Itthon » Közélet

Rápedáloztak a bicikliútra

Civilek és önkormányzati képviselők beszélgettek az új bicikliút tervezetről. Konfliktus nélkül kivitelezhetetlen?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

bringas megbeszeles-2
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. február 03., 18:00
1 hozzászólás. 

A városi könyvtár egyik emeleti termében gyűlt össze az a négy önkormányzati képviselő, akik vitára bocsájtottak elképzelésüket, illetve az a húsz-huszonöt érdeklődő, akik közül többen el is mondták tapasztalataikat.

A Jakab Áron Csaba, Sinka Arnold, Gidó Csaba és Berde Zoltán által összeállított 33 oldalas bicikliút tervének rövid felvezetése után Simon Szilárd mondott átfogó véleményt, aki az elmúlt évben mélyebben beleásta magát a kerékpáros infrastruktúrafejlesztésekbe, valamint tagja annak a csapatnak, amely civil kezdeményezésként támogatásból megvalósított egy mobil oktatópályát, amellyel az Iskola másként programban középiskolásoknak tartottak elméleti és gyakorlati oktatást. A Szilárd által képviselt civil szervezet állította tavaly a tíz férőhelyes kerékpártámaszt is a Kőkereszt téren.

Következetesen és rendszerben kell gondolkozni

Szilárd főként arra tért ki, hogy értelmetlen mindenhol egy kis bicikliutat kialakítani, a várost átfogó hálózatnak kell, hogy legyen egy fő útvonala, és ebbe kell bekapcsolni a többit, ezért a sorrend sem mindegy. Fontos hogy a bicikliutakat, sávok és nyomvonalak összefüggő hálózataként, direkt vonalvezetéssel tervezzék és kivitelezzék. Továbbá hangsúlyozta, hogy az olcsóságnak szempontnak kell lennie, de semmikép nem szabad feltételnek lennie a hálózat kiépítésében, mint ahogy az szerepel a javaslatban.

Nem mondhatjuk, hogy zökkenőmentesen indult a beszélgetés, ugyanis ezt követően Jakab Attila EMNP-s önkormányzati képviselő felszólalása teremtett tanácsüléshez hasonló hangulatot.

Nehezményezte, hogy a javaslatra felkerült az RMDSZ logó, így erre már csak kampányanyagként lehet tekinteni, ami nagyban megkérdőjelezi a megvalósulását. Sőt, szóvá tette, hogy az RMDSZ-es képviselők egy olyan városvezetés részei, akik a kerékpáros infrastruktúra ellen dolgoznak, utalva az eddigi baklövésekre vagy éppen a kivitelezésre sem kerülő projektekre.

bringas megbeszeles-3

Jakab szerint a javaslatot előterjesztő négy képviselő még így, hogy RMDSZ-es városvezetés van, sincs kellő befolyással a városban történő kerékpáros fejlesztésekre. A megfelelő biciklis infrastruktúra kialakításához elengedhetetlen a forgalom korlátozása, de a döntéshozók nem vállalnak fel ilyen konfliktusos helyzetet, így már itt elvérzik a történet – vélekedett Jakab.

Szóvá tette azt a saját javaslatukat is, hogy a Küküllő medrében kellene kialakítani egy kerékpárutat, ugyanis az kellően biztonságos, könnyen és gyorsan megközelíthető a központ. Aztán, ha elkezdik használni ezt az útvonalat a kerékpárosok, illetve megnő a kerékpáros forgalom, akkor lehet tovább fejleszteni, de ez az elképzelés itt meg sem jelenik. Arra is utalt, hogy a biciklis infrastruktúra tervei be kellene, hogy kerüljenek a PUG-ba, még mielőtt elfogadják azt.

Még nem akarják mederbe terelni a bicikliseket

Ezt követően a felszólalók hosszasan ugráltak a témákon, de csak felületesen érintve azokat, amire kicsit oldódott a hangulat – közben Jakab Attila távozott a megbeszélésről. Azzal többségében egyetértettek, hogy hosszú távra és következetesen kell tervezni. Szabó Zoltán (Kobra) meg is jegyezte, nem is lenne az gond, hogy kampányfogás, inkább arra kellene koncentrálni, hogy ami most megrajzolódik, az 30 év múlva is használható legyen.

A Küküllő medrében kialakítandó kerékpáros út gondolatától sem zárkózott el senki, de abban mind egyetértettek, hogy az leginkább egy szabadidős, sporttevékenységet szolgáló fejlesztés lenne és nem a hétköznapi célszerű haladást szorgalmazná, így első körben ez kimaradhat a fejlesztésből.

Egy kerékpáros anyuka is tudjon közlekedni

Végül egy órának kellett eltelnie, hogy megfogalmazzanak néhány valódi irányelvet a kerékpáros struktúra valódi fejlesztését illetően. Egyetértettek, hogy az új kerékpáros utakat úgy kell kivitelezni, hogy a biciklizni akaró, de biztonsági okokból nem merő rétegnek kellő feltételeket nyújtson, hogy egy anyuka biztonságosan elvihesse gyermekeit az óvodába.

Végül a társaságnak sikerült rátérnie a konkrét útszakaszokra is, amelyekről a javaslatban is szó esik. Az első „tüske", hogy a Városháza térről a Kossuth Lajos utcába betérő kerékpárút rövid szakaszán öt derékszögű kanyar is van.

Született néhány elképzelés, miként lehet azokat kiküszöbölni, de rendszerint ehhez az autós forgalmat is meg kell bolygatni, irányváltásra kényszerítő sávokat kellene beiktatni. Minél jobban belenyúltak a forgalomváltoztatásba, az annál több további kérdést vetett fel. Illetve csak találgatások vannak afelől is, hogy ha például a Városháza téren átalakul a forgalom, az milyen hatással lesz mondjuk a Bethlen Gábor utcában történő közlekedésre, ahol jelentősen beszűkül a tér.

Az autós forgalom korlátozása nélkül nem megy

A Bethlen utca egyirányú részén való biciklis közlekedés megtervezése is komoly problémákat vet fel, de olyan ötletek fogalmazódtak meg, hogy a parkoló autókat át kell tenni a baloldalra, így a jobb oldalon elvezetett kerékpársáv a közlekedő autósor és gyalogosok közé kerülne, ellentéteben a jelenlegi elképzeléssel, amelyben a kerékpárosok a haladó autók és a parkoló autók közt haladnak. Fel kellene áldozni néhány parkolót is a Mihály udvar és a református temető bejárata között, ahol a túlságosan közel épült házak miatt szűk az utca keresztmetszete.

További lehetséges megoldásként vetődött fel, hogy amennyiben a rendőrségtől a Kisköved utcáig megtiltanák a parkolást, illetve az út tengelyének eltolásával mindkét oldalon egy-egy menetirányú sávot kialakítanának, akkor itt is biztonságosabb lehetne a közlekedés.

bringas megbeszeles-4

A kerékpársáv szélessége sem egyértelmű, hiszen a szakirodalom szerint, ahol az autók átlagsebessége alacsonyabb, ott keskenyebb sáv is elegendő, és minél gyorsabb egy szakaszon a gépjárműforgalom, ott annál jobban el kell különíteni a kerékpárost.

A beszélgetés számtalanszor elkalandozott, de bármilyen bicikliút kialakítása is került szóba, a következtetés az volt, hogy muszáj az autós forgalmat valamilyen formában korlátozni, ami további közlekedési kérdéseket vet fel. Az is beigazolódott, hogy a szakemberek bevonása elengedhetetlen, abban már nem volt egyetértés, hogy ki is lehetne szakember.

Kell egy „komisszió" ahol a biciklisek is képviselve vannak

Abban is mind egyetértettek, hogy ez a javaslat valamilyen formában be kell, hogy kerüljön a most készülő teljes várost érintő mobilitási tervbe, illetve folyamatos egyeztetés szükséges a mobilitási tervet kivitelező szakcéggel, különben lesz két párhuzamosan fejlesztett kerékpáros úthálózat-terv.

Simon Szilárd javasolta, hogy egy, a kerékpárosokat képviselő személynek is be kell kerülni a döntéshozó bizottságba, aki képviselni tudja a kerékpárosok érdekeit. Ez a módszer más városokban is működik, ahol különböző bizottságok megbeszélésein vehetnek részt ezek a civil képviselők. Az önkormányzati képviselők is nyitottak voltak ötletre, nem látták akadályát, hogy az elkövetkezendő tanácsülések valamelyikén előtejesszék ezt a határozattervezetet.

Mivel messze nem sikerült kibeszélni az önkormányzatisok által vázolt tervezetet, a megbeszélés egy hét múlva folytatódik. Jakab Áron Csaba ígérete szerint, az eddig elhangzott módosító javaslatok hamarosan belekerülnek a tervezetbe, amelyet bárki megnézhet itt (http://www.kerekpar.ro/)és a következő találkozón, akár személyesen is elmondhatja észrevételeit.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
toszo1
2016-02-04 11:07:34
Nem feltetlen kellene ilyen bonyolult biciklisavos rendszer, egyszeruen csak az utak allapotan kene javitani, hogy minden godorbe ne szoktessen bele a biciklis, ugyebar az utak jobb fele mindig godrosebb mint a tobbi fele :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."