Itthon » Közélet

Március 15. Székelyudvarhelyen - ÉLŐ

Kövesd az eseményeket élő szöveges tudósításunkban. Görgess alább és kapcsolódj be az ünnepségbe!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Magyar baba
Magyar baba
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. március 15., 11:56
2 hozzászólás. 

Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Márton Áron térről, a március 15-i ünnepségről. Élőben közvetítjük az eseményeket, stábunk a Benedek Elek Líceum épületében ütötte fel főhadiszállását, lehet integetni nekünk (abban az osztályteremben vagyunk, ahová a zászlók vannak kitéve). Kicsengetnek a suliban, illetve harangoznak délre.

katika

11.55 Felvonulnak a lovas huszárok a téren, az Udvarhelyszéki Fúvószenekar negyvennyolcas dalokat játszik, a tömeg egyre gyűl.

Megjöttek a huszárok

A Tomcsa Sándor Színház művészei korhű ruhákban vegyülnek el a tömegben, a délelőtt nagyon újszerű és érdekes, az egész központra kiterjedő produkcióval jelentkeztek.

marc15-patko-tomeg

12.05 Ezúttal a református templom előtti útszakaszon vonulnak fel a huszárok, megállnak, kordon választja el az emberektől a lovasokat. Nyerítések hallatszanak, illetve a harangszó. A téren körülbelül ezerötszáz ember lehet, nem tömötten, elszórva. A Himnuszt énekli a tömeg.

marc15-patko-koszoruzas

Vidovenyecz Edina színművésznő üdvözli az egybegyűlteket, ezt követi a koszorúzás a Vasszékely szobor talapzatánál. Lassan kezdődik a Kossuth Lajos azt üzente, elsők között Bunta Levente polgármester és Benedek Árpád Csaba alpolgármester helyeznek el koszorút a 2000. március 15-én felavatott szobornál. Őket követi Jakab Áron Csaba és Sinka Arnold képviselők, majd Birtalan József, a városi RMDSZ elnöke Arros Orsolyával koszorúz.

20160315 122040

12.20 Iskolák, intézmények vezetői, motorosok, lovagrendek, politikai egyesületek, pártok képviselői, a volt politikai foglyok képviselői, az UFF és más szervezetek koszorúznak.

20160315 121319

Közben Bunta Levente elindul a színpad felé a helyi rendőrök kíséretében, ezek szerint 2013 után először fog beszélni.

20160315 121627

12.24 A történelmi egyházak képviselői beszélnek. Elsőként Mátyás Károly katolikus főesperes beszél, őt Ferkő Andor református lelkész követi, illetve Kedei Mózes nyugalmazott unitárius lelkész. "A mi ünneplésünk is akkor lenne az igazi, ha városunkban megszűnne a széthúzás és a 48-asok példájára összefognánk." - mondja Mátyás Károly. Mintha Bunta Levente beszédét hallanánk. A református lelkész Pál apostollal szól hozzánk, a jó és a rossz gabonával példálózik.

20160315 122635

12.32 A pappal párhuzamosan egy ötvenesnek kinéző férfi is szónokolni kezd, a civilben levő biztonságiak megszólítják, erre gyorsan elmegy a térről. Kedei Mózes unitárius pap beszél, nosztalgiázik: azt szeretné, ha annyian lennénk, hogy a szállodáig érjen a tömeg. "Ha erre nem jövünk el, akkor mire?" - teszi fel a kérdést. Felkérésére a tömeg együtt mondja el a Miatyánkot.

12.35 Kulcsár Székely Attila egy Petőfi Sándor verset szaval, a Dicsőséges nagyurak címűt.

"Ezer évig híztak rajtunk
Az urak,
Most rajtok a mi kutyáink
Hízzanak!
Vasvillára velök, aztán
Szemétre,
Ott egyék a kutyák őket
Ebédre!..." - mondja nagyon hangosan a színész a mikrofonba.

12.37 Bunta Levente következik. "Köszönöm a bátor erős szavait, emelte az ünnepség hangulatát." A magyar szabadságharc 168. évfordulóján emlékezünk azokra, akik harcoltak, kibontották a szabadság zászlaját. A legkedvezőtlenebb helyzetekben is csak magunkra számíthatunk. Ne mások döntsenek rólunk, se felülről, se kívülről - mondja. Ne feledjük, a 48-as forradalom az egész nép harca volt, a nemzetnek egységesnek kell lennie. Ez a nap a Kárpát-medencei magyarság közös ünnepe. A népek tavasza a magyarok nélkül nem változtatta volna meg Európát. Petőfi, Kossuth eszméi és a 12 pont haladó gondolatok voltak.

bunta5

12.45 "A székelyudvarhelyi állapotok, a cselszövés, elnyomás fonogatja Metternich-i hálóját. Szerinte most egy szűk, belső gazdasági csoportosulás is igyekszik városunkat kizsákmányolni, javainkat megszerezni. Nekünk egy érdekünk van, ezeknek ne adjuk kezükbe a város épületeit, a város kulcsát. Nem félünk! Legyen belső ellenség vagy külső elnyomás, a székelyeknek van annyi erejük, hogy magukat megvédjék. Vagyunk még jópáran, akik nem vagyunk eladók. A történelem folyamán a székely megmaradés záloga, hogy a közösség kilök magából minden idegen testet. A forradalom eszméit hordjuk magunkban, mint a géneket. Székelyudvarhely a székelyudvarhelyieké és az is marad!" - zárta beszédét Bunta.

Megtapsolják.

korus

12.48 A Balázs Ferenc Vegyeskar, az Alla Breve Vegyeskar és a Székely Dalegylet közösen énekelnek. A kórusok második dala zongorakísérettel úgy kezdődik, mintha a Keresztapa film betétdala volna, de mint rövidesen kiderül, az Ott ahol zúg az a négy folyó. A tömeg egy része együtt énekel a kórusokkal, megható pillanatok ezek.

12.54 Néhányan hazaindulnak a térről, a kórusok tovább énekelnek. Kint elég hideg lehet, de mi itt a Benedek Elek Pedagógiai Líceum épületében nem érezzük, így tudunk dolgozni kényelmesen. Két munkatársunk táncra perdül az osztályteremben.

12.57 Tánc a téren is, a Boróka Néptáncegyüttes ünnepi produkcióját nézik a székelyudvarhelyiek a Márton Áron téren.

13.06 Lejárt a tánc, nagy tapsot kapott. A hideg elindított néhány udvarhelyit hazafele.

13.09 A kórus és az egybegyűltek a Szózatot éneklik. Mi is az osztályteremben. Komolyan.

13.11 Az ünnepség záróakkordjaként a Székely Himnuszt énekeljük. Felemelő, klasszikus március 15-i ünnepség volt a mai, a délelőtti esemény pedig - nem győzzük hangsúlyozni - újszerűségével lepett meg. A nagy hideg után most mindenkinek jól esne egy jó forró húsleves. Közvetítésünk befejeződött, köszönjük a figyelmet és a Benedek Elek líceumnak az infrastruktúrát!



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Pety
2016-03-15 12:47:23
Ej , mennyire aktualisak ma is ezek a sorok...
"Ezer évig híztak rajtunk
Az urak,
Most rajtok a mi kutyáink
Hízzanak!
Vasvillára velök, aztán
Szemétre,
Ott egyék a kutyák őket
Ebédre!..."
avatar
ooloo
2016-03-16 10:31:54
Ezerhuszonhat évig...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."