Kultúra » Színház

DráMA: ha mindent duplázni lehetne, talán akkor lenne jó

Vészesen fogynak a jegyek az egy hétig tartó DráMA kortárs színházi találkozó előadásaira. Nyugi, azért a nagytermi darabokra még biztosan van.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

azenkishutokamram2
A nagyváradi színház Az én kis hűtőkamrám című előadásával kezdődik a találkozó
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. szeptember 14., 15:07
0 hozzászólás. 

„Nagy változások nincsenek, de igyekeztünk színesíteni" – mondta Nagy Pál színházigazgató a találkozó kapcsán, sokadszorra kihangsúlyozva, hogy ez a színházi találkozó elősorban arról szól, hogy román vagy romániai magyar szerzők kortárs darabjait román vagy romániai magyar színházak mutatják be. Mondjuk, ebbe pont nem illik bele Az én kis hűtőkamrám című vasárnapi előadás, mivel az egy francia szerző darabja, de pont ez a kivétel, a DráMA off-műsorában lesz benne, az úgynevezett nulladik napon.

A váradiakon kívül, akik már többször voltak itt a találkozón, itt lesz a szatmári (ők először) és a csíkszeredai színház is, utóbbiak a Victor Ioan Frunză által rendezett Portugált mutatják be jövő pénteken, a találkozó zárásaként.

A házigazda Tomcsa Sándor Színház két olyan drámát játszik, aminek kortárs a szerzője és a témája, a Stop the Tempo-t (Gianina Cărbunariu műve) és a Migránsoooookat — utóbbi Matei Vișniec darabja alapján készült, a szerző hétfőn itt lesz a bemutatón és közönségtalálkozón is lehet beszélgetni vele. Két bábszínházi előadás is lesz a műsorban. Két színésznőt egy ideig utoljára láthatunk ezekben az előadásokban, hiszen Márton Réka a nagyváradi színházhoz csatlakozott, Mezei Gabriella pedig rövidesen szülési szabadságra megy.

Újdonságként azt is megtudtuk, hogy a POSZT és a Kisvárdai Színházi Találkozó válogatói is itt lesznek, illetve több színházi szaklap munkatársa is eljön a dráMÁra, tehát ilyen szempontból is másabb lesz a seregszemle.

Mivel a legtöbb kortárs művet stúdiókörülmények között rendezik napjainkban, nagyon nehéz nagyszínpadiakat találni, azokból, amik most mennek, nem is lehetne megrendezni a találkozót – mondta Nagy Pál. Ez az oka annak, hogy az átlag 70-80 nézőnek szóló, kis térben játszódó előadásokat nem tudja a nagyközönség megnézni. Habár még vannak előadások, amikre kaphatók jegyek, a legtöbbre már elkeltek a belépők és az összesen 20 bérlet is elfogyott. „Csak akkor lehetne másképpen, ha minden duplázódna, tehát a költségvetése a rendezvénynek, a napok és az előadások száma is" – tette hozzá a színház igazgatója.

A színházi találkozó vasárnap kezdődik és jövő szombatig tart, a részletes programot itt lehet böngészni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."