Itthon » Közélet

Menőbb jégpályánk lehet, mint gondoltuk

Sőt, már alakulóban az udvarhelyi jégkorongcsapat, igaz, ifjúsági, de hosszútávú tervei vannak a városvezetésnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Fotó: Gál Előd
Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. március 09., 18:25
0 hozzászólás. 

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, tovább tolták a jégpálya befödésének határidejét. Gálfi Árpád polgármester a februári tanácsülésen elmondta, azért nem vásárolták meg a pálya befödésére alkalmas sátrat, mert annak működtetése hatalmas költséggel járt volna.

Úgy tűnik még nagyobb lesz a beruházási költség, viszont az előre betervezett sátor helyett egy fix szerkezetű födött jégpályával fog gazdagodni Székelyudvarhely.

Simon Mária Tímea, a városháza sajtószóvivője elemezte a pálya idei statisztikáit. A szezon későn indult, hiszen új fagyasztószőnyegre és jégkészítőgépre volt szükség, mivel a több mint tíz évig működő elődjeik már kezdték feladni a szolgálatot, szétmentek a fagyasztószőnyeg gumii.

Mivel újra szeretnék honosítani Székelyudvarhelyen a jégkorongsportot, ezért a városvezetés a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával közösen továbbra is egy professzionális jégkorongpályában gondolkodik.

Összetoborozták a csapatot

A 120 ezer euróért vásárolt fagyasztószőnyeg december 27-én tette lehetővé a pálya megnyitását, amely a szezon alatt egyszer sem volt bezárva műszaki okok miatt. A nyitvatartási programot folyamatosan tudták bővíteni, ezt napi 5 óráról több mint 7-re sikerült az idény végére, beleszámítva a hokiedzések időtartamát is.

Az árak nem változtak a korábbi évekhez képest, az öt év alatti gyerekei bérmentve használhatták a pályát, a 14 éven aluli gyermekeknek 4, a felnőtteknek 5 lejbe kerültek a jegyek.

Azt is megtudtuk, hogy a két hónap alatt minden programot figyelembe véve majdnem 25 000 látogatója volt a pályának. Azon kívül, hogy iskolás csoportoknak ingyenes korcsolyázási lehetőséget biztosítottak, baráti táraságoknak is bérelhető volt a jég.

Nem csak szabadidős programokra járhattak a gyerekek, hiszen a kicsik a Bán Széll István által tartott hokiedzéseken is részt vehettek.

A január 14.-i toborzóra 21 gyerek ment el, de az ifjú játékosok száma 27-re nőtt a szezon végére. 2022-re célja az önkormányzatnak egy u14-es jégkorong csapat összeállítása.

Ennek érdekében a kicsik edzései nem maradtak abba, továbbra is szárazedzéseket tartanak, illetve heti egy alkalommal a csíkszeredai jégpályán tréningeznek.

Új tervek, új határidők

„A terveink és az elképzeléseink hosszútávúak. Szeretnénk feltenni Székelyudvarhelyet stabilan a jégkorong térképére" – mondta el Hajdó Csaba önkormányzati képviselő. Ennek érdekében továbbra sem mondtak le a fedett jégpályáról, amely egy szezonban akár hat hónapon keresztül is működőképes lenne.

Hozzátette, a jégszőnyeg megvásárlásával megteremtették ehhez az alap infrastruktúrát. Ennek minősége rendkívül fontos, mert nagyon nagy hőmérsékleti különbségeket kell áthidalnia.

A rolba, azaz a jégkészítő gép jelentőségét is ismertette a tanácsos, ennek segítségével egy két órás korcsolyázás után, 15 perc alatt elő lehet készíteni a jeget a következő programra.

Számukra az idei szezon egy felmérés is volt, és a számok alapján úgy gondolják, van igény egy jól működő, minőségi jégpályára. „A város 2017-ben be szeretné födni a pályát" – jelentette ki Hajdó Csaba. Terveik szerint a pálya fix szerkezetes sátort kapna az idei év szeptemberéig.

Megelőzve a kérdést elmondta, hogy a csíkszeredai modell alapján egy presszosztatikus sátorban gondolkodtak, de két ok miatt döntöttek a fix szerkezetű sátor mellett.

A presszosztát olyan nyomásszabályozó szerkezet, amely a közegnek (gőznek, gáznak, folyadéknak) előírt, általunk beállított nyomását két, egymáshoz közelálló értékhatár között, tehát gyakorlatilag állandó értéken tartja.

 

A presszosztatikus ballonnal történő befedési rendszer nagyon könnyen szerelhető és hordozható. A presszosztatikus ballonok fent maradnak a belsejében levő sűrített levegő által, amelyet egy levegő generátorral biztosítnak.

 

A presszosztatikus ballonokat lehorgonyzott csövekkel rögzítik a földhöz, azok a beton alaphoz vannak kötve lehorgonyzott fém gyűrűk segítségével, amelyet a beton töltés első lépéseiben már felállítanak.

 

Mivel dupla szellőzési szerkezettel van ellátva, így a generátor meleg és hideg levegőt is előállíthat. A presszosztatikus ballonok PVC membránból készülnek, valamint a belsejükben folyamatos nyomás és meleg levegő van. 

A presszosztatikus sátor belső tere elég korlátozott, edzésekre ugyan alkalmas, viszont ez a ponyva rögtön a palánk mögött húzódik el.

„Januárban láttuk, hogy a pálya Udvarhelyen erőteljesen kiszolgál egy közönségi igényt is, szülők jönnek, gyerekek jönnek, erre pedig ez nem alkalmas" – magyarázta.

Nagy a nyomás

A másik ok, amiért emellett döntöttek, az anyagiak, hiszen míg a beruházási költségek egy ugyanakkora fix sátornál jóval nagyobbak, annak fenntartása sokkal költséghatékonyabb.

Mivel az erre vonatkozó tervek előkészítés alatt vannak, nem mondott összegeket Hajdú. „A presszosztatikus sátort úgy kell elképzelni, mint egy gépezetet, amelynek folyamatosan működnie kell, hiszen a belső nyomást fent kell tartani" – ecsetelte, miért is költségkímélőbb a fix szerkezetű fedés fenntartása.

Ugyan már februárra be volt tervezve a pálya befödése, Hajdú szerint megengedte az idő ezt a változtatást, hiszen immár szeptemberig kell elkészülnie a sátornak, addig bőven van idejük előkészíteni a munkálatok műszaki hátterét. A költségvetés elfogadása után a beszerzési folyamatot is szeretnék elindítani.

Végezetül azt is elmondta, ennek kapcsán egyetértés van a koalíción belül, sőt az első benyomások alapján az ellenzék is támogatja a tervet, amelynek még át kell mennie a pénzügyön és a prefektúrán, de ha minden jól megy, a költségvetését már a márciusi, legkésőbb az áprilisi tanácsülésen el tudják majd fogadni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."