülöníthető színűre festése is, de az egyik legjobb biztonsági intézkedés a kereszteződés elejére sorolható kerékpáros hely kialakítása. Ezzel elkerülhető, hogy induláskor a biciklis az autó tükrének holtpontjába kerüljön, és az autó maga alá sodorja kanyarodáskor.

Tökéletes megoldások, hibátlan elképzelések itt sincsenek, de mindenképp dicséretes, hogy a képviselők nem csak hasra csapva vonalazgatták össze a város forgalmasabb útjainak szélét vagy az azok mentén húzódó járdát, hanem állításuk szerint dokumentálódtak, szakanyagokat lapozgattak, működő rendszereket vizsgáltak. Igaz, ez még nem pótolja a szakmaiságot, de a jelenlegi kerékpáros infrastruktúrához képest már ez is mérföldkő.

A javaslatról készült leírást és látványterveket innen tölthetjük le. Érdemes tanulmányozni, mert ha van észrevételünk, konkrét javaslatunk, akkor ezt megoszthatjuk a kezdeményezőkkel kedden 17 órától a Városi Könyvtárban, ahol egy nyílt fórumon optimalizálnák továbbezt a javaslatot.

Azt, hogy ez most egy jó kampányfogás vagy pedig tényleg elkezdődik egy következetes tervezés a városi közlekedésben, csak az idő fogja igazolni, de eddig a megszokott önfejű tervezés és meggondolatlan kivitelezési séma helyett nyitott tárgyalásba kezdtek a kerékpáros civil mozgalmak képviselőivel, a város aktív kerékpárosaival.

Hogy ebből mikor lesz valóság, nagy kérdés, de a megvitatott javaslat a város mobilitási tervét készítő szakcsoport elé kerül, akik remélhetőleg beépítik a nagy közlekedési rendszert összefogó tervükbe.

A történet hosszas folyamat és sok helyen sérülékeny. Az eredeti, papírra vetett elképzelés sok helyen torzulhat, de mindenképp érdemes hallatniuk a kerékpárosoknak a hangjukat és jelezni az igényeiket. A sokszor pusztába kiáltott szó is előbb vagy utóbb értő fülekre talál. Főleg így, hogy a kampány pusztáján járunk.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2016-02-02 19:38:48
Félre értés ne essék, nem vagyok az ötlet ellen, sőt!

Az viszont benne van a pakliban, hogy közeleg a kampány és lehet, hogy ez csak egy szavazatgyűjtő "leporolás"...
Bár ne így lenne és meg is valósítanák a terveket.

Melyek lennének a legjobb megoldások a felsoroltak közül? Mindenik és egyik sem ...

Nagyon alacsony szinten van a kerékpározási "kultúra" úgy a kerékpározók, mint a gépkocsivezetők és a gyalogosok körében is. Sajnos.

Azt se felejtsük el, hogy az úttesten kialakított kerékpársáv nem vált be, erre helyenként átkerült a járdára, ami szintúgy egy kalap semmi!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."