Itthon » Közélet

Mindenki menetelt, aki számít. Valamire (videó)

Többségében politikusok, közéleti szereplők és újságírók vettek részt a vasárnapra meghirdetett menetelésen. Csak úgy suhantak az Audik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Kéz kezet fog fotó: Pál Edit Éva
Kéz kezet fog fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2016. január 31., 19:58
2 hozzászólás. 

Mintegy harminc-harmincöt ember állt négy órakor a Bethlen negyedi kispark autóbusz megállójában egy kicsit az eső elől behúzódva, egy kicsit arra várva, hátha érkeznek még olyanok, akik ismét sétálnának Székelyudvarhely közbiztonságáért, vagy akár a nemrég megvert újságíróért, Szőke Lászlóért.

Több, a párától elhomályosult ablakú autó is leparkolt a szemben lévő taxi megállóban, de leginkább a sajtó képviselői jöttek közelebb a tömegnek nem nevezhető gyülekezőkhöz.

meneteles-gyulekezo3

Könnyedén kiszúrtunk néhány közismert arcot is, akik láthatóan vállalták is jelenlétüket az eseményen. Az ő véleményüket talán már ismertük, éppen ezért inkább az elmúlt évek erőszakos eseményeit gyakrabban elviselni kényszerülő hétköznapi tekintetek után kutattunk.

Zsuzsa gyerekeivel érkezett a sétára. Elmondta, mivel kamasz gyermekei vannak, az ő biztonságukért aggódik a leginkább. Rájuk bízta, hogy elkísérik-e őt az eseményre, és ők az eső ellenére is vele tartottak. Egy darabig még fürkésszük az arcokat, aztán odasúgja valaki, hogy

indulhatunk a meghirdetett útvonalon.

Az ernyők egy kicsit megnehezítik a dolgunkat, de az eső hangja sem tudja elmosni a Bújdosó kocsmából kiszűrődő tapsvihart, ami lehetne akár egy vasárnapi szülinapi party része is.

meneteles-gyulekezo4

De nyílik a kocsmaajtó, majd Cinciri Bélát és a sleppjét véljük felfedezni, amint hangos trágársággal 'üdvözli' az elvonulókat. Mire lencsevégre kapnánk, eltűnnek a sötétített ablakok mögött.

Talán sikerült volna, ha a meghirdetettek szerint a kocsma is egy megállója lett volna a menetelésnek.

meneteles-bela

Azt hinnénk, ezzel letudtuk a történet egyik főszereplőjének 'érdeklődését', de nem sokkal később, a Bethlen Gábor úton lekaptuk az autóját, amint a benne ülő megbízottak (ki tudja, kik) egy darabig járó motorral figyelik a menetelőket, aztán megunva a kíváncsi fotósunkat, elhajtottak Bethlenfalva irányába.

Vihar volt, a taps elmaradt

Szóba elegyedünk néhány résztvevővel, akik rögtön politizálásba fojtják bánatukat, mert elmondásuk szerint egyébként nem bíznak az esemény sikerében. Volt, aki a Szőke-ügy kapcsán a cowboy-becsületet hiányolta, a férfi szerint ugyanis egy ittas emberrel nem becsületes dolog elpáholni.

meno-tomeg

Ismét az ernyőt kell hibáztatnunk azért, hogy elmaradt a taps a rendőrség előtt is, de aztán a Mokkánál sem álltunk meg. Mire lassan leérünk a Patkóhoz, elhajt mellettünk Lili autója is, és látunk néhány ismeretlent is kamerázni néhol.

A Márton Áron téren egy elsötétített ablakú fekete Audiból szintén megfigyelnek bennünket, de aztán ők is elhajtanak. A polgármesteri hivatal sem kap belőlünk, tovább menetelünk a park felé.

Szorítsuk meg egymás kezét!

Úgy tűnik, itt sem ér bennünket meglepetés, egy darabig körbe állva toporgunk, mire megszólal Biró Edith, az EMNP önkormányzati képviselője. Több komolyságot kért a szervezőktől, és azt, ha legközelebb hasonló eseményre kerül sor, vállalja az arcát is a főszervező, ugyanúgy, mint azok, akik ma eljöttek. Arros Orsolya szomorúan áll mellette, valószínűleg azon törpölve, hogy nem jutott neki eszébe szónokolni.

meneteles-biro-edith

A szintén résztvevő Dobai László tiszteletes szerint így is jobb, mint sehogy. Szép lassan bátorságot vesznek magukon az emberek, és beszélni kezdenek. Egy idősebb úriember a fiatalabb nemzedéket hiányolja a menetelésről. Egy fiatalember szerint pedig nem csak a hivatalos szervezés hiányzik az esemény mögül, de az is érthetetlen számára, hogy nem akadt senki, aki felhívta volna a rendőrséget, amikor a szemük láttára ütnek-vernek valakit a Mokkában.

Gálfi Árpád, az MPP önkormányzati képviselője nem mulasztotta el, hogy beszámoljon a Gábor-ügy fejleményeiről is. Mivel az ügyészség szerint nem voltak használható felvételek és vallomások sem az ő megfenyegetését illetően, a vádlott egy mindössze 1800 lejes büntetéssel megúszta az esetet.

meneteles-gyulekezo5

Egyszóval mindenki egyetértett abban, hogy a hatóságok nem végzik jól a munkájukat, ezért a közembernek kell nyomást gyakorolni rájuk, különben nem változik meg a közbiztonság Székelyudvarhelyen.

Az is elhangzott, hogy elkezdődött egy aláírásgyűjtés is, de Arros Orsolya, az RMDSZ polgármesterjelölt jelöltje szerint ez nem elég, ma ott kellett volna lennie mindenkinek, aki változást szeretne Udvarhelyen.

Mire a mondandók végére értünk, már csak néhány ember maradt a parki filagória előtt, a többiek szép lassan szétszéledtek.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2016-01-31 22:15:51
Pedig egyszerű a megfejtés, hogy miért nem merik névvel vállalni a szervezést.
1. Biztos, hogy a rendőrök rá fognak szállni az illetőre, zaklatni és büntetni fogják.
2. Az alvilági figurák is rászállnak. Viszont ez a rendőrség az illetőt nem tudja megvédeni, nem is akarja megvédeni. Ezt láttuk mind, hogy inkompetensek.
Tehát itt két ésszerű érv, hogy miért is nehéz felvállalni egy ilyen sétát...
avatar
Vidam kivul allo
2016-02-01 11:31:17
Nagy gratulacio a cikk irojanak! Sikeresen,,ecsetelte,, a kisvaros vicces gyulekezesenek hangulatat. :) Olyan jokat nevettem :) ,, hatha meg jonne valaki setalni,, ,, tragarul udvozolte,, ,, torpolve, hogy nem jutott eszebe szonokolni,, :) Ilyen mulattatos I.L. Caragiale Az elveszett level cimu muve is. Az is kisvaros szavazas elotti hangulatat idezi meg, de van mas kozos is a ket irasban :) A foszervezo is annyira komolyan veszi es beimplikalodik az altala szervezett megmozdulasba, hogy meg el sem megy:) Amugy vasarnap delutanra jo program egy kis seta.Komolyra forditva a szot en biztos vagyok benne, hogy aki valtozast akar, az mind ott volt! Megkerlek Balogh Reka Adrienne, hogy minden keppen tudosits a fejlemenyekrol.Igerem, en minden cikked el fogom olvasni.Ez az egy, mi biztos, hogy megeri :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."