Itthon » Közélet

Sok a kérdőjel a mofettánál

A legnagyobb kérdés az, hogy lesz-e itt még valaha gyógyközpont, és ha igen, mikor. Mutatjuk, hogy néz ki most.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

mofetta szejke-13
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. július 25., 14:50
0 hozzászólás. 

Szejkefürdő felújítása már négy éve, 2010-ben elkezdődött a Borvizek útja projekt keretében, de a munkálatokat hivatalosan azóta sem adták át.

A szejkei fürdőn kívül még nyolc Kovászna megyei, valamint öt Hargita megyei fürdőtelep felújítása kezdődött meg. A megyei tanács által kezdeményezett és adminisztrált projekt eleinte kevesebb felújítást tartalmazott, de az udvarhelyi önkormányzatnak köszönhetően a terveket többször is módosították, így végül bekerült a város végétől a Szejkefürdőig vezető bicikliút kiépítése, a mofetta felújítása, a szabadtéri színpad befedése és a Borvízmúzeumhoz vezető út feljavítása is.

mofetta szejke-14

A tervek ugyan módosultak, de a munkálatok ezután sem mentek zökkenőmentesen, többször is leálltak hosszabb-rövidebb időre. A 2010 szeptemberi határidőt nem sikerült tartani. Sőt, azóta eltelt néhány év, és a Szejkéről eltűntek a munkagépek és a munkások. A terep felújítása ugyan látszólag befejeződött, de számos javítani való maradt még.

Tavaly a megyei tanácstól érkezett bizottsággal közösen szemrevételezték a munkálatokat és jelezték a hibákat – közölte megkeresésünkre Benedek Árpád Csaba alpolgármester. Benedek szerint nehézkesen haladnak az ügyben, mert a projekt felelőse a Hargita megyei tanács, így mindent nekik kell jelezni, és várni, hogy lépjenek, viszont nekik is voltak gondjaik a kivitelező céggel, ami tovább hátráltatta a munkát. Az eset nem egyedülálló, hasonló gondok voltak a többi fürdő felújításánál is.

Mi fortyog a mofettában?

Habár a régi mofetta épületét felújították, az azóta is zárva van. Fénykorát a hetvenes-nyolcvanas években élte, amikor a kórháznak kihelyezett gyógykezelő központja volt itt orvossal, nővérekkel, betegkezelővel. Igaz, azóta megjárta a poklot is az ingatlan, mert hajléktalanszállóként is „szolgált", illetve az utcai graffitiseknek is otthont adott.

A felújítás után ismét az udvarhelyi önkormányzat fogja adminisztrálni az épületet, tanácsülésen szavazták meg, hogy Benedek Árpád Csaba alpolgármester legyen a mofetta működtetéséért felelős megbízott. Hogy újból a város gondozásába kerüljön az épület, meg kell várni, hogy lezáruljon a pályázat, és a megyei tanács átadja a városnak.

mofetta szejke-3

Addig is akad tennivaló, ugyanis Benedek szerint nehezebb a dolguk, mint azt gondolták. A földből feljövő kénes gáz altalajkincsnek számít, az újbóli megnyitásnak szinte ugyanakkora procedúrája, mint egy bánya megnyitásának.

Közben az is kiderült, hogy a földből feltörő kénes gázról nincs olyan hivatalos leírás, ami igazolja a gáz összetételét, hatékonyságát, ami alapján működési engedélyt lehetne kérni. Az önkormányzat egy szakcéget kért fel, aki el is készített egy tanulmányt, amit idén júniusban leadtak az Országos Ásványtani Ügynökségnek.

mofetta szejke-1

Júliusban átiratban közölték, hogy még milyen iratok szükségesek, illetve, hogy ki kell nevezni egy személyt, aki a tárgyalásokat folyatja és kiváltja az enged;lyeket. Ahogy említettük, ezt az önkormányzat meg is tette Benedek személyében. A mofettát kiszolgáló forrásnál tisztító fúrásokat kell végezni, ezért az ügynökség azt kérte, hogy a közelben levő másik három forrást (Főkút – az út menti jelenleg leginkább használt forrás, Sarolta-forrás – a borvízmúzeum udvarán, illetve az Attila-forrás – a strand területén) folyamatosan ellenőrzik az elkövetkezendő két évben. Erre azért van szükség, hogy ha a fúrás miatt megváltozna azok összetétele, akkor azt azonnal észrevegyék.

mofetta szejke-4

Benedek szerint szeptemberre várható, hogy megkapják a szükséges licencet, és az alapján döntik majd el, hogy pontosan mit és hogyan lehet csinálni a mofettával. Végső engedély valószínűleg két év után lesz, de ha az első mérések jók, akkor már lehet, hogy ideiglenes engedéllyel idéntől működtetni tudják. Egyelőre még sok itt a kérdőjel, fogalmaz Benedek, amikor a leghamarabbi indulás lehetőségét vizsgálja.

Kórház vagy turisztikai célpont

Egyelőre még a rendeltetése is kétséges a felújított ingatlannak. Az említett engedélytől függ, hogy gyógyászati vagy turisztikai céllal fog működni az épület.

Az épületet középen egy folyosó választja el, jobbra egy nagy terem van, amit középen egy félig tégla, félig üvegfal oszt ketté. A belső részen alakították ki a medenceszerű ülő részt.

mofetta szejke-8

A folyosó másik oldalán egy hasonló méretű terem van, amit csak néhány tartó oszlop tör meg. A folyosó végén mindkét oldalon fürdőszoba-szerű helyek vannak kialakítva, mosdóra, zuhanyzóra és vécére emlékeztető kisebb részekkel, de sem vízvezeték vagy lefolyó (kivéve a vécét) nem jelzi, hogy oda valóban azt terveztek berendezni.

A Borvizek útja projekt felújításakor nem a használhatóság volt az elsődleges szempont, ami meg is látszik. Ezt igazolja a vendéglő és a Főkút közötti sétáló is, amit gyalogosan és kerékpáron csak nehézkesen, babakocsival pedig szinte lehetetlen használni.

mofetta szejke-7

A mofetta közelében két gázforrás is van. Az egyik az épület alatti, amibe még régebb beletörött a fúrófej, amikor lefúrtak. Hogy ehhez hozzáférjenek, az épületet teljesen el kellene bontani.

A másik az épület és a főút között van. Aki arra jár, láthatja, ahogy a rozsdás csapon ki-ki csordul egy kis víz, amit a feltörő gáz nyom ki.

A tervek szerint ezt a forrást szeretnék kitisztítani és bevezetni az épületbe, ami Benedek szerint már hamar menne, ha megkapnák az engedélyt. Egyelőre mind az épületben, mind a környékén akad munka.

Kié lesz az épület?

Egyelőre itt is csak a kérdőjelek vannak. Ha a gáz összetételének gyógyító hatása van, akkor logikus lenne, hogy a kórház működtesse és az ügyben már tárgyaltak is a kórház igazgatójával.

Benedek úgy tudja, hogy az ehhez hasonló erdélyi telepeken nincs gyógyító hatása a gázoknak, így csak turisztikai céllal működnek. Amennyiben hasonló lesz itt is a helyzet, akkor az önkormányzatnak kell kitalálnia, hogy miként tudja turisztikai céllal hasznosítani.

mofetta szejke-11

A mofetta jelenlegi állapota fényévekkel jobb, mint az elmúlt évtizedekben, de egyelőre mind a turisták, mind pedig az udvarhelyiek előtt bezárva és beriasztva áll. Ideális esetben már decembertől működhetne, de a rengeteg kérdőjel miatt ez továbbra sem egyértelmű.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."