Itthon » Közélet

Független polgármesterjelöltje is lesz Keresztúrnak

Nem politikusnak, hanem városvezetőnek készül a székelykeresztúri vállalkozó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

takacs zoltan foto
Takács Zoltán függetlenként indul a polgármesteri tisztségért
szerkesztoÍRTA: SINKA-KIRÁLY LEVENTE
2016. február 22., 15:45
0 hozzászólás. 

A Facebookon jelentette be a székelykeresztúri vállalkozó, hogy indul a polgármesteri tisztségért. Takács Zoltán bevallása szerint függetlenként szeretne várost vezetni.

A 31 éves, székelykeresztúri születésű vállalkozó az Orbán Balázs Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú végzettséget pedig a Babeș-Bolyai Tudományegyetem gazdasági informatika szakán szerzett. Feleségével két kislányt nevelnek. 2005 óta a Netter System számítástechnikai és internetszolgáltató kft. résztulajdonosa, illetve ügyvezetője. A cég jelenleg több, mint hetven településen szolgáltat internetet, ugyanakkor számítástechnikai és hálózati eszközök országos szintű viszonteladásával foglalkozik.

takacs zoltan csalad

,,Az utóbbi években egyre több olyan véleménnyel találkoztam, amelyek szerint városunk nem jó úton halad: elmaradt a várt fejlődés, nincs elég munkahely, alacsonyak a bérek, a fiatalok közül sokan arra kényszerülnek, hogy máshol keressék a boldogulást. A legtöbb ilyen témájú beszélgetés vége az, hogy az emberek lemondóan legyintenek és mindenki megy tovább a maga útján.

Azt hiszem, hogy közösségünknek jelenleg ez a közöny, a közös dolgainktól való elfordulás a legnagyobb ellensége. Úgy döntöttem, hogy én szakítok ezzel a közönnyel és megteszem az első lépést: független jelöltként indulok Székelykeresztúr polgármesteri tisztségéért a júniusi helyhatósági választásokon'' – ezekkel a szavakkal jelentette be Takács Zoltán, székelykeresztúri helyi vállalkozó, hogy független polgármesterjelöltként elindul a városi helyhatósági választásokon. Őt kerestük meg kérdéseinkkel.

Mi késztette arra, illetve mikor döntötte el, hogy független polgármesterjelöltként indul a júniusi helyhatósági választásokon?

A gondolat már évek óta érlelődik bennem, mert folyamatosan azt látom, hogy nem használjuk ki azokat a lehetőségeket, amelyek Székelykeresztúr számára is adottak. Ebben a városban születtem, itt nőttem fel, itt élünk és dolgozunk a feleségemmel, itt neveljük két kislányunkat. Ismerem ennek a városnak a problémáit, ismerem az itteni emberek gondjait. Az elmúlt évek során végignéztük, ahogyan a helyi fiatalság jelentős része külföldre ment, maga mögött hagyta ezt a várost. Mi itt maradtunk, megpróbáltunk itt boldogulni, azt szeretnénk, ha a gyerekeink is itt maradnának, ha lenne jövőjük ebben a városban.

Úgy gondolja, hogy előnyösebb függetlenként indulni, mint valamelyik szervezet tagjaként?

Nekem eddig semmi kapcsolatom nem volt a politikával, sőt azt hiszem, hogy én most sem politikusnak, hanem városvezetőnek készülök. Szerintem van különbség a kettő között. Ma nem szimpatikus dolog politikusnak lenni: a politikusokba vetett hitüket ugyanis elvesztették az emberek. Azért, mert azt tapasztalták, hogy az ígéretek nem hoznak megvalósításokat.

Én úgy látom, hogy Székelykeresztúron is többet lehetett volna tenni, azért, hogy jó ütemben fejlődjön a város. Viszont nem akarok ezen a gondolaton fennakadva elfordulni a politikától, mert ma, aki elfordul a politikától, az elfordul a közösségtől is. Én részt akarok venni abban a munkában, amit közösségi szerepvállalásnak nevezünk, és fiatal családapaként úgy érzem, ez kötelességem is.

Mi szükséges ahhoz, hogy Székelykeresztúron valaki függetlenként induljon a helyhatósági választásokon? Hány támogatói aláírás kell ehhez?

Székelykeresztúr esetében össze kell gyűjteni 500 támogatói aláírást, ez az előzetes feltétele annak, hogy leadhassam a jelöltségemet a polgármesteri tisztségre. Szintén 500 aláírás szükséges ahhoz, hogy a helyi tanácsosi tisztségre is leadjam a jelentkezésemet függetlenként.

Fontos tudni, hogy a támogatók több ilyen jelöltnek is aláírhatnak, azaz aki az én indulásomat támogatja, az emellett még más jelöltnek vagy egy pártlistának az indulásához is hozzájárulhat. Ezeket a támogatói listákat a helyi választási irodához kell majd leadni, ők döntenek róla, hogy teljesíti-e a törvényes feltételeket, ha igen, regisztrálják az indulásomat. A jelentkezési dosszié leadásának határideje 40 nappal a választások előtt van, azaz idén április 26-án.

Az első lépést megtette azzal, hogy bejelentette indulási szándékát. A továbbiakban mit csinálna másképp, mint az elődök?

Nagyobb lélegzetű beruházásokat csakis uniós források lehívásával lehet Keresztúron végrehajtani. Ebben a tekintetben is elvesztegetett évek vannak mögöttünk, rengeteg olyan lehetőség adott az új pályázati ciklusban is, amelyet ki kell használni és ha rajtam múlik, akkor ki is fogunk használni.

A város gazdaságának új impulzusokra van szüksége, nincs elegendő munkahely. A helyi vállalkozásokat támogatnunk kell, de ez nem jelenti azt, hogy nem kellene törekednünk olyan cégek keresztúri letelepedésére, amelyek a helyi munkaerőt alkalmazzák és nem állnak tovább néhány év múlva, hanem hosszútávra terveznek.

Azt gondolom, hogy rengeteg nagyon jó helyi ötlet születik Keresztúron, de a városvezetés nem hallgatja meg ezeket és nem próbálja segíteni a megvalósításukat. A legtöbb esetben a város költségvetéséhez képest kis összegekről beszélünk, amelyek hozzájárulhatnának egy-egy utca vagy tér megszépítéséhez. A kalákának a székelységben hagyománya van, a helyiek pedig hajlandóak lennének összefogni és tenni a közös lakóhelyünkért, ha látnák, hogy a városháza partner ebben és lehetőségeihez mérten segíti őket.

Székelykeresztúron a városvezetés elvesztette a kapcsolatot a lakókkal, sokkal nagyobb nyitottságra van szükség, az embereknek van véleménye, ezt meg kell hallgatni. Keresztúr egy kisváros, így könnyen megszervezhető a konzultáció és az állandó párbeszéd. Egy polgármesternek az ajtaja mindig nyitva kell álljon.

Milyen visszajelzéseket kapott, miután bejelentette szándékát?

Nagyon jó visszajelzéseket kapok, magam is meglepődtem, hogy ennyire nyitottak az emberek. Itt szinte mindenki ismer mindenkit, ezért számomra is fontos volt, hogy milyen visszajelzések érkeznek. Megállítanak az utcán, írnak a közösségi oldalamra, bátorítanak és a támogatásukról biztosítanak. Azt mondhatom, hogy a bejelentés óta eltelt néhány nap megerősített abban a hitemben, hogy sokan akarunk megújulást ebben a városban. És arra is rájöttem, hogy bár függetlenként indulok, nem vagyok egyedül.

Mintha a fiatalokat vette volna ,,célba'' a közösségi portálon tett bejelentésében.

Lehet, hogy furcsa, hogy egy közösségi portálon jelentettem be, hogy elindulok a választásokon, de Székelykeresztúrnak sajnos nincs saját médiája. Az egyetlen helyi rádió is jelenleg problémákkal küzd. Ezért úgy döntöttem, hogy akkor tudok a legtöbb emberhez eljutni, hogyha ezen az online felületen mondom el a szándékaimat, hiszen jellemzően nem csak a fiatalok, hanem nagyon sok középkorú, de még az idősebbek is használják a legnagyobb közösségi oldalt a városban.

Nincs szó arról tehát, hogy én csak a fiatalok képviselője akarok lenni, mert tudom, hogy egy társadalom akkor működik hatékonyan, ha abban minden korosztálynak megvan a maga szerepe és felelőssége.

A helyi politikai szervezetek hogyan fogadták az indulási szándékát? Tőlük is kapott már visszajelzést?

Közöltem az indulási szándékomat a politikai szervezetekkel még azelőtt, hogy nyilvánosan bejelentettem volna, úgy gondolom, hogy ez így tisztességes. Kisközösségben élünk, ismerjük egymást és ez a normalitás. Én egy versenyre, nem pedig harcra készülök, fontos, hogy legyen egy határ, amit nem lépünk át, hiszen arra is gondolnunk kell, hogy hogyan tudunk együttműködni majd a választások után.

Én azt gondolom, hogy mindenkire szükség van, aki dolgozni akar, tennivalók ugyanis akadnak. Az embereknek pedig a választásokon lehetőségük lesz eldönteni, hogy ki milyen súllyal vegyen részt ebben a közös munkában.

Kétgyerekes családapa, ügyvezető egy helyi cégnél. A család, illetve a kollégái hogyan fogadták a bejelentését?

A feleségem már hozzászokott ahhoz, hogy néha vannak merész ötleteim, amit szeretnék megvalósítani. Szerencsés vagyok, mert teljes mértékben elfogadja, hogy folyton valami új dolgon jár az eszem, folyton azon pörgök, hogyan lehetne még többet tenni, még hatékonyabban. Meglepődött persze, amikor először felvetettem az ötletet, hogy elindulok polgármesternek, talán féltett is egy kicsit. De elfogadta a döntésemet, mert ő is úgy gondolja, hogy kevés az, ami ebben a városban az elmúlt években megvalósult. A lányaim természetesen még nem értik azt a felelősséget, amit egy ilyen munkával vállalni kell, de örülnek annak, hogy apa polgármesternek készül.

Azt hiszem a családom többi tagja, a barátaim, az üzleti partnereim, a munkatársaim körében először szinte mindenki meglepődött a hír hallatán, de most már kezdik látni a szándékom értelmét és időközben annyi új ötlettel előálltak, hogy polgármesterként ha csak a felét sikerül megvalósítani, már akkor sem volt hiába.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."