Itthon » Közélet

Borbély: minden befektető be kell tartsa az Európai Uniós előírásokat

Valószínűsíthető, hogy nulláról kell majd kezdeni a verespataki beruházás környezeti hatásvizsgálatát – jelentette ki Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

borbely_laszlo
borbely_laszlo
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. június 22., 09:30
0 hozzászólás. 

„A RMGC nemrégiben beszerezte a Fehér megyei tanácstól az új területrendezési engedélyt, a törvény szerint az engedély nem támaszkodhat a már korábban elutasított iratban foglalt adatokra, így szükségképpen változtak a beruházás „paraméterei" is, és több mint valószínű az engedélyeztetést újra fogjuk kezdeni" – magyarázta a környezetvédelmi miniszter a verespataki beruházás körül kialakult új helyzetet.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy végül is Borbély László támogatja-e vagy sem a verespataki beruházást a miniszter kiemelte: „engem nem azért neveztek ki környezetvédelmi miniszternek, hogy támogassak, vagy meggátoljak egy adott beruházást. Nekem arra kell hangsúlyosan figyelnem, hogy az adott befektető tartsa be Románia környezetvédelmi jogszabályait, amelyek teljes egészében megfelelnek az Európai Uniós előírásoknak" – hangsúlyozta a környezetvédelmi és erdészeti miniszter.

„A ciánalapú technológiát használó bányák helyzetének megismerése érdekében két hete meglátogattam a bolideni aranybányát. A svédekről mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy nem környezetvédők" – hangsúlyozta Borbély. „A bolideni szennyvíz cián tartalma 0.8 ppm (parts per million - milliomod rész), ez az érték jóval az uniós normák alatti. Jelenleg az uniós jogszabály szerint új bányák esetében a szennyvíz cián tartalma 10 ppm alatti kell legyen. A RMGC ajánlatában a szennyvíz cián tartalma 5 ppm alatti" – mondta a környezetvédelmi miniszter.
borbely_laszlo

Borbély László, környezetvédelmi és erdészeti miniszter

Azzal kapcsolatosan, hogy mikorra lehet pontosan tudni a beruházással kapcsolatos fejleményeket Borbély elmondta: hamarosan döntés fog születni, hiszen a következő héten összeül a Technikai Bizottság, és döntenek a további lépésekről.

A Zöld Ház programmal kapcsolatosan Borbély László kiemelte: a program pályázati útmutatója június 18-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, a pályázók július elsejétől adhatják le az iratcsomót a megyei környezetvédelmi ügynökségeknél.

A program költségvetéséről, valamint a pályázási procedúrákról a tárcavezető elmondta: a minisztérium a Környezetvédelmi Alapból 310 millió lejjel támogatja az alternatív energia használatát, ebből a magánszemélyek 110 millió lejre pályázhatnak. Az alternatív fűtésrendszerekre 6 ezer lejes támogatást, hőszivattyú telepítésére pedig 8 ezer lejes hozzájárulást lehet igényelni. A támogatást igénylő iratcsomónak a pályázó személyi igazolványát, a tulajdonlevél másolatát, valamint egy bankszámlaszámot kell tartalmaznia.

A Zöld Ház program kivitelezését biztosító cégekkel kapcsolatosan a környezetvédelmi miniszter kiemelte: nincsenek kedvezményezett cégek. Az igénylő bármilyen vállalattal köthet szerződést, a beruházás befejeztével a minisztérium átutalja az összeget a kedvezményezettnek.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."