Itthon » Közélet

Így védekezz a rendőri ellenőrzések ellen

Az elmúlt hetekben látványosan megnőtt a rendőri ellenőrzések száma. Íme, néhány jó tanács, hogy ne érjen felkészületlenül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

rendori intezkedes-1
Fotó: Kakasy Botond | Illusztráció
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. február 11., 14:11
2 hozzászólás. 

Az elmúlt hónapokban nem csak a helyi, de az országos, sőt még a magyarországi média is az udvarhelyi botrányoktól volt hangos. Az illetékes szervek úgy döntöttek, hogy rendet tesznek városunkban azzal, hogy lépten-nyomon ellenőriznek, igazoltatnak. Az eddigi rendőrségi statisztikák szerint ez elég sokba fáj az udvarhelyieknek.

1. Tartsd be a törvényeket, szabályokat

Első és legfontosabb tanácsunkra lehet legyinteni, de mégis így lehet a legjobban kivédeni a váratlanul érkező hatósági ellenőrzést. Gyalogosként használd az átjárót, ha kiskorú vagy, kerüld a lokálokat, hiába vagy székely, a bicskát hagyd otthon – főleg a tőrkés méretűt – és legyen mindig nálad a személyid, mert ha mégis belekeverednél egy igazoltatásba, sok hercehurcától és bírságtól is megkíméled magad.

2. Ellenőrizd, hogy rendben vannak-e a papírjaid

Az autósokra is rájár a rúd, de egy kis figyelmességgel sofőrként is sokat spórolhatunk. Nem csak magadra, de a közösségre nézve is nagyon jó lenne, ha részegen, vagy különböző tudatmódosító szerek hatása alatt nem ülnél volánhoz. Ha mégis megtetted és megtörtént a baj, akkor az ellen bizony semmi sem véd meg. A statisztikát böngészve sokan bevállalják a rizikót. Te ne tedd! Indulás előtt mindenképp nézz rá az iratokra. Személyid, hajtási engedélyed, kötelező biztosításod, útadód, műszaki vizsgád ne legyen lejárva. Legyen nálad fényvisszaverő háromszög (kettő is!), egészségügyi láda, láthatósági mellény és tűzoltópalack. Az sem hátrány, ha az autód műszakilag rendben van.

3. Kövesd a neten, hogy mi történik

A közösség ereje mindig felbecsülhetetlen, és az ilyen ínséges időkben bizony nagy segítségedre lehet. A Facebookon létrejött közlekedési információs oldalon a csoport tagjai (amely mostanra majdnem 5000 tagot számlál) folyamatosan tájékoztatják egymást arról, hogy hol és milyen közlekedési ellenőrzésre számíthatunk Udvarhelyen és környékén, amihez nemegyszer fotót is mellékelnek. Ha a csoport szabályait betartjuk, akkor mi is aktív vagy passzív tagjai lehetünk, ami jelenleg nyílt csoportként működik és csak kérvényezni kell a felvételünket.

4. Használj applikációt

Az egyik legismertebb közösségi közlekedést elősegítő, okos eszközre letölthető alkalmazás, amelynek hatékonyságát itt is a közösség aktivitása határozza meg, a Waze. Az önálló navigációs rendszerként is működő programban a felhasználók maguk szerkeszthetik, hogy éppen hol tapasztaltak közlekedési fennakadásokat, rendőri jelenlétet. Sőt ha egy utcát megnyitottak a forgalom számára, ami nem szerepel a térképen, akkor azt be is lehet jelölni. Az applikáció működik iOS, Android és Windows rendszeren is, ingyenesen letölthető, igaz a Windows-os változatot 2014 óta nem fejlesztik.

5. Hol fészkel a kés sas, kolléga?

A CB rádióról és használatáról már korábban írtunk. Hasznossága megkérdőjelezhetetlen, igaz, ha most kell beszerezned, akkor pár száz lejedbe bele fog kerülni. Használatához csak áram kell és a terjedés függvényétől a pár kilométeres hatótávtól, akár a szomszédos országból is foghatunk jelet. Nem kell megijedni, azért rend szerint nem azt kell hallgatni, hogy Berettyóújfalunál éppen mit csinál a főtörzs, de a környékről itt is folyamatos infót kaphatsz a többi CB-s sofőrtől. Előnye, hogy az információk aktuálisak, így akár már akkor értesülhetünk a lehetséges rendőri ellenőrzésről, ha azok még csak akkor érkeztek a helyszínre. Illetve induláskor lekérdezhetjük az aktuális infónkat.

Cikkünkkel semmi kép nem szeretnénk olvasóinkat a törvények megkerülésére biztatni, ezért továbbra is azt ajánljuk, inkább szabályosan közlekedjenek, s ezzel megelőzzék, mintsem megkerüljék a büntetéseket.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hunikovacs
2016-02-11 19:46:37
fogjuk meg s vigyétek
az udvarhelyi állami rendőrfőnök mondjon le,kudarcot vallott. hiába hinti itt a port a szemekbe. nem szabálytalan közlekedésért és hiányzó háromszögekért tüntet a város,hanem az alvilág egyre pofátlanabb megnyilvánulásaiért. semmit nem tett konkrétat most sem. adja át a helyét egy olyannak,aki tesz ez irányban és nem mindent tesz csak azt nem amit kellene. nem ismerem,nem személyeskedni akarok,de ez így nem mehet tovább.
avatar
perretz
2016-02-12 06:53:22
"... egy kis figyelmességgel sofőrként is sokat spórolhatunk. ..."

o mica atentie? :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."