Kultúra » Színház

Folyamatosan nyomják a gázt a színháznál

S ez nem mindig jó, átszervezésre lenne szükség. Főleg egy ilyen zsúfolt, megterhelő évad után.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

A társulat a Roberto Zuccóval megy Kisvárdára. Fotó: Balázs Attila / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. június 13., 18:07
0 hozzászólás. 

Csurulya Csongor művészeti vezető megválik a társulattól és Békéscsabára költözik – a hetek, hónapok óta tudott tényt most hivatalosan is bejelentette a színház, illetve az sem titok, hogy Zakariás Zalán rendező már jelentkezett erre az állásra, de mások is megtehetik. A férfi színészi állásra is már ketten jelentkeztek. Az évad értékelőjén az is elhangzott, hogy ebben az évadban is „folyamatosan nyomta a gázt a színház", holott néha nem ártott volna visszavenni.

Szabó Janka az adminisztratív csapathoz, többek között PR-felelősnek érkezik egy évre, a színház varrónője, Marosi Márta nyugdíjba megy, illetve a közönségszervező Tamás Enikő is elhagyja a társulatot. Visszatérve Csurulya Csongorra, a rendező szerint

„tíz év alatt nagyon sok mindent elértünk

és nagyon sok mindent nem", majd azt is hozzátette, hogy „ha az ember érzi, hogy elfáradt, az nem jó, az ember ne használódjon el, hanem inkább álljon félre" – ám ez nem jelenti azt, hogy soha nem látjuk többé Csurulyát Udvarhelyen, hiszen Nagy Pál igazgató szerint rendezni biztosan visszatér még. Nem mellékesen a következő évad tervét is együtt rakták össze.

A társulatból idén Albert Orsolyát találták a nézők a legjobb színésznőnek, a férfiaknál pedig sokadjára lett Barabás Árpád a legjobb – az évadzárót megtartották hétfőn este Csurulya Csongor legutolsó rendezésével, a Mirandolina vígjáték házi bemutatójával.

Ez a jövő évadban természetesen műsoron marad, akárcsak a Káosz, a Nyílt tengeren, a két gyerekelőadás, illetve az is megvan, hogy milyen új előadásokat készít a társulat – az egyik legérdekesebbnek a Főfőnök című dán film színházi adaptációja ígérkezik, Lars von Trier alkotásából Anger Zsolt rendez előadást Udvarhelyen. A minőségi javulás lesz az egyik fő cél, nem mellékesen a színház 2018-ban fennállásának huszadik évét ünnepli majd.

A múlt évadban

160 előadást játszott a társulat,

ami kimondva is sok, hiszen a vakációt leszámítva szinte minden második napon előadás volt, ami nagyon nagy dolog, ám ha az épületet jobban adminszitrálnák, akkor könnyebben mennének ezek a dolgok. A színház ugyanis az épület egyharmadát használja, de a tevékenység kétharmadát végzi a Művelődési Házban – holott a városban biztosan lennének olyan épületek, amelyeket a művházban összezsúfolódó más kulturális egyesületek, kórusok használhatnának. Mindehhez hozzájárulhatna egy új kulturális stratégia, ami Nagy Pál szerint kiemelhetné a várost az elmúlt években eluralkodó középszerűségből.

A csapat a hét végén a Roberto Zuccót játssza a kisvárdai fesztiválon, majd jön a néhány hetes, jól megérdemelt pihenés, aztán az újult erővel való kezdés, a bérleteket hamarosan árulni kezdik. Mert jövőre is érdemes lesz színházba járni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."