Itthon » Közélet

Élő közvetítés a februári tanácsülésről

Rekordszámú, 46 napirendi pontot tárgyal a városi önkormányzat rendes havi ülésén. Élőben vagyunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tanacsuli18febr02
Februári tanácsülés, Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. február 27., 21:21
2 hozzászólás. 

11.07 Vége van a tanácsülésnek, Orbán Balázst javasolják a következő ülés vezetésére. Lehetséges, hogy lesz egy ünnepi tanácsülés március közepén. Mivel nagypéntek munkaszüneti nap lesz, egy héttel hamarabb kellene tartani a következő tanácsülést (előtte levő napon van a hónap utolsó csütörtöke), így addig még egyeztetnek.

Köszönjük, szép napot, lehet beszélgetni! – mondja mosolyogva Orbán Árpád. Köszönjük mi is figyelmet, búcsúzunk innen, a városháza tanácsterméből.

11.02 Három téma jön. Ölvedi Zsolt megragadja az alkalmat és boldog születésnapot kíván Orbán Balázsnak, nevetés, taps, vidámság. Lőrincz Zsuzsánna az utcamodernizálokra visszatérve, egy kadicsfalvi utca feljavítását kéri, legalább a templomig járhatóvá kellene tenni az utat. A kőbányától a templomig sáncot kellene készíteni. A József Attila utcai lakók kérését tolmácsolja, a helyi rendőrség figyelmét szeretnék oda irányítani, mert az utcában nagy mennyiségű szemét gyűl össze. Biró Edit azt mondja, hogy a járdák járhatatlanok a hó miatt, ő is gyalog jár – figyelmeztetni kell az intézményeket is. A kórháznál soha nincs letakarítva a hó, a jég a járdáról. Március 10-én lesz a székely szabadság napja, meghív mindenkit. Az alpolgármester a Pető Intézet vendégtevékenységét említi meg.

Tanacsuli18febr16

10.57 A hivatal pályázatairól döntenek, több ilyen is van (fizikai- és egészséges életmódot elősegítő tevékenységek, egyházak, kulturális tevékenységek, tantárgy- és iskola versenyeken kiváló eredményeket szerzett diákokat és irányító tanárokat megillető támogatás, teljesítménysport, ifjúsági és oktatási tevékenységekre irányuló, éves, vissza nem térítendő támogatási program jóváhagyásáról, testi, lelki, szellemi vagy gazdasági szempontból hátrányos helyzetű kategóriák tevékenységek, illetve környezetvédelmi tevékenységek támogatás. Sorban mind megszavazzák, lehet kiírni a pályázatokat.

Ezek voltak az utolsó napirendi pontok, jönnek a különfélék.

10.53 Jakab Attila váromenedzsert a Székelyudvarhelyi Pro Sport Alapítványba jelölné ki a polgármester, a Székelyudvarhely Megyei Jogú Várost képviselő tagként. Jakab alelnök lesz a testületben. Itt a kézilabda újraszervezéséről van szó, illetve más sportágakról is. Nem szeretnénk elszalasztani a lehetőséget, az elnöki tisztségre Tamás Zoltánt kérik fel majd. Benedek hozzászól, kérték, hogy kapják meg a mérleget, megkapták, így megszavazzák. Egyedüli kérésük az lenne, minél hamarabb lehessen ezt elkezdeni, de az önkormányzat elé ezt mindig vissza kell hozni. Tanuljunk a múlt hibáiból – mondja Benedek. Megszavazzák.

10.50 A város köztulajdonát képező erdőalap kezelésére vonatkozóan, a Hargita Megyei Erdészeti Hivatal révén, a Romsilva – Országos Erdőgazdálkodási Hivatallal való új szerződés megkötéséről beszélnek, ezt nem kötik meg, mert elutasították már a szakbizottságban. Kilenc koalíciós van bent, ők igennel szavaznak, hat tartózkodás van, nem ment át a határozat, mert kétharmados dologról van szó.

Tanacsuli18febr18

Az újabb határozattervezet jogi tanácsadás, támogatás és/vagy jogi képviseleti szolgáltatások beszerzésének jóváhagyásáról szól a 2018-as évre. Benedek köszöni a kapott kimutatást, igennel szavaz mindenki.

10.46 Lesz egy Hóvirág utcánk, ez lesz a neve egy Szászok táborában levő utcának – felmerült itt a fényképész Kováts István neve, de maradnak ezen a részen a virágoknál. Elfogadják a Hóvirágot. Vissza kell vonni egy októberi határozatot, azt, ami megengedi, hogy a rendezvényekkor a városháza téren lakók másutt parkolhassanak ingyen. A prefektúra ezt megtámadta, ezért kell visszavonni, hogy betartsák a törvényt. Átmegy.

10.41 Az RMDSZ módosíttatott egy pontot, az a lényege, hogy akinek régebbi a kérése és udvarhelyi, az több pontot kapjon. Módosítva mindenki megszavazza. Most az ifjúsági lakások értékesítésére vonatkozó szabályzatot fogják jóváhagyni. Ez még fog módosulni, de az a lényeg, hogy akik meg akarják venni a csereháti lakásokat, azok tegyék meg. Még akkor is, ha nem a város kapja értük a pénzt. Nem most dől el a végleges ára, ez csak informatív ár lesz, azokat még részletesen kell kiszámolni. A lényeg az, hogy eladott lakások azt generálják, hogy újabbakat lehet építeni.

Tanacsuli18febr17

10.36 Rendezvények, a társadalmi-kulturális-oktatási tevékenységek program jóváhagyásáról szól a következő, a város ünnepségeiről van szó, a márciusi programoknál. Az lesz a címe, hogy a Márciusban kezdődő társadalmi-kulturális-oktatási tevékenységek program, természetesen románul, ez most megírják újra, adminisztratíve. Van egy ellenszavazat és három tartózkodás. A szociélis lakások (szám szerint 48) kiosztásának kritériumairól szól a következő napirendi pont. 

10.34 A könyvtár épületénél Benedek szót kér, első alkalommal van, hogy a könyvtár épületére bért fizetünk, de adómentességet is élvez – kérdezi, hogy törvényes-e? A jegyző azt mondja, hogy igen, így megszavazzák. A Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára Egyesület és a Csíkszeredai Futball Klub Egyesület (a műgyepes pálya) is adómentességet kap.

10.32 Az adómentességeket szavazzák meg sorban: a Civitas, a Palló Imre Alapítvány, az Orbán Alapítvány ingatlanja. A Székelyudvarhelyért Alapítványnál az RMDSZ tartózkodik. A Caritas-Logisztika, a Szent Gellért Alapítvány , a Szent Pio-ház, a Caritas – Orvosi és szociális gondozó szervezet , az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Kolping Ház a Papkertben mind adómentességet kapnak.

Tanacsuli18febr12

10.28 Névreszóló szavazás folytatódik: olvassák a neveket, de mind azt válaszolják, hogy nem szavazok, Ványolós azt, hogy nem vagyok át. Nem ment át a határozat, nem számolják fel az Udvarhely Média kft-t. Síri csend, Orbán Árpád gyorsan folytatja a következő napirendi ponttal.

10.26 Még mindig üres az RMDSZ-esek helye, tanácstalanok a bent levők, Orbán Árpád nagyon szeretne már továbblépni, Gálfi ismét kimegy, megint visszajön. „Az ajtó közelében vannak" – mondja, többen nevetnek. Az a nagy helzyet ebben, hogy úgy néz ki, hogy a volt tanács törvénytelenül emelt törzstőkét, s a mostaniak nem akarják ezt velük vállalni. A felelősséget nem szeretnénk az újak vállára tenni – mondja Gálfi Árpád, nekifognak a helyi adók és illetékekről szóló 2017./248-as helyi tanácshatározat módosításáról és kiegészítéséről. A jelenlevők elfogadják. Jönnek az épületadó mentességek, három kérés érkezett – olyan műemlék-épületekről van szó, amelyekben nem folyik kereskedelmi tevékenység. Tizenegyen ezt is elfogadják. Adómentesek lesznek a hibrid autók is, olvassák az előterjesztést, amikor visszatér az RMDSZ-frakció, az adómentességet már ők is megszavazzák.

10.20 Egyesek nagyon sietnek, Lőrincz Edit többször mondja, hogy kezdjék el, Mike Levente is leült („Én állva is tudok szavazni!") mondja. Orbán el akarja kezdeni a névreszóló szavazást. A koalíciósok jelen vannak, elkezdik az igeneket, a jegyzőnő olvassa a neveiket. Tizenegy igen szavazat. Gálfi kimegy az RMDSZ-esek után, de egyedül jön vissza. 

Tanacsuli18febr15

10.15 Letelt az öt perc, kezdünk, mondja az alpolgármester az asztalnál, de az RMDSZ-esek egyelőre a folyosó végén beszélgetnek.

10.08 Gálfi azt mondja, hogy önkormányzati képviselőként figyelmeztette a régi testületet arra, hogy törzstőke emelést nem lehet fizetésekre költeni. Benedek szerint 2016 júniusában nem szavazhatott volna, amíg a cég el nem fogadja a múlt év mérlegét. Benedek azt mondja, hogy fogadják el utólag, ezt kérte novemberben is. Hajdó szerint ezt nem lehet. Szünet jön, kényes a kérdés. 

10.05 Jön a 800.000 lejes törzstőkével rendelkező Udvarhelyi Media kft. feloszlatására és felszámolására irányuló eljárások megindításának jóváhagyásáról szóló napirendi pont. Péter Balázs névreszóló szavazást kér. Benedek Árpád Csaba kért szót, a kft-t egykor vezető Molnos Zoltán szakbizottsági ülésen is volt. Benedek azt mondja, hogy a szavazáson nem vesz részt az RMDSZ, mert nem kapták meg a cég mérlegét. Gálfi azt mondja, utoljára terjesztette elő, egyebet nem tud mondani. Kényes kérdés, de utoljára terjeszti elő. Hajdó Csaba azt mondja, hogy a mérleget letették. Tényleg zavaros ez az ügy. A veszteség közpénzből lett, nagyon nagy, s azért, hogy a múltat leseperjük, indítsuk el a cég felszámolást. Ez az önök érdeke is, gondolják át, mert kétharmadosról van szó. Lépjünk előre, mondja Hajdó, tartson a frakcióvezető egy szünetet. Péter Balázs azt mondja, hogy kaptak egy 2016-os mérleget digitális aláírással.

 Tanacsuli18febr14

9.58 A módosító javaslatot szavazzák meg (250 ezer lej), az RMDSZ-esek mellette vannak. A szakbizottságon nem ez volt az arány, de megszavazták. A szociális bizottság szintén megszavazta. A 180 ezer lejt a Koalíciósok megszavazzák, az RMDSZ-esek tartózkodnak – ezt teszi Biró Jolán is, majd Biró Edit jelzésére hirtelen visszakapja a kezét. A református kollégium bérét viszont egyhangúlag fogadják el. Orbán Árpád csendet kér, hogy haladjanak. Az állami közoktatási rendszerben tanuló diákoknak megadható, a 2017-2018-as tanévre vonatkozó ösztöndíjösszegek megállapításáról döntenek, ezt is mindenki elfogadja.

9.53 Méltányosan lehetett megegyezni az iskolákkal, mondja Orbán Balázs. Gálfi Árpád emlékeztet, hogy az elmúlt szűk két esztendőben a városvezetést az együttműködés határozta meg. 2016-ban Kelemen Hunorral olyan megegyezést írt alá, ami a város fejlesztéséről szólt. A terelőútnál például a Kelemen segítségére lesz szükség – Gálfi azt mondja, hogy nem a politikai szín számít, hanem az, hogy mindenki a város érdekeit, fejlesztését szolgálja. Arros Orsolya azt kéri, hogy a kommunikáció is ennek megfelelő legyen. Sinka Arnold azt szerette volna aláhúzni, hogy azon dolgoztak, hogy külső pénzeket hozzanak be. A gimi esetében a tervek elkészültek. Szerinte szépek a szólamok, de elfelejttetek egyeztetni a státussal és az egyházzal, a városháza csökkenti a bér összegét. Az este kérdezte meg a Státus jogi képviselőjét, azt mondta, hogy senki nem kereste meg őket a várostól. A Státus ragaszkodik a bérhez.

„Sinka úr nem volt itt, mondja a szöveget, ez értelmetlen" – mondja Orbán. Gálfi szerint az egyeztetések megtörténtek annak érdekében, hogy ma tudjanak erről dönteni. Nem kell minket mozgatni, egész jól mozgunk – viccelődik Gálfi. Benedek Árpád Csaba kér szót, szerinte nem ment át a szakbizottságon a tervezet, de itt is kérik, hogy 250 ezer lej legyen a bér.

Tanacsuli18febr11

9.46 A következő napirendi pont, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség 2018-as bérleti díjának megállapításáról szól 180.000 lej értékben, a visszakapott székelyudvarhelyi egyházi épületek és ráeső területek oktatási intézményekként történő használatáért. A pénzt a hivatal pénzügyi lehetőségeinek függvényében utalják majd. Arros Orsolya szerint azt javasolták tegnap, ők akkor is 250 ezer lejt javasoltak. A város arra hivatkozott, hogy magyarországi támogatást kap a gimi. Arros azt mondja, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök találkozott a magyar miniszterelnökkel és utána hívta Laczkó György igazgatót. 250 ezer lejt javasolnak, akárcsak a Baczkamadarasi Református Kollégiumnak.

Hajdó Csaba ironikusra fogja a szót, javasolná, hogy Kelemen Hunor a román miniszterelnöknél is járja ki a terelőutat például. Ami elő van készítve, az az iskolák és a polgármesteri hivatal közötti egyeztetés eredménye.

Tanacsuli18febr04

Orbán Balázs a „háború után születnek a hősök" mondattal vág vissza Arrosnak. Visszautal a 2016 előtti időkre, amikor Kelemen Hunoréknak nem sikerült akkor közvetíteni. Orbán Balázs azt is felemlegeti, hogy ezek a tanácsosok akadályozták a dolgot. Az a cél, hogy a gimnázium megújítása.

9.39 A Székelyudvarhelyen található állami lakások lakófelületeinek bérbeadására irányuló keretszerződési minta jóváhagyása következik, nem részletezik a napirendi pontot. Orbán Árpád javasol egy módosítást, az önkormányzat ellenőrizhesse, hogy kik vannak a lakásokban. Az ellenőrzés évente lenne, nem negyedévente, mert sok a 330 lakás.

9.35 Újra ki akarják adni bérbe a volt Siculus vendéglőt a Művelődési Ház alatt, alacsonyabb árral, mint tavaly, most csak 35 lej/négyzetméter lesz a bér. 120,12 m2 üzlethelyiség és 20,38 m2 + 17,56 m2 raktárhelyiség/mellékhelyiségről van szó. Átmegy, úgyhogy hamarosan lehet pályázni a Siculusra.

A nyolcadik pont a Hargita Business Center 2018-as költségvetési tervének jóváhagyása, megszavazzák. Haladunk, na, operatív módon dolgoznak a tanácsosok.

A Benedek Elek Líceum régi salakpályáját, illetve az új épület egy része telekkönyvileg a városhoz kerülne, a technikai paramétereit kérik elfogadásra. Sikerül ez is.

Tanacsuli18febr03

9.32 Mind a hat napirendi pontot pozitívan véleményezték a szakbizottságok. Hozzászólás nincsen, megszavazzák az egyes pontot (a frissített, a 2018-2020-2030 közötti időszakra vonatkozó Fenntartható városi mobilitási tervének jóváhagyása). Megszavazzák sorban mind a hatot (a 2. Határozattervezet a helyi tömegközlekedési szolgáltatás végrehajtására vonatkozó szabályzat, a székelyudvarhelyi, menetrend szerinti, helyi tömegközlekedési szolgáltatásra vonatkozó műszaki leírás, a helyi tömegközlekedési szolgáltatás irányítására vonatkozó átruházási szerződésre irányuló javaslat és a város helyi tömegközlekedési rendszerének átruházására és fejlesztésére vonatkozó célszerűségi tanulmány jóváhagyása, a harmadik a Székelyudvarhelyi közúti infrastruktúra rehabilitálására és korszerűsítésére vonatkozó parkolási politika jóváhagyása, a negyedik a város közúti infrastruktúrájának rehabilitálása és korszerűsítése, a közúti forgalom zsúfoltságának- és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében című beruházási terve DALI és műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyásáról. Átmegy mind a hat, tehát lehet pályázni.

9.27 A legfontosabb tétel az úthálózat, a fő ütőér 14,6 kilométer lenne, ez a város bejáratait és fő útvonalait jelenti, de mindenféle szempontból (bicikliút, zöldövezet, stb). Jakab látványterveket mutat be, a képek nagyon szépek. Pl. a Bethlen Gábor utcát is láthatjuk, be van illesztve a kerékpársáv. A vár meletti utcákban nagyon lecsökkentenék a sebességet. Elektromos buszokat vennének, összesen nyolcat, e-ticketing rendszerrel, digitális kijelzőkkel a megállókban. A két nagy projekt értéke 45 millió 7444 ezer lej (ebben van a Bethlen Gábor utca teljes felújítása és a buszok), a másik 27 millió 877 ezer (Rákóczi utca plusz biciklisávok), az önrész csupán 2%-os, az egészet a Regionális Operatív Program pályázata biztosítaná. Erről szól a hat napirendi pont. „Kezdjük el, induljunk el" mondja Jakab Attila.

Tanacsuli18febr06

9.20 18261 autó van bejegyezve a városban, plusz még ehhez hozzájön Udvarhelyszék autóinak száma is. Az utak rosszak, túlterheltek, nőtt a környezetszennyezés.

40% gyalog, 37% autóval (egyedül), 10% kerékpárral jár. Jakab szerint ez fordulópont, el kell dönteni az enyhén balkáni és az európai közötti váltást. A cél a zöld város, de a szemléletváltáshoz sok minden kell, például a tömegközlekedés fejlesztését.

9.17 Eredményes munkát, bölcs döntéshozatalt kívánt a polgármster, akitől az ülésvezető veszi át a szót. A régi jegyzőkönyvet elfogadják, mint Orbán mondja, tegnap a szakbizottsági ülésen már végigvették a dolgokat. Az első az aktualizált mobilitási terv – az első hat napirendi pont összefügg. Jakab Attila városmenedzser foglalja össze a dokumentációt, Jakab készített egy összefoglalót, most ezt mutatja be egy kivetítőn.

9.08 Az adókedvezményeket említi meg, a hivatal pályázatait, illetve két nagyobb infrastrukturális fejlesztést, ezekkel hat napirendi pont foglalkozik: 17 utcában lenne infrastrukturális fejlesztés. 16 millió lejt jelentene ez, ha a pályázat sikeres lesz. Minden lehetőséget meg kell ragadni, de az adófizetők pénzéből ezt soha nem lehet megtenni. Az Udvarhelyi Média kft. ügye is napirendre került, utoljára szeretne Gálfi ezzel foglalkozni. Több mint félmillió lej az okozott kár. Reméli, hogy az RMDSZ-frakció is partner lesz ebben, a cég felszámolásában.

Tanacsuli18febr10

9.02 Vannak hiányzók, Szabó Gyula, Derzsy László, Ölvedi Zsolt és Péter Balázs nincsenek itt, az utóbbi kettő azonban érkezik. Gálfi Árpád köszönti a jelenlevőket, mint mondja, több dologban most tudnak dönteni, ezekhez a költségvetés elfogadása szükségeltetett. 47 napirendi pont lesz. Nem kis munka a munkatársai részéről, azt mondja, őket illeti a dicséret. 

Köszöntjük a kedves olvasókat innen a városháza tanácsterméből, amit újabb Orbán Balázs teremnek hívnak.

Fogózkodjanak meg, a felvezetőben nem írtuk el a számot, tényleg negyvenhat napirendi pont lesz. Azért ennyire ne ijedjenek meg, mert lesznek olyanok, amelyeken minden bizonnyal átsuhannak a tanácsosok, pláne, ha már lezongorázták azokat a szakbizottsági ülésen. De lesz szó a mobilitási tervről, a parkolásról, a közlekedésről, és minden idevonatkozó dologról, néhány civil szervezet pedig adómentességet kap.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2018-02-28 09:29:41
Ameddig mindenki a Kaufland és Lidl bejáratok elé akar állni, hogy ne kelljen sétáljon 40 métert addig simán a ballkán felé billenünk. Aki életében egy kicsit is nem lakott nagyobb városban az nem tud tömegközlekedésre váltani. Ezen a mentalitáson majdnem lehetetlen változtatni.
u.i "há ejsze nem azé vettem kocsit kintről, hogy buszozzak"
avatar
molnarboti
2018-03-02 16:31:10
18261 autó van bejegyezve a városban
A tömegközlekedés élhetőbbé tenné a várost. Viszont ez az átállás egy nagyon hosszú folyamat. A legaktuálisabb kérdés az lenne, hogy a 18261-ből kivonva a garázzsal, udvarral rendelkezők számát, létezik-e a városban a különbségre elegendő hivatalos parkoló hely? Ameddig ez nincs bíztosítva, addig hiába bűntetgetnek a rend őrei a tilosban parkolásért, mivel szinte mindenki valamilyen szinten tilosban parkol. Sürgősen rá kellene térni a nagyvárosi modellre, a fizetett parkolókkal, garázsházakkal és a "sárga angyalokkal".

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."