Itthon » Közélet

Leokádiák és Nintendók helyett Ádámok és Hannák éve volt 2016

Kevesebben születtek Udvarhelyen, de kevesebben is haltak meg, míg házasodni több párnak lett kedve.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

lanynevek
Illusztráció: Life.hu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. január 04., 13:27
0 hozzászólás. 

Az udvarhelyi anyakönyvi osztály elkészítette a 2016-os év statisztikáját. A portálunkkal közölt adatok azt mutatják, hogy kevesebb születési és elhalálozási bizonyítványt kellett kiállítaniuk, mint 2015-ben.

A számok azonban annyira nem beszédesek, mert a születéseknél minden csecsemőt bejegyeznek, aki a székelyudvarhelyi kórházban született, így még azok is belekerülnek a statisztikába, akiknek az édesanyja más településről jön szülni a városba. Ugyanez a helyzet az elhalálozásoknál, ha valakit az udvarhelyi kórházban ér a halál, az itteni hivatalban állítják ki a halotti bizonyítványát akkor is, ha nem itt lakott.

Nőtt a házasodási kedv, de csak kicsit

Az anyakönyvi hivatal statisztikai összesítése szerint 2016-ban 1388-an születtek Udvarhelyen, ezzel szemben 2015-ben 1411-en jöttek itt a világra, így 23-mal kevesebb olyan gyermekáldásról beszélhetünk, aminek a végkifejlete az itteni szülészeti osztályon következett be.

Ami az elhalálozások számát illeti, összesen 523 halotti bizonyítványt állítottak ki a hivatalban, az azt megelőző évben pedig 589-et, tehát ez a szám is csökkent.

A házasságkötések száma 183-ra nőtt a 2015-ben megköttetett 177 házassággal szemben, tehát hattal több pár mondta a boldogító igent hátul, a díszterem melletti esketőteremben. Ebbe is beletartoznak azok, akik habár nem udvarhelyiek, de az itteni hivatalban ejtették meg az egybekelést.

Ezzel szemben mindössze egy válás volt, de ez se tévesszen meg senkit, mert az úgynevezett adminisztratív válások számáról van szó, amikor nincs gyerek és közös megegyezéssel válnak a felek. Ilyenkor bemennek a városházára és megbeszélik az ottaniakkal, hogy elválnak, segítsenek nekik ebben, s minden bonyodalom nélkül szétmennek – az igazi nagymeccsek sajnos a bíróságon szoktak lezajlani ezen a téren. Az viszont bíztató, hogy adminisztratív válásból a 2015-ben jegyzett 5-höz képest ez az egy volt tavaly.

Nem vicceskedtek a szülők a névadásnál

A 2016-os divatos férfinevek képzeletbeli toplistáját az Ádám vezeti, de nagy keletje volt a Bencéknek, a Rolandoknak, a Hunoroknak, Dánieleknek is – szintén a gyakori nevekhez számolhatók az olyan „klasszikusok", mint a Zsolt, a Mátyás, a Tamás, az András, illetve több Ábel, Rajmond, Dávid, Ákos, Olivér, Balázs és Kristóf nevet is adtak a boldog szülők fiaiknak.

A lányoknál a Hanna nevet jegyezték be a legtöbbször, a Luca, a Boróka, a Sára is népszerűek voltak, akárcsak az „örökzöldek", az Anna, a Tímea, az Andrea, a Dóra, de volt több Maja, Zsanett, Jázmin, Janka, Ágnes, Tamara, Sarolta és Kamilla is.

A fiúknál a ritka nevek kategóriájában idén szerencsére nem büszkélkedhetünk olyan ritkaságokkal, mint néhány magyarországi családban létező Nintendó, Csák Norrisz, Rikárdó, vagy Atlasz, netán Herkules vagy Winnetou, az Udvarhelyen adott ritka nevek inkább ősmagyar hangzásúak.

A Lénárd, a Nemere, a Horka, a Szabin, a Medárd neveket sorolták fel az anyakönyvi hivatal munkatársai ritka férfinevekként, s ezek bizony szép nevek, nem olyanok, amivel a szülő egy életre megbünteti a gyerekét.

A kislányokat sem sújtották a szülők egy életre szóló átokkal, tehát a Delfinákon, Hildegrádokon, Pimpinellákon, Leokádiákon nem fognak röhögni néhány év múlva az udvarhelyi napközikben és iskolákban, mert a különleges neveket kedvelő szülők idén a Loisz, a Villő, a Rege, a Zólya, a Zenkő, az Apolka, az Inez, a Piros névvel ajándékozták meg kislányaikat.

Mondjuk, amilyen fura világot élünk, könnyen összejöhet egy Nagy-Fekete Farkas vagy Nagy Barna Farkas kombináció, akinek akár testvére lehetne Nagy Piros Virág. Szerencsére Udvarhelyen józanabb emberek élnek, vagy legalábbis józan(abb) állapotban mentek be az anyakönyvi hivatalba.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."