Itthon » Közélet

Ajánlatos vigyázni a gombákkal

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvezett az ehető és mérgező gombafajták szaporodásának egyaránt. Ilyenkor nemcsak az árusok, hanem a mérgezések száma is megnőhet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: GYÖRGY-DÁVID CSABA
2010. július 29., 11:39
1 hozzászólás. 

A rosszulléteket kellő odafigyeléssel meg is lehet előzni. Ha egy kicsit is kételkedünk, akkor dobjuk el a gombát – mondják a szakemberek – ugyanis a mérgező változat külsőleg sok esetben szinte teljesen azonos ehető társáéval. Ha pedig mindenképpen gombaparikás után ahítozunk, akkor nem elég szakkönyvek alapján beazonosítanunk egy egyedet – fejtette ki Bodó Gyula, gombaszakértő, aki elmondta, hogy mire figyeljünk, amikor elindulunk gombászni.

Bedohazi

„Nagyon sok gombafaj előjött, az ehetőnek ugyanúgy megtalálhatjuk a mérgező társait is", mondta Bodó Gyula. Az ismert gombász fontosnak tartotta elmondani, hogy „csak az elfogyasztott gomba okoz mérgezést, tehát egymás mellé tehetjük nyugodtan az ehetőt és a mérgezőt is, ha kivesszük utólag a fogyasztásra alkalmatlant nem lesz baj"- jegyezte meg a gombász. Még egy jó tanács gomba vásárlásnál: elkészítés előtt vigyük el egy ismerőshöz, aki ért a gombákhoz és a rosszat kiválasztja, így elkerüljük a mérgezést.

Vidékünkön is gyakori az útmenti gombaárusítás, amihez a csíkszeredai Közegészségügyi Igazgatóságnál igényelhetnek engedélyt a forgalmazók, bár tisztában kell lennünk azzal is, hogy az árusításra feljogosító irat, még nem biztosíték arra, hogy a vásárolt gomba valóban nem mérgező. Bár az elmúlt hónapokban egyetlen gombamérgezéses esettel sem találkoztak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház sürgősségi osztályán, a gombára mindig oda kell figyelni.

A nem ehető egyedek fogyasztásának első tünetei: hányinger, hányás, hasi görcsök és hasmenés. A Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség évről-évre felhívja a lakosság figyelmét, hogy ha nem ismerik tökéletesen a gombafajtákat ne vásároljanak a piaci árusoktól, vagy vizsgáltassák be az árut.

Kérdés azonban, hogy hol? Hiszen Székelyudvarhelyen például jelenleg egyetlen ilyen bevizsgálóközpont sem működik. Gombászni tehát csak nagy odafigyeléssel, vagy szakértőkkel érdemes, ha pedig a piacon vásárolunk, akkor a termesztett gombákat részesítsük előnyben - ajánlják a fogyasztóvédelmisek.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nagydd
2010-08-01 13:37:10
Nagyon talál a gombamérgezéses cikk alatt kapcsolódó cikként a Gombás krumplileves. :woohoo: Csak megakadt a szemem rajta,jó étvágyat kívánok! :) Remélem nem vált senki színt. :X

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."