Itthon » Közélet

Szépet teremtő táborozók a Szejkefürdőn

A Művelődési Ház koncerttermében tartották a XIV. Szejke Szépteremtő Kaláka népművészeti alkotótábor hivatalos megnyitóját.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

loveteiek_kronikas_eneke
loveteiek_kronikas_eneke
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. június 28., 08:37
0 hozzászólás. 

A teltházas megnyitón részt vevő veterán és új táborozókat, szüleiket és a hagyományos mesterségeket oktató népművészeket, a Szépteremtő Kaláka szervezőinek nevében az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének elnöke, Tifán Irén köszöntötte.

 szulok_gyermekek_oktatok_a_teremben1

„Örvendetes látni, hogy nem lankadt a szépteremtő kedv a gyermekekben, hiszen a szejkefürdői alkotótáborban idén is 40 Hargita, Kovászna és Maros megyei gyermek jelentkezett arra, hogy ellesse és megtanulja a hagyományos mesterségek csínját-bínját. A táborozókat az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületéhez tartozó 23 szakoktató vezeti be a népi hímzés, bútorfestés, fafaragás, csomózás, ostorfonás, csipkeverés, szövés, viseletkészítés, tojásírás, gyöngyfűzés, nemezelés, vessző - és csuhéfonás, rusztikus ruha készítés, fonókerékkel való fonás titkaiba” - mondta el Tifán Irénke.

 loveteiek_kronikas_eneke

A tábor elsődleges célja, hogy felkeltse a népművészet iránti érdeklődést, a résztvevők előtt pedig feltárja az udvarhelyszéki népművészet csodás tárházát és egyúttal lehetőséget kínál arra, hogy a gyermekek már meglévő tudásukat gyarapítsák és a már megszerzett jártasságukat új ismeretekkel gazdagítsák. A táborozókat és a tábor szervezőit két fő támogató képviselői - a megyei tanács részéről Bíró Sarolta az udvarhelyi önkormányzat képviseletében Bunta Levente polgármester üdvözölték és kívántak hasznos időtöltést, jó kedvet a szépet teremtésre vállalkozó ifjúságnak.

 tifan_iren_es_bunta_az_ajandek_poloval

Köszönetképpen a segítségért a szervezők egy táboros „egyenruhával”, azaz egy  Szépteremtő Kaláka feliratú polóval ajándékozták meg a polgármestert. A bensőséges hangulatú megnyitót az alkotótáborban részt vevő gyermekek kulturális műsora színesítette. András Attila, a Móra Ferenc Általános iskola 3. osztályos tanulója mesével, verssel, a lövétei csoport népi tánccal és a tavalyi tábori élmények ihlette krónikás énekekkel szórakoztatta az egybegyűlteket.

A gyermekek szombaton a hagyományos Mesterségek útja elnevezésű tábornyitó kiránduláson vettek részt Szakál Gizella tanárnő vezetésével.

 szakal_gizella_a_mestersegek_utjan_kirandulas_lelke

A Székelyudvarhely-Szentegyháza-Csíkszereda-Kászonok-Csernáton-Barót-Vargyas útvonalat járják be és az út során látottakból-hallottakból pedig egy szintén hagyományos elméleti vetélkedőn „vizsgáznak” majd.

 

A táborosok hont foglalnak a Szejkén, majd jövő héten, pénteken „költöznek” vissza. Aki kíváncsi arra, hogy az alkotótáborban mi szépet teremtettek a gyermekek, az mindenképpen látogasson el pénteken a Művelődési Házba, ahol este hat órakor nyílik meg az ifjú népművészek alkotásait bemutató kiállítás.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."