Itthon » Közélet

Elmagyarosítja a magyarokat, és különben sem lesz polgijelölt Szász Jenő! (hallgasd meg)

Nehéz, de hálás terhet vett magára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Átsegítik a gyerekeket az érettségin, és jégre teszik a székelyt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Molnár Miklós nem hiszi el, hogy senki sem kérdezte meg
Molnár Miklós nem hiszi el, hogy senki sem kérdezte meg
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. március 10., 20:43
2 hozzászólás. 

A kulcsszó: nemzeti öntudat. Sőt, egészséges nemzeti öntudat! Nem tisztázták, kit kell egészségessé tenni, azt, akinek beteges a nemzeti öntudata, vagy azt, akinek nincs. Esetleg akinek van nemzetije, de nincs öntudata? A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és partnerszervezeteinek sajtótájékoztatóján jártunk.

Egy magasztos intézmény

Az NSKI szórványprogramja itt-ott kiver néhány biztosítékot, de ez csak azért van, mert rossz a kommunikáció. Nem az NSKI kommunikációja rossz, hanem a befogadóké – szólt be finoman Szabó Attila moderátor a médiának. Épp a szórványprogramról volt szó, amelyről több rosszat hallottunk már, mint jót a gyöngyhalászat program révén. A székelyek nemzeti sportjának, a jégkorongnak a nemzeterősítő hatásáról is hallottunk.

szasz9

Az NSKI, amelyet irigyei nemzeti pénznyelőgépnek neveznek, rengeteg nemzeti programot szervez, amelyek mindegyike a nemzeti öntudat megerősödését szolgálja, a jelenlévőknek is legalább 5 kg, az intézet által kiadott könyvet adtak át a nemzeti sajtó megerősítése jegyében.

Szász Jenő „elnök úr" meghatározta a gondolkodási keretet, amelyben ezentúl a Székelyföld és Erdély kapcsán beszélni kell, ezt Orbán Balázs Akadémiának nevezik, amely Szász szavai alapján „nem egy jogi személy, hanem egy magasztos intézmény". A kutatási, fejlesztési, oktatási, ifjúsági és gyerekprogramokon túl a sport és kulturális tevékenységek is az Orbán Balázs Akadémia égisze alá tartoznak ezentúl, és minden olyan tevékenység, amely Orbán Balázs szellemiségébe illeszkedik. Ebbe a szellemi keretbe együttműködő partnereket hívnak meg és várnak el. Ilyen volt például a tavaly megtartott turisztikai konferencia is.

Geréb László nem tűnt el, csak átalakult

Ezután immár hivatalosan is bejelentette, hogy Geréb László a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársává avanzsált, a külhoni osztályának vezetője lett. Dr. Geréb Lászlónak nagyon erős magyar közösségeket kell kiépítenie, amelyek nélkül nehéz elképzelni a nemzet fejlődését – mondta az érintett.

szasz11

A regionális tudományok egyik alaptétele, hogy a régió fejlődése nem képzelhető el képzett koponyák nélkül, ezért munkájának alapvető része a tudásátadás, ezt kiegészítik az ifjúsági, sport és gyerekprogramok, amelyek tulajdonsága a közösségépítés. „Ne legyünk saját magunk szórványa" – hangoztatta Geréb.

Már nem is kell hirdetni

Majd az elnök úr biztosította Geréb László utódját, Ilyés Ferencet arról, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet továbbra is a MÜTF kiemelt partnere lesz.

„Azt várnám tőled, hogy a tavaly eredményekről egy pár szót szóljatok" – biztosította be Szász Jenő, mint egy szigorú tanár a felelőtlen kisdiákot, hogy Ilyés valóban arról fog beszélni, amiről kell.

És Ilyés arról is beszélt. Második évtől kezdve két partnerrel dolgozik az érettségi felkészítőn a MÜTF Oktatási Központ, a csíkszeredai Fidelitas Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány. 2014-2015-ben 734 hallgatójuk volt, 2015-2016-ban pedig két új városba, Szovátára és Nagyszalontára érkezett meg a program. Így most 12 városban 35 csoportban készítenek fel matematikából és románból, egyharmad matek, kétharmad román arányban.

szasz7

A felkészítőkön nemcsak ismeretanyagot, hanem főként tanulás- és vizsgamódszertant sajátít el Erdély szerte 804 diák.

A megyei átlagokhoz képest 30 százalékkal lettek jobbak az eredmények, átlagban két jeggyel javult a fiatalok teljesítménye. Fontos, nem a legjobb tanulókat választják be a programba, akiknek amúgy is sikerülne az érettségijük, és nem is azokat, akiknek már semmi esélyük arra, hogy a négy vagy több év anyagát bepótolják. Ezt szintfelmérővel döntik el.

Csíkszeredában minden középiskolából járnak, sőt még a csíkdánfalvi Petőfi Sándor középiskolából is – mondta el Silló László a Fidelitas Egyesülettől, amely a Csíki- és a Gyergyói-medencében készíti fel a diákokat az érettségire. Csíkszeredában 170 jelentkező volt, 3 román és 2 matematika csoport indult el.

Ugyanennyi csoport indult Gyergyószentmiklóson is, ahol 143-an járnak felkészítőre, Gyergyóalfaluban egy román csoport van.

Silló szerint már látszik a diákokon a felkészítő eredménye. A képzéseken jövőképet is próbálnak mutatni a fiataloknak, hogyan tudnának elhelyezkedni a Székelyföldön.

Sepsiszentgyörgyön nem is nagyon kellett hirdetni a programot, ez azt jelenti, hogy sikeres, és egy meglévő igényen alapszik – vonta le a következtetést Bereczki M. Barna, az Amőba Alapítvány elnöke. Szentgyörgyön 260 diák jelentkezett, 3 román és 3 matematika csoport működik, azokat a gyerekeket vették fel, akik 3-7-es jegy között teljesítettek, őket lehet felfejleszteni 55 óra alatt 1-2 szinttel. Kézdivásárhely 1 matek, 2 román, Kovásznán és Baróton pedig 1-1 román csoport.

A MÜTF oktatási központhoz négy város és környéke tartozik, mintegy 240 diáknak tartanak felkészítőt. Székelyudvarhelyen 6 csoport indult, Székelykeresztúron 3, Szentegyházán és Szovátán 1-1 csoport működik idén. A képzések zajlanak még, egyharmaduk járt le, júniusban érnek véget. Az volt az elv, hogy minél közelebb legyen a felkészítő időpontja az érettségi vizsgához, hogy a tanulásmódszertani plusz dopping tartson ki az érettségiig.

Szombati iskola, juhé!

Szintén az Orbán Balázs Akadémia keretében indították idén, a második félévtől a Tamási Áron Gimnázium HÉBE alapítványával közösen a tehetséggondozó programot.

szasz5

Erről Székely Zoltán programfelelős számolt be. Olyan székelyudvarhelyi diákokat kerestek, akik hajlandóak fejlődni és fejlesztve lenni. Minden ötödik osztályból kijelölték az első két tanulót, akik részt vehetnek a programban.

Szombaton 9-13 óra között tanulnak magyar kultúra, népi kultúra, történelem, földrajz, matematika, sakk, művészetek, tanulásmódszertan, önismeret témakörökben. A logikus gondolkodást, stratégiai tervezést sajátíthat el a két legjobb tanuló nem iskolai, hanem oldott hangulatban. Az egészséges nemzeti öntudat kialakítása mellett a szűkebb helyi környezetünk megismerése és a honismeret elsajátítása is fontos Székely szerint. „Jó szívvel jönnek a gyerekek"− tette hozzá. Nyolcadikos korukig tart a program.

Ne szórd a magyart!

Az Orbán Balázs Akadémia szórványprogramját dr. Puskás Attila egyházügyi referens mutatta be, aki elmondta, hogy egy 2014 februárjától zajló empirikus kutatásról van szó, melynek „vezérelve és alapigazsága az, hogy minden magyar gyermek magyar iskolába járjon", és ez elsősorban a szórványra vonatkozik.

A mintaprojekt első része az intézmények megmentésére irányul, a négyfalusi Zajzoni Rab István középiskolában 6 gyermek részesült ösztöndíjban, így indulhatott ebben a tanévben kilencedik osztály.

A projekt második része azoknak a gyermekeknek szól, akiknek nincs lehetőségük, hogy saját megyéjükben továbbtanuljanak, ők Székelyudvarhelyen tanulhatnak. Arra kíváncsiak a kutatás szervezői, hogyan lehet a román kulturális integráció folyamatát teljesen magyar közegben visszafordítani.

szasz4

Jelenleg 18 gyermek vesz részt ebben a mintaprojektben, 10 Beszterce-Naszód megyéből, 1 Szeben megyéből és 7 Fehér megyéből. Ők a Tamási Áron Gimnázium bentlakásában laknak, külön nevelő foglalkozik velük. 7 elméleti oktatásban, a többi 11 szakoktatásban részesül, olyan szakokon tanulnak, amelyek nem léteznek a saját megyéjükben magyar nyelven.

„Számunkra nagyon fontos az, hogy ezen 18 gyermek kulturális integrációját megfékezzük, ezért rendhagyó történelemórákat hallgatnak minden héten, személyiségfejlesztő tréningeken vesznek részt, és részt vesznek Székelyudvarhely kulturális és más jellegű életében", sporttevékenységben vesznek részt, színházba járnak – mondta dr. Puskás Attila.

Az egyházügyi referens elmondta, a legtöbb gond a szülőkkel van, őket kell motiválni identitáserősítő tevékenységekkel, hogy gyermekeiket magyar nyelvű oktatásba írassák. A Gábor Áron emlékév kapcsán volt előadás, ópusztaszeri kirándulás és a Jobbágytelki Hagyományőrző Egyesülettel drámapedagógiai foglalkozás volt gyermekek számára összesen 18 szórvány településen, ahol Jankó történetével ismerkedhettek meg a kicsik – foglalta össze Puskás.

Az a tapasztalat, hogy szórványban háromszintű lemorzsolódás van, óvodából iskolába iratkozáskor, negyedikből ötödikbe, nyolcadikból kilencedikbe iratkozáskor. A nyolcadikos gyerekek egynegyede választ román nyelvű oktatást, a mintaprojekt révén ez 25-ről 20 százalékra mérséklődött. Puskás szerint megfontolandó, hogy ezt a mintaprojektet kiterjesszék egy kormányprogram keretében az egész Kárpát-medencére.

Mentükben megverték a magyarországiakat

Az NSKI a sportra is figyel, a felcsíki jégkorong utánpótlást is szárnyai alá vette. Tavaly összeraktak egy korosztályos, 11-12 évesekből álló gyerekválogatottat, ezzel a csapattal olaszországi turnén lettek ezüstérmesek a székely leányok és legények, merthogy kislányok is vannak a csapatban – vezette fel a projektet Szász Jenő.

szasz3

Antal Előd edzőtől, aki az utánpótlás nevelésével foglalkozik, megtudhattuk, hogy a Secler Select nevű válogatott csapatuknak már látványosan fejlődik a nemzeti öntudata.

Szeretnének további magyarországi mérkőzéseken részt venni, tavaly a buszról leszállva, szinte mentükben megverték a székesfehérvári csapatot. Az edző elmondta, az itthoni jégkorong támogatása azért is fontos, mert évente 20 gyermek vándorol ki Magyarországra, amit a szülők azzal indokolnak, hogy nem látják itt a megfelelő komolyságú munkát és a perspektívát.

Tudd meg, amit a kommunisták eltitkoltak előled!

Március 22-től felnőtteknek és gyerekeknek szerveznek rendhagyó történelem és magyar irodalom órákat – hadarta Szász.

Hidán Csaba történész és Takaró Mihály irodalmár tart előadást, ezután kétheti rendszerességgel a Mindentudás Egyeteméhez hasonlóan szerveznek nyitott előadásokat.

Az Erzsébet-program keretében pedig tömeges nyári táboroztatást szerveznek, több száz gyereket visznek el egy hét balatoni nyaralásra, tematikus táborokba. Akik itt maradnak, azoknak iskolán belüli táboroztatást szerveznek a nyári szünetre, lelkes pedagógusokkal, akiknek a munkáját „természetesen honorálják".

Nem kívánok részt venni a helyi közéletben

Alig jár le a sajtótájékoztató, épp gyűjtenénk be az NSKI által kiadott nemzeti izomerősítő könyveket, köztük a székelyföldi gazdaságfejlesztésről szólót, amikor Molnár Miklós megbök, hogy "Nem hiszem el, hogy senki se kérdezi meg, jelölteti-e magát az elnök úr polgármesternek?"

Végül a moderátor-újságíró Szabó Attila kénytelen megkérdezni, igaz-e a híresztelés, hogy elnök úr szép lassan kövezi az ösvényt, vagy az autópályát hazafele.

szasz

Mire Szász: a híresztelések nem felelnek meg a valóságnak, "nem kívánok részt venni a helyi közéletben. Egyelőre miniszterelnök úrral való beszélgetésem mentén Budapesten van megbízásom továbbra is, úgy hogy ott kell dolgoznom. Az NSKI – bejelentettem egyébként – talpon maradt, az NSKI önállósága biztosított".

Itt hallgasd meg, mit mondott.

Nem kampányrendezvényen voltunk – foglalta össze Molnár Miklós. És ezen mindenki nagyon kacagott.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2016-03-11 10:42:17
A mangalica visszatér az eredeti moslékos vályuhoz
avatar
jutacs
2018-01-24 21:50:39
Cintarea Romaniei - magyarított változat.
Főnarrátor : Szász Károly Paunescu eltárs Úr, a Nagy Nemzetgyűlés oszlopos tagja, a Főtitkár Úr előkóstolója

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."