Itthon » Közélet

Élő közvetítés az augusztusi tanácsülésről

Huszonhét napirendi pontot tárgyal a testület. Intézmények vezetőtanácsaiba nevezneki ki embereket, de lesz közlekedési bizottság is. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Hosszú az augusztusi napirendi pontok listája. Fotók: Gál Előd
Hosszú az augusztusi napirendi pontok listája. Fotók: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. augusztus 22., 21:53
3 hozzászólás. 

10:48 Elvi szavazás lesz arról, hogy rákerüljünk a jégkorong-térképre. Mindenki mellette van. Lőrincz Zsuzsanna kér szót, a vezetőtanácsokkal kapcsolatban szól arról, hogy különböző városrészeknek is legyenek megbízott tanácsosai, akik tartanák a kapcsolatot a lakók és a testület között.

Ványolós István is helyesnek tartja ezt, fontos a közvetlen kapcsolat. Gálfi Árpád polgármester is így gondolja, legyenek ilyen felelősök, mert sok olyan dolog van, amit jelezni kellene. „Két hónapja vagyunk itt, rengeteg a probléma, de próbáljuk prioritási sorrendbe rakni” – mondja Gálfi. Több hozzászólás nincs.

A következő ülés levezetésére Orbán Balázs javasolja Jakab Attilát, ezt mindannyian elfogadják. Véget ért az augusztusi tanácsülés. Köszönjük olvasóink figyelmét, búcsúzunk innen, a városházáról!tanacsules aug 23 12 GE

10:42 Meghonosítanák a jégkorong-oktatást Udvarhelyen, magyarországi állami költségvetésből, de infrastruktúra megteremtésével a városnak is hozzá kell járulnia. Több székelyföldi város, illetve a Csíkszereda környéki települések vannak benne. Hajdó felolvassa a szándéknyilatkozatot.

10:39 Az egyetlen kiegészítés a három név, Hajdó, Orbán és Benedek lesznek a vizsgáztatók, a fellebbvitelibe pedig Jakab, Péter Balázs és Lőrincz Zsuzsánna kerül. Elfogadja a bizottság végül szünet nélkül, s ezt a testület is megerősíti. Vége a napirendnek, jönnek a különfélék. Benedek szerint el kéne fogadni a bölcsődei napidíjakat, ezt minél hamarabb meg kéne oldani. Hajdó Csaba egy szándéknyilatkozatot akar elfogadtatni, a Székelyföldi Hokiakadémiához való csatlakozásról van szó.

tanacsules aug 23 5 GE

10:28 Már a 25. pontnál vagyunk, a polgármesteri hivatal köztisztviselői állásainak 2016-os betöltési tervét kell módosítani. Hozzászólás nincs, megszavazzák. Ezzel kapcsolatos a következő is, elfogadják ezt is, jön az utolsó napirendi pont, de kezd kibújni a kisördög a régi tanácsosokból.

Versenyvizsgát kellene jóváhagyni a székelyudvarhelyi önkormányzat köztisztviselői testületébe tartozó szakfelügyelői állás betöltéséhez. Bodnár László jegyző ismerteti, a kritériumokat, és a vizsgáztató bizottságot nevezi meg, jogilag rendben van. A Koalíció frakciója Hajdó Csabát és Orbán Balázst jelöli, Péter Balázs és Jakab Attila a fellebviteli bizottságba kerülnének.

Az RMDSZ-től Benedek kerülne be, a fellebvitelibe pedig Lőrincz Zsuzsánna. Vita van megint, Jakab nem tartja korrektnek, hogy Benedek kerül ebbe bele, Sinka visszaszól, hogy a mai tanácsülés után Jakab ne beszéljen korrektségről.

Hajdó szerint ezeket a vitákat a testületen kívül kellene megoldani. „Akár a cehhet is álljuk” – mondja Hajdó az új tanácsosok nevében, mert úgy gondolja, hogy a múltbeli sértődések is szerepet játszanak a történetben. Benedek szerint nem rajta múlt az eltelt időszakban, hogy felvegyenek egy ilyen szakembert - ő még élte azt az időszakot, amikor az állás be volt töltve. A szakbizottságok öt perc szünetet kérnek, ezt az elnök jóváhagyja.

10:27 Simon szerint a mobilitási tervet minél hamarabb gyakorlatba kellene ültetni. A kérdése az, hogy ki hívja össze a bizottságot és milyen rendszerességgel. Derzsi szerint ez technikai kérdés. Szavazásra bocsátja, 13 igen szavazat, 4 tartózkodás, így átmegy a határozat.

10:23 „Felháborodtam ezen, hogy ilyent is megengedhetnek maguknak. De erről ennyit” – mondja Sinka. Hajdó Csaba szerint az ilyen érzékenységeket nem tudják kezelni, de ezeket a testületi üléseken kívül kellene lerendezni. Szarvas Zsuzsánna szerint el kéne olvasni a régi és a mostani tervezetet – korábban Benedek azt mondta, hogy a tervezet 80-90 százalékban ugyanaz. „Én szoktam olvasni” – szúr oda most.

Jakab és Sinka elvitatkozik egy darabig. Utóbbi szerint az RMDSZ-frakció ebben a témában sokat dolgozott, konkrét tanácshatározattal jött. Jakab Attila szól, a bizottságban valóban módosítottak, azt szeretné, hogy három tanácsos legyen a bizottságban, de utal arra is, hogy Sinka véletlenül maradt ki. Sinka nem szeretné azt, hogy a tanulmányon rajta legyen az EMNP és az MPP logója. Simon Szilárd szólal fel a Szekler Teker részéről, s arra inti a tanácsosokat, hogy ezen ne vitatkozzanak. „Nem ti találtátok ki, hanem a civilek!” Ezt néhányan megtapsolják.

tanacsules aug 23 10 GE10:19 Kiegészítenek korábbi határozatokat a prefektúra kérésére, ez is hamar megy. A 23-as pont kimarad, mert visszavonta a polgármester. A 24-esben a székelyudvarhelyi Közlekedési Bizottság létrehozásáról beszélnek.

Jakab Attila mondja, hogy a civilek, pontosabban a biciklisek kérték, hogy legyen egy bizottság ezzel kapcsolatosan. Az előző tanácsban már megvolt a kezdeményezés, de az előző polgármesternél elakadt a projekt Jakab szerint. Az új városvezetéssel is tárgyaltak már a civilek, új kérést, új dokumentumot is adtak be, illetve a javasolt bizottságot kiegészítették. Jakab szerint ez elkészült, de tegnap nagy ellenállásba ütköztek.

Sinka Arnold mondja, hogy kérte előterjesztésre ezt a napirendi pontok között, de meglepődött és felháborodott, mert a nevek kicserélődtek a bizottságban, mind az „ellenzék” nevei kerültek a listára, azt a tanulmányt vették át, amit még a régi RMDSZ-frakció készített. Nevetnek többen azon, hogy „ellenzék”.

10:12 A 17-esben a A szekér nevű Román Viktor-alkotást veszik leletárba, a következőben pedig egy lakáscsere létesül a Csereháton, egy lakó egy nagyobb lakásból kisebbe költözne, mert felszabadult egy kisebb lakrész. Hasonló a következő két pont is.

10:09 A 15. napirendi pontban arról döntenek, hogy a város csatlakozik a Közösségek bevonása a helyi fejlesztésekbe a 20000-nél nagyobb lélekszámmal rendelkező városokban elnevezésű programhoz, ennek szociális jelentősége lesz. A bezárt szeméttelep alatti területet osztják meg egy határozattal – erre azért van szükség, hogy megépülhessen az új kutyamenhely.

Benedek Árpád Csaba tanácsos hozzászól: kezdődjön el a munka még az idén, mert már csak négy hónap van, és nem kéne úgy járni, mint a Zenegödörrel, hogy ne kelljen visszafoglalni az összeget a költségvetésbe. Orbán Árpád alpolgármester helyesli, hozzátéve, hogy svájci segítség is lesz ebben a témában. Mindenki megszavazza. Kóbor és befogott házi kutyusok, örüljetek, mert jó helyen fogtok lakni!

tanacsules aug 23 8 GE10:04 Az eredeti 11-es pontban a megyei tanáccsal partnerségben az önkormányzat az elektronikus mezőgazdasági regiszter informatikai rendszerének létrehozását fogadja el. Ismét a várral kapcsolatos a 12-es pont, módosítani kell egy határozatot, ami a Székelytámadt vár alatti területről szól, ez egy technikai kérdés, mindenki elfogadja.

Az újabb pontban szintén határozatot módosítanak, a Haberstumpf-villa épületének és környezetének rehabilitációjával kapcsolatos – az udvaron végzett munkálatok árát aktualizálják, 3 millió 92 ezer lejről van szó. A részleteket felvázoló hölgy igen halkan beszél, puskáznunk kell a tanácsosok anyagából. A határozattervezet átmegy. Jön az a napirendi pont, amelyben elfogadják, hogy a kórház napenergiás berendezéssel állíthasson elő meleg vizet három épületben. Ez is átmegy.

10:00 A következő napirendi pont is ehhez kapcsolódik, a Székelytámadt vár állagmegőrzése és restaurálása című pályázat és költségei elfogadása jön. Orbán Árpád alpolgármester felhívja a figyelmet, hogy ez még csak terv, pályázat, s ezen a területen sok pályázatot visszadobtak.

Próbálják benyújtani még augusztus 25-éig, hogy novemberig rendben legyen. „Szándékunk van pályázati pénzeket bevonni, de még messze van. Reménykedünk” – hangsúlyozza az alpolgármester. A bizottságok támogatják a tervezetet, mindenki igennel szavaz, ez is átmegy, lehet pályázni.

9:56 Derzsi László szerint is minél több szakember tanácsát ki kell kérni. Sinka Arnold jegyzi meg, hogy a vár körüli területek felvásárlására foglaltak be összegeket, és ezeket jó lenne felhasználni, mert az ottani tulajdonosok nyitottak erre. Mike Levente szerint nincs nagy gond a tervvel, remélhetőleg a projektből a kivitelező cég a legjobbat fogja kihozni. A bizottságok támogatják, mindenki igennel szavaz. Tényleg gördül itt minden.

tanacsules aug 23 6 GE9:50 A visszavont nyolcas pont után jön a kilences, ez a Székelytámadt vár állagmegőrzése és restaurálása című pályázat műszaki-gazdasági tervezési dokumentációjának jóváhagyásáról szól. Megnyitnák az első bástyánál a kaput, kiállítanák a feltárt részeket, illetve a Hajdú-bástyában is létrehoznának egy kiállítóteret. Mindezt 4 millió 874 ezer euróból valósítanák meg. Ványolós István kér szót, ő a tegnapi szakbizottsági ülésen mondta már az észrevételeit, ezek megfogalmazásában Ványolós Endre műépítész segített neki. Nyolc pontban foglalja össze megjegyzéseit, többek közt a terv kivitelezésének összegét sokallja.

9:46 Hajdó Csaba (Koalíció) egyetért abban, hogy tartalommal kell ezeket a dolgokat megtölteni. Más hozzászólás nincs, a bizottságok pozitívan véleményezték. Felsorolják a neveket, a napközikben egy-egy, az iskolákban két-két tanácsost választanak a vezetőtanácsba. A neveket később közöljük. A Tamási Áron Gimnáziumban három tanácsos lesz, Mike Levente, Biró Edith és Sinka Arnold. Elfogadják.

9:42 A középiskolák vezetőtanácsának összetételét módosítják, Ványolós István elégedett, mert a „jobbik eszére hallgat a tanács”, és újratárgyalódnak a dolgok, szerinte ezt a szemléletet kell továbbvinni. Kötelezettségeik vannak az iskolákban a tanácsosoknak, illetve szükség van külső támogatásra is. A vezetőtanácsi tagok közös megbeszéléseinek fontosságát hangsúlyozza a képviselő, hogy ne legyen sóhivatal-íze a dolognak.

9:40 A következő pontban a Városi Kórház vezetőtanácsának összetétele módosul, a tanács két képviselőt és két póttagot nevez ki a megüresedett vezetőtanácsi tisztségekre, ők az említett Jakab és Zakariás lesznek. Az RMDSZ-esek tartózkodnak, de átmegy a határozat.

9:37 A városban 34 fizikai személy nyújtott be kérést adókedvezményért, ebből 27-et elfogadott az adóosztály – ez az országos bruttó minimálbér mértékénél kevesebb jövedelmet megvalósító vagy kizárólag szociális juttatásokból élő magánszemélyek épület- és telekadójának 50%-os csökkentésére vonatkozik. Sinka Arnold szól, szerinte ezeket meg kellene hirdetni újságban, mert nem sokan tudnak róla. Más hozzászólás nincs, a bizottságok is támogatják, egyhangú a szavazás.

9:35 Költségvetést módosítanak a negyedik pontban, Karda Emese gazdasági igazgató mutatja be az előterjesztést, a kormánytól kapott összegeket kell belefoglalni a költségvetésbe. 4 386 000 lejt a távhőszolgáltatási munkákra kapott a város. Átcsoportosítanak összegeket: 32 ezer lej a csereháti sportpálya megvalósítása után, 182 ezer lej a Román Viktor szobor építéséből maradt meg, illetve elmaradt a II. Rákóczi Ferenc tér átépítése.

A piaci asztalok 29 ezer lejét faházak készítésére csoportosítják át. 16 ezer lejt kap a Villanytelep utcai napközi. 690 ezer lej a Haberstumpf-villához megy, 108 ezer lejjel a tartalékalapot csökkentik, a CNC-gépre kap 90 ezer lejt a Bányai, 9 ezer lejt pedig a Kós Károly Szakközépiskola. 4,5 ezer lejt nyert a Tomcsa Sándor Színház, ezt is be kell foglalni. A bizottságok támogatják a módosításokat, a tanácsosok mind igennel szavaznak.

9:27 A mandátumigazoló bizottság elfogadta Ölvedi jelöltségét, szavaznak: mindenki mellette van, Ölvedi Zsolt bekerül a testületbe, leteszi az esküt a Bibliára tett kézzel – a tanácsosok felállnak az asztal körül. Ölvedi be is ül Hajdó Csaba és Jakab Attila közé - jön a harmadik napirendi pont, amelyben még egyszer elfogadják a mandátumát. Gálfi Árpád eredményes munkát kíván neki.

tanacsules aug 23 4 GE9:25 A teremben az oktatási bizottság tagjai maradnak. Sinka Arnold szerint nem azok az emberek vannak a listákon, akikről tegnap megegyeztek. Annyi változtatás van, hogy a gimnázium vezetőtanácsába Lőrincz Zsuzsánna helyett Sinka Arnold kerül (Lőrincz a Benedek Elek tanácsába kerül), a Bányaiba pedig Szabó Gyulát választják meg, Péter Balázs mellé – ezeket a módosításokat el is fogadja a bizottság.

A második a kórház vezetőtanácsának kiegészítése, ide Zakariás Zoltán (helyettese Ölvedi Zsolt) és Jakab Attila (helyettese Lőrincz Edit) kerülnének. Az RMDSZ-frakciónak lett volna javaslata Sinka szerint, az RMDSZ tartózkodik ebben a pontban. Vita van, de Ványolós István szerint ennek csak jelzésértéke van, úgyis az ülésen dől el majd.

9:19 Rátérnek az első napirendi pontra, Vass Zoltán koalíciós önkormányzati képviselő mandátuma megszűnik. A második pont az, hogy a listáról a következő tanácsosjelölt kerül be. Ölvedi Zsoltról van szó, az illető itt van a teremben. A mandátumellenőrző bizottság öt perces szünetet kér, hogy megvizsgálja a mandátum jogosságát.

9:16 A hőszigeteléssel kapcsolatosan Orbán azt mondja, húsz tömbházról van szó, de a pályázatokat leteszik idejében, szeptember 16. a határidő. A polgármester kiegészíti: tegnap találkoztak a lakószövetségek elnökeivel, s ez a téma hamarosan napirendre kerül. Benedek Árpád Csaba is hozzászól: minden nap számít. Ugyanő javasolja a különféléket az ülés végére. A tanácsosok elfogadják a napirendi pontokat, majd a legutóbbi két tanácsülés jegyzőkönyveit fogadják el.

9:13 Derzsi László ülésvezető elnök veszi át a szót, majd Bodnár László jegyző mondja el, hogy 17 képviselő van jelen, Biró Edith és Vass Zoltán hiányoznak. Napirend előtt Arros Orsolya szólal fel – arra kíváncsi, hogy miért nincs napirenden az adócsökkentés, ugyanakkor a hőszigetelési programmal kapcsolatosan is van kérdése, ez sem szerepel a napirenden.

Orbán Balázs tanácsos válaszol, sajnálatos módon az idei költségvetési évben nem lehet megoldani az adócsökkentést. Orbán szerint amennyiben ezt a kérdést a volt önkormányzati képviselő-testület naprendre tűzte volna, akkor már idén lehetett volna intézkedni. A legfontosabb szerinte az, hogy a vállalkozók partnerek ebben az önkormányzatnál.

tanacsules aug 23 3 GE9:08 Gálfi felsorol néhány fontosabb napirendi pontot, a Székelytámadt-várral kapcsolatos pályázat az egyik legfontosabb, hiszen 21 millió lejt igényel az önkormányzat, ezt minél hamarabb le kellene adni. Új kutyamenhely is lesz, ahogy korábban eldöntötték, most konkrétabb lépés is történik.

9:03 Pontos a polgármester is, helyet foglal, mindenki előtt sok-sok papír van az asztalon. Gálfi Árpád köszönti a jelenlevőket, kiemelve, hogy működik a wifi hálózat, a mi nagy örömünkre. Habár ilyenkor kevesebb téma szokott lenni, most mégis több napirendi pont van, Gálfi szerint azért, mert a hivatalban is sokat dolgoztak.

Tud arról, hogy a frakciók között egyeztetések zajlottak – a nyolcadik napirendi pontot visszavonja, mert nézeteltérések adódtak (határozattervezet a székelyudvarhelyi középiskolák oktatásminőség-biztosítási tanácsának összetételét érintő módosítások kapcsán, a helyi tanács önkormányzati képviselőket nevez ki a megüresedett vezetőtanácsi tisztségekre). Visszavonja a huszonharmadikat is, ami a székelyudvarhelyi Városrendészeti és Területrendezési Műszaki Bizottság létrehozásáról szólt volna.

Érkeznek a tanácsosok, nagyjából mindenki itt van, néhány percen belül kezdődik az ülés, amit Derzsi László vezet.

9:00 Kedden reggel reggel kilenc órakor köszöntjük olvasóinkat a városháza tanácsterméből. Előztesen azt ígérték innen egy sajtóközleményben, hogy a wifiproblémát megoldották, elméletileg menni fog a közvetítés, mint a karikacsapás – huszonhét napirendi ponton fogunk ma délelőtt átesni, többek között egy tanácsoscsere is lesz mindjárt az elején.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
palpeter
2016-08-23 09:27:12
i
Ez valami új szó, ami a címben szerepel?

Mások közvetítenek, ti közvetítésit nyomtok.

A vicc az, hogy az előző cikkben is így szerepelt, kvázi átmásoltátok, s aztán hadd menjen, mindegy az.

Na, de azért pont a címben...
avatar
csz
2016-08-23 11:36:39
kutyavilág
Ezzel a kutyamenhely-témával alaposan el vannak tévedve - bármekkorát is építenek, az úgyis mindig tele lesz - pontosan úgy, mint az otthoni lomtár. Pénzkidobásnak tökéletes, de a kutyaprobléma megoldása valami egészen más, bármennyire is nem tetszik az néhány mimózalelkűnek.
avatar
ooloo
2016-08-23 14:18:43
hagyomány
És Bunta most sincs jelen!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."