Itthon » Közélet

Megalakult az EMNT Művelődési Szakbizottsága

Az EMNT, folytatva az ágazati-szakpolitikai szervezetépítést, 2010. június 10-én, Székelyudvarhelyen megalakította művelődési szakbizottságát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

nagy_pal
nagy_pal
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. június 15., 09:45
0 hozzászólás. 

A Művelődési Szakbizottság feladata, hogy egy, az egész Erdélyre kiterjedő alapos helyzetfelmérés és elemzés elkészítése után - a különböző szakmai szervezetekkel együttműködve - megoldásokat ajánljon a kulturális és művelődési intézmények összpehangolt, eredményes működésére, kulturális stratégiák kidolgozására. Célja, hogy az erdélyi magyar kultúra hagyományőrző és értékteremtő munkáját segítse és serkentse, a nemzeti azonosságtudatot erősítse, és maradandó értékeket rendeljen hozzá.

Az alapító tagok feltérképezték azokat a területeket, amelyeken szakemberek bevonásával ki fogják dolgozni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kultúrpolitikáját. Így a tervek szerint a színpadi előadó-művészet (színház, báb, mozgás, tánc), filmművészet, zene, képzőművészet, irodalom, könyvkiadás, könyvtár, múzeum és közgyűjtemények, épített örökség, népművészet, népzene és néptánc, hagyományőrzés és népművelés területeire készítenek szakpolitikai programokat.nagy_pal

Nagy Pál, a szakbizottság ügyvezető elnöke 

A helyzetfelmérés alapján új, értékorientált támogatáspolitikai stratégiára is javaslatot tesznek, amelyet eljuttatnak az illetékes budapesti és bukaresti minisztériumokhoz és a politikai pártokhoz is. A Művelődési Szakbizottság tagsága törekedik a teljes szakmai és földrajzi lefedettség elérésére és messzemenően nyitott arra, hogy sorait újabb szakemberekkel bővítse.

A szakbizottság határozata alapján a testület az elnökséget a következő ülésén választja meg, és pontos ütemtervet készít a vállalt munkáról. Az elnökség megválasztásáig az ügyvezető elnök feladatait Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója látja el.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."