Itthon » Közélet

Élő közvetítés a rendkívüli tanácsülésről

Nyolc napirendi pont van, a legfontosabb a költségvetés, amit már megtárgyaltak a szakbizottságban. Élőben vagyunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules2018rjan01
Rendkivüli tanácsülés, Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. február 15., 23:20
0 hozzászólás. 

Közvetítésünk véget ért, köszönjük a figyelmet!

10.42 Február 28-án, szerdán lesz a rendes havi tanácsülés, Orbán Árpád szerint azt is ő vezeti majd ("annyira megszerettem" - mondja viccesen). Gálfi megköszöni a kollégáinak és a tanácsosoknak, hogy elkészítették és megszavazták a költségvetést. 

10.42 A polgármester válaszol, a jelzőlámpát meg lehet oldani, másutt is bajok vannak. Lámpatesteket szerelhetnek fel a lakótelepeken, ha van ott hálózat, akkor lehet pótolni. Sinkának azt válaszolja, hogy továbbította az e-mailt. Ha nálunk van a hiba, akkor meg fogjuk oldani, lesz egy egyeztetés. A városháza épületében is van hasonló gond, a homlokzat egy részéről lehullt a vakolat. A Rét utcát illetően azt mondja, hogy nagyobb horderejű a dolog, nemcsak a járdát kell ott megjavítani és nemcsak abban az utcában.

A parkolással kapcsolatban őt is többen megkeresték, erre mindenképpen vissza kell térni – a parkolásra egyetlen megoldást lát, ez pedig a garázsok lebontása és parkolóházak létesítése. A meglévő garázsok helyére kellene valódi parkolóházakat és nem raktárakat létesíteni. A meglévő 10 vagy 15 garázs helyett így létrehoznának 40 helyes parkolóházakat.

10.36 Mike Levente a lakótelepeken levő parkolásokkal kapcsolatban jegyzi meg, hogy vannak olyan, nagyobb autók, kisteherautók, amelyek magántulajdonban vannak, nem cégautók és nincs hol parkolniuk. Megbüntettek egy illetőt, de az illető beperelte a helyi rendőrséget. Elemezni kell az esetet Mike szerint.

tanacsules2018rjan11

10.33 Különfélék jönnek. Berde Zoltán szerint a rendőrség előtti jelzőlámpákra számolót kellene szerelni, ez egy lakossági kérés. A Cipészek utcájában levő tömbházak között sötétség van, nincs közvilágítás – ez több helyen így van a lakótelepeken.

Sinka Arnold mondja, hogy a Kossuth utca 18 szám alatti épületben, ami a városé, megrongálódott a csatorna, emiatt a szomszédos épületre (ebben van a Caritas) folyik a víz, a vakolat felázott és leomlott. Fel van háborodva, mert már decemberben szóvá tette ezt. Hívta a polgármestert, de nem vette fel, e-mailt is írt, de nem válaszoltak. Szabó Gyula a kadicsfalvi lakók nevében kéri a Rét utcai járda kiépítését.

10.30 Az utolsóelőtti napirendi pontban azt döntik el, hogy a Moldován-Horváth István Ügyvédi Irodát bízzék meg az Aqua Nova Hargita kft.-vel szemben felmerült jogviták tisztázására. Az utolsó pontban a Harviz Rt.-re való csatlakozással kapcsolatosan megbízzák a polgármestert.

10.24 A polgármester – mivel ott is lakik – utánanézett a dolognak. A területek alatt közműrendszer van, a saját ingatlanját is leellenőriztette, két és fél méterről van szó, ott vannak az aknák, a vezetékek. Szerinte nincs gond, teljes felelősséggel mondhatja. A határozattervezetet egy tartózkodással (Ketesdy Imre) megszavazzák. 

tanacsules2018rjan010

10.23 Az ún. közjavak leltárát kell módosítani és kiegészíteni, a pályázatokhoz van szükség erre – bizonyos útszakaszokat kell a közvagyonba tenni és ezeket a megyéhez, majd a kormányhoz küldeni. Ha elfogadják, hétfőn már le is teszik a megyei önkormányzathoz. Mike Leventének az egyik utcával kapcsolatosan van egy kérdése. A Bethlenfalvi útról van szó, ideiglenes, telkek közti határvonalakat kifogásolnak lakók. A rendszerváltás előtt a kerítéseket bennébb kellett tenni, de bizonyos lakók magukénak érzik a házak előtti szakaszokat. Nem szeretné, hogy perek legyenek később belőle.

10.16 Tételenként szavazzák meg a költségvetést, apróbb módosítások vannak, néhány tízezer lejekről van most szó. Megy ez, mint a karikacsapás, emelkednek a kezek szinte egyszerre. „Túl hamar hazamegyünk" – jegyzi meg valaki. Arros Orsolya a szünetben mondta el nekünk, hogy tényleg nem volt az utóbbi években ennyire részletes, érthető költségvetés. A költségvetést elfogadták, mindenki megszavazta, Orbán Árpád szerint ez jelzésértékű. Mindenki boldog, azt hisszük. 

10.11 Visszajönnek, áthidaló megoldást javasolt a polgármester: tízezer lejt költenének a házak felértékelésére, s miután tudják, hogy mennyibe kerülnek, ismét beszélnek róla. Ezt a tízezer lejt a 400 ezerből veszik el. Derzsi azt mondja, hogy ez egy jó kompromisszumos megoldás, júniusig legyen meg a felértékelés.

tanacsules2018rjan09

Jakab Attila még visszatér a múzeumra, 400 ezer lejt szerzett a múzeum könyvek eladásából (A székelység története), ezt belefoglalják a költségvetésükbe. Minden művelődési intézményre ráférne még 100 ezer lej. Sinka szerint csak 200 ezer lej marad programszervezésre, ami kevés – Jakab szerint addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér. „Ez a baj, ez a hozzáállás" – mondja Sinka. A szakbizottság szavaz, a módosító javaslatra néhány Koalíciós tag felemeli a kezét, aztán mégsem. „Amikor kikapcsoljátok az agyatokat, egészen jól szavaztok!" – jegyzi meg Ványolós István mindenki nevetése közepette.

9.57 Fontos, hogy a várnak azok a pontjai kinyíljanak, amik kinyílhatnak. Ez nem is kérdés, a lehetőségek szerint próbáltuk feltenni az összegeket. Arros Orsolya szerint a beruházási listára májusban nem lehet tenni összegeket, a házvásárlás a tervezéssel együtt kellene menjen. Öt perc szünet, a Koalíció tagjai tagjai átmennek az alpolgármester irodájába megbeszélésre. "Hát, muszáj menni, na!" - jegyzi meg kedvesen Biró Edith. 

9.54 Derzsi szerint az el nem költött összegből lehet elvenni, Jakab szerint ennek fele le van szerződve, mert az a cél, hogy komoly cégek is jöjjenek a közbeszerzésre, ne járjunk úgy, mint az elmúlt években. Orbán Árpád azt javasolja, hogy az új inkubátorházra előirányzott 300 ezer lejhez is hozzá lehet nyúlni, amennyiben az még nem konkrét. Derzsi azt mondja, hogy meglepően sokan érdeklődnek. Sinka szerint a decemberi rendkívüli ülésen Gálfi polgármester azt ígérte, hogy idén prioritás lesz a vár és a mellette levő területek. A polgármester szerint ennek a költségvetésnek a szűkössége miatt így kellett meghozni a döntést az összegekről. Ezt a lehetőséget adja a költségvetés – hangsúlyozza Gálfi.

tanacsules2018rjan08

9.49 Derzsi László szerint akkor kell ingatlant vásárolni, amikor lehet, amikor van eladó. Tudomása szerint most van olyan ingatlan, amit meg lehetne venni, s így lehetne egy olyan lehetőséget teremteni, hogy a vár megközelíthető lenne. Mivel az útjavításokból tavaly is maradt pénz, ezért javasolják, hogy vegyék meg inkább az ingatlant. Jakab Attila szerint szerződések vannak az útjavításra – olyan hosszú a procedúra is ebben, hogy nem lehet egy évben kétszer módosítani. Van egy szűkös költségvetés, s az a kérdés, hogy a 400 ezer lejből megveszünk-e két házat, ami tovább omladozik a várral együtt, vagy egy jövőbe mutató tervre költjük.

9.44 Arra is különítettek el pénzt, hogy a Palló Imre iskola épületének javítását megterveztessék. Pályázatot is kiírnak olyan udvarhelyi egyetemistáknak, akik a dolgozatukat Udvarhelyről írták, 40 ezer lejes összeg lesz ez.

Rögtönzött szakbizottsági ülés zajlik, Sinka Arnold javaslata szerint 250 ezer lejt elvennének az útjavításoktól és ezt a vár melletti telkek felvásárlására költeni. A múzeum működésére további 100 ezer lejt kér a tanácsos, ezt a Kipi Kopi napközitől vennék el. Orbán Árpád szerint nagyon fontos most a vár felújítása, a pályázat. A múzeumnak megmaradt pénzük, abból rendben kell legyenek Orbán szerint. Sinka szerint ezzel a pályázattal nem lehet a vár körül telkeket venni. Azért félő, mert más is vehet ott telket és ha beruház oda, akkor nagyon nehéz lesz.

tanacsules2018rjan07

9.39 A fizetések növekedtek a közintézményekben, a hivatalnokok száma is nőtt – ennek ellenére a hivatal „meghúzta a nadrágszíjat", mindenütt elfogadható körülményeket igyekeztek teremteni. Mindezt úgy, hogy például az energiaárak is nőttek. A kultúrát, sportot, turizmust, ifjúságot, egyházakat különválasztották a tételek szempontjából. Idén prioritást élvez az Orbán Balázs Iskola sportterme és a korcsolyapálya. 400 ezer lejt a vár felújításának tervezésére költenek. A Kipi Kopi napközi udvarát is elkészítik, de prioritás lesz a szociális lakások befejezése is.

9.34 Az első különbség egy formai változás, a tanügyisek fizetése „nem folyik" át a városházán. A másik a személyi jövedelamadóból befolyt összeg, mert annak csak 43%-a marad a városnak. Ha ez 60% lenne, már jobb lenne, de ezt nem lehet beleszámolni. 188 millió lej az egyik sarokösszeg, de ebből csak 58 millió lejt oszt el az önkormányzat. 

9.30 Támogatásokat fogadnak el, a városi kórház ötezer lejt, a Marin Preda Elméleti Líceum 2.700 lejt kap. A Bányai János Szakközépiskolában is felújítás, fejlesztés lenne, le kéne adni a pályázatot ma, mert csak akkor lehet nyerni. Orbán Árpád hozzáfűzi, hogy az egész központi régióban egy szakiskola fejlesztésére van pénz. Elfogadják, lehet leadni a pályázatot. Jön a költségvetés tárgyalása. Jakab Attila városmenedzser vetíti ki a számokat, adatokat.

9.26 Arros Orsolya mondja, hogy szívesen megnézte volna a terveket. A „kis módosítás", amit ez előterjesztő mondott, mintegy 400 ezer lej. Orbán Árpád szerint erre országos költségvetésből kapnak pénzt. Mike szerint először a kisajátítást kellett volna megtenni, utána a tervezést és utána a megvalósítást – az ilyenfajta megoldást, hogy szóban egyeznek meg, nem tartja jónak. Puskás Katalin osztályvezető elmagyarázza a helyzetet, így Mike is elégedett, megszavazzák a határozatot, mindenki igennel szavaz.

tanacsules2018rjan03

9.22 Az Ugron Gábor utcát szeretnék korszerűsíteni – Mike Levente szerint erről korábban nem beszéltek. 5, illetve 7 méter széles lesz, körülbelül egy kilométer hosszú. A lakókkal még meg kell egyezni, hangzik el. Mike attól fél, hogy ha nem sikerül megegyezni, akkor a beruházás meghiúsulhat. Gálfi Árpád mondja, hogy a legutolsó beszélgetésen abban egyeztek meg a lakókkal, hogy az utcát mindkét irányból szélesítik. Beleegyeztek a lakók, hangsúlyozza Gálfi.

9.15 Két játszóteret teljesen felújítanak idén, ezek a Tomcsa Sándor utcában, az Ifjúság- és Gyepes bejárat között vannak. A rendkívüli ülést az alpolgármester vezeti, megszavazzák a napirendi pontokat. A játszóterekkel kezdenek, az első a Tomcsában van, 224 ezer lejbe kerül, ebből a munka 119 ezer lej. Berde Zoltán mondja, hogy nem látta a látványtervet, illetve volt két módosító javaslat is - Szarvas Zsuzsa képviselő válaszol, azt mondja, hogy nagy költségekbe került volna a világítás, ezért nem tudják azt most megoldani. Berde szerint az ottani régi fákat is meg kell metszeni. A tervezetet egyhangúlag elfogadják, akárcsak a másodikat - a Bethlen Gábor iskola melletti játszótér 168 ezer lejbe kerül, ebből 81 ezer a munka.

9.06 Az ülésről a két frakció „nagyágyúi" hiányoznak, az RMDSZ-től Benedek Árpád Csaba, a Koalíciótól Hajdó Csaba. Volt a hét elején szakbizottsági ülés, illetve információink szerint az RMDSZ még egy ülést tartott a mostani tancsülés előtt. 

tanacsules2018rjan04

9.03 Az ülés megkezdődik, Orbán Árpád alpolgármester azt mondja, hogy "lehet, hogy hosszú lesz, lehet, hogy rövid lesz". Gálfi Árpád az ülés előtt keimeli a költségvetést, ezt két hónapnyi munkával állították össze. Nem voltunk és nem vagyunk könnyű helyzetben - mondja a polgármester. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből, ahol rövidesen megkezdődik a rendkívüli tanácsülés.

Többek között olyan témák lesznek napirenden, mint a 2018-as költségvetés. Ezzel kapcsolatosan tegnap sajtótájékoztatót is tartott a polgármester, valamint a városmenedzser és az alpolgármester, de az ülés elején várható, hogy Gálfi Árpád ismét részletesen elmondja, hogy mi lesz az idei költségvetésben. Tegnap elhangzott, hogy 8 millió lejjel kevesebb a költségvetés, meg kell szorítani a nadrágszíjat, de minden idők legátláthatóbb és legtisztább költségvetését készítették el.

Ez csak a hatodik napirendi pont lesz, előtte még játszóterekről, a kórház támogatásáról is lesz szó.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."