Itthon » Közélet

Gáz van a Szejkén?

Feléledőben van a szejkei mofetta ügye. Legalábbis elkezdődtek a munkálatok a rég felújított épület előtt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Zúg a gép, folyik a sárlé
Zúg a gép, folyik a sárlé
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2016. július 27., 13:27
0 hozzászólás. 

Napok óta dolgoznak a mofetta épülete előtt. A helyszínen tapasztalt kénes gáz szag és a forrásból feltörő víz látványa arra utalt, elkezdődött a forrás tisztítása. Búgnak a gépek, sárlét bugyogtatnak.

Szejkei mofetta

Az ott dolgozó két fiatalember azt mondta, nem tudják, a város mit akar itt, strandot-e vagy a gázt hasznosítani, de nagyon sok sós vizet találtak eddig. Ők úgy tudják, a szerződésük szerint három évig maradnak.

szejke1

Elsőként Benedek Árpád Csabát kerestük meg a részletekért, mivel alpolgármestersége idején ő volt a projekt felelőse. Elmondta, tudomása szerint a város megkapta a környezetvédelmi engedélyt, ezért kezdődhetett meg a forrás tisztítása. A tervek szerint, ha ezzel végeztek, következik az egyéves monitorizálási folyamat. Ez azt jelenti, hogy negyedévente mintát vesznek a megtisztított gázból, hogy milyen az összetétele, és alkalmas-e gyógykezelésekre. 

Szejkei mofetta

Puskás Katalin, a polgármesteri hivatal technikai igazgatóságának munkatársa annyit tett hozzá, a folyamat hosszú, ezért csak a laboreredmények függvényében születnek meg a további döntések. A mofetta nyitásának kérdése tehát még nagyon távlati. A város a csíkszeredai Agata Kft.-vel kötött szerződést a forrás kitisztítására, és az ő kötelességük lesz annak folyamatos vizsgálata is – tudtuk meg.

Szejkei mofetta

A mofetta épületét 1978-ban adták át, majd egészen 1989-ig fénykorát élte, amikor nyaranta 1500 beteg fordult meg termeiben. A rendszerváltás után már nem működött a létesítmény, fokozatosan leromlott, elhagyatottá vált, sőt egy ideig hajléktalanok húzódtak meg az épületben. A felújítása 2014-ig váratott magára, és most már két éve, hogy üresen, beriasztva áll, kihasználatlanul.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."