Itthon » Társadalom

Maradjunk otthon, ha lehet

Van, akire nézve veszélyesebb a kánikula, de mindenkinél lennie kéne egy fél liter víznek. Dr. Nagy Levente elmondja, mire kell vigyáznunk a melegben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

DrNagyLevente
Dr. Nagy Levente, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. augusztus 11., 13:31
0 hozzászólás. 

A hatalmas kánikulában Dr. Nagy Levente családorvoshoz fordultunk, aki elmondta, milyen veszélyekkel járhat a meleg, kik a veszélyeztetettebbek és azt is, hogy miért vegyünk egy normális UV-szűrős napszemüveget.

Eddig csak éreztük, a háziorvos alátámasztotta, hogy a 31-32 Celsius-fokos hőmérséklet már kényelmetlenül melegnek számít, pláne városi környezetben, hiszen az aszfalt még jobban átmelegszik, mint a levegő, sőt az éjszakai, viszonylagos lehűlésnél is meleg marad, olyan, mint egy kályha. 

Az ember, ahogy az élőlények nagy része, hőszabályzó szerkezettel rendelkezik, amelyet a családorvos légkondicionálóhoz hasonlított. Ez segít egy viszonylag állandó testhő megtartásában, a hőleadás és a hőtermelés egyensúlyozásával. Viszont a nagy melegben a folyadékveszteség mennyisége növekedik a verejtékezéssel és a kilélegzett levegő páratartalmának növekedésével, míg a bevitel sokkal kevesebb. Ennél is veszélyesebb, ha ehhez hozzájön még egy hasmenéses vagy hányásos betegség, hiszen akkor súlyosabb következményeket okozhat a folyadékvesztéses állapot.

A verítéket termelő mirigyrendszer kimerül, és a verejtékezés megszűnik, ez a hősokk, vagy ahogy inkább ismerjük, a „hőguta", ami általában ájulással végződik. A testhőmérséklet emelkedik, a bőr szárad, gyors lesz a szívverés, tudatzavar léphet fel már negyven foktól, 42-től kómás állapot, 43 fölött károsodik a központi idegrendszer és akár halál is bekövetkezhet.

Van, akinek jobban kell vigyáznia,

ezek főként az idősek és a gyerekek. „Vérnyomás-ingadozás történhet az idősebb korosztálynál, a szívbetegeket is nagyon érinti ez a meleg, sokkal nagyobb az infarktus kockázata, fennáll a kiszáradás lehetősége, ezért veszélyes a kisgyerekeket sétáltatni a tűző napon, vagy strandoltatni" – mondta Dr. Nagy Levente. Ő inkább a szelídebb napsütéses sétákat javasolja, körülbelül reggel 10 óráig, utána ajánlott árnyékban maradni, majd délután öt órakor ismét ki lehet menni.

Dr. Nagy Levente felhívta a figyelmünket, hogy a kisgyerekek azért is sokkal veszélyeztetettebbek, mert a hőszabályozási rendszerük labilisabb. Szerinte a legnagyobb felelőtlenség egy kisgyereket vagy házikedvencet a kánikulában kint hagyni az üzlet előtt, vagy a bezárt autóban. „Ez életveszélyes. Nem szabad, percekig sem, ezt Magyarországon már szankcionálják" – magyarázta.

A nap kerülése mellett, fontos figyelnünk arra, hogy szellős öltözékünk legyen, legyen valami fejfedőnk, biztosítanunk kell a folyadékpótlást, ezért tanácsolja az orvos, hogy feltétlenül vigyünk magunkkal egy fél liter vizet, ha kimegyünk, és akkor is igyunk belőle, ha nem vagyunk szomjasak. Ha már szomjasak vagyunk, akkor lehet késő, és a rosszullét bekövetkezhet.

Mindenképpen igyunk többet a meleg napokon, de ha nem tartottuk be a közérdekű közleményekben kötelezőnek mondott két litert, akkor nincsen semmi baj. A szeszes italok fogyasztása nem ajánlott, mert ez is folyadékot von el a szervezettől.

Ha rosszul vagyunk, ne tartózkodjunk a hőségben, egy árnyékos, hűvös helyen pihenjünk meg, és ha lehetőség van rá, rakjunk a nyakra, a homlokra, és a végtagokra hidegvizes borogatást, hogy a testhőmérséklet álljon vissza a normális szintre. Nagyon fontos az is az idősebbeknél, hogy ne hagyják ki ilyenkor a szív-, és vérnyomásszabályozó gyógyszereiket.

Dr. Nagy Levente szemészkollegáitól tudja, hogy mennyire veszélyesek a mindenféle olcsó kamu-napszemüvegek. Azok a napszemüvegek, amelyek nem UV-szűrősek, a sötétítés miatt még inkább kitágítják a pupilláinkat, így azokat még nagyobb felületen éri az UV-sugárzás és ez komoly látáskárosodáshoz vezethet.

A bőrön ugyanezek a sugarak a festékes anyajegyeinket melanómává alakíthatják át, amely az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat.

„A bőr az nem felejt"

– mondta Dr. Nagy Levente, aki szerint érdemes melanómaszűrő vizsgálatokra elmennünk időközönként, hiszen bőrünk a gyermekkorunk óta regisztrálja, hogy mekkora dózisú sugárzásokat kapott, és amikor eléri a kritikus szintet, akkor elkezdődik a malignus transzformáció (melanómává való átalakulás) és ez lehet olyan helyen, ahol nem vesszük észre.

A nyaralásoknál minél nagyobb faktorú naptejek használata ajánlott. A doktor úr érdekességképpen egy kevés helyen leírt, de létező jelenségről, az oldalsugárzásról beszélt. Hiába ülünk az árnyékban, a fentről érkező napsugarak megütköznek a homokszemcséken és így a napernyő alatt is UV-sugárzásnak vagyunk kitéve, így ugyanolyan fontos ott is a szem és a bőr megfelelő védelme. Dr. Nagy Levente szerint a sportszerű napozás butaság, kár rengeteg veszélynek kitennünk a bőrünket, azért hogy megmutassuk, a tengeren voltunk.

A napozásról visszaugrunk az irodába és a családorvos elmondja, a ventillátor sokkal jobb, mint a légkondicionáló, hiszen előbbi a légáramlattal fokozza a párolgást, ami természetesebb hűtést okoz. A légkondicionáló gépek rendszerében, a hűtőfolyadékot szállító csöveken megtelepedhet a legionella nevű baktérium, amely a levegő kiáramlásával a porszemeken juthat be a szervezetünkbe és súlyos tüdőgyulladást okozhat.

A nagy melegben a 18 Celsius-fokos vagy annál alacsonyabb hőmérsékletű levegő belélegzése sem kedvez a légutaknak, mert csökkenti a helyi védekezés mértékét és légúti gyulladások jöhetnek létre.

Dr. Nagy Levente szerint fontos, hogy legyen annyi felelősségtudatunk, amely betartatja velünk a fenti jó tanácsokat. Ha bővebben olvasnál a témáról, megteheted a családorvos blogján.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."