Itthon » Közélet

Élőben a júniusi tanácsülésről: a nap szava, nyilvánosság!

Élő közvetítésben megy a Facebook-on a tanácsülés. A tanácsosok igyekeznek biztosítani némi álfeszültséget.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fotó: Soós Róbert
fotó: Soós Róbert
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. június 28., 07:16
0 hozzászólás. 

9.00 Kezdődik a tanácsülés, egyelőre a frissítőket veszik magukhoz a tanácsosok. A kávétej a probléma, Arros Orsolya javasolja, hogy a Kauflandból vegyenek nagyobb kiszerelésű tejet, abból mindenki könnyedén fel tudná tölteni a műanyagpoharát (vajon a városnak nincs pénze kávéskészletre?), nem kellene két-három kis tejet kibontaniuk, és a csomagolása is környezetbarátabb lenne. Igazán jó lenne, ha a közintézmények kevesebb kis műanyagpalackot és poharat használnának, a képeken is elég rosszul mutatnak.

tanacska-01

Nincs itt a polgármester. Helyette Jakab Attila szólal fel. A városmenedzser tájékoztatja a testületet, hogy a városfejlesztési koncepciónak része volt, hogy nyitott legyen a tanácsülés, ezért mostantól minden ülés élőben követhető lesz a városháza Facebook oldalán.

tanacska-03

9:06 Napirend előtt Benedek Árpád Csaba kéri, hogy egy perc néma csenddel adózzanak Kányádi Sándor és Balázs Piroska emléke előtt.

tanacska-02

Derzsi László kifejezi az örömét, hogy élőben lehet követni a tanácsülést két Facebook-oldalon is. Ugyanis a székelyudvarhelyi RMDSZ is közvetít. Most bajban vagyunk, melyiket ágyazzuk be elsőként, melyik politikai alakulatnak kedvezzünk? Először a városháza szemszögét mutatjuk, mert azt találtuk meg előbb, aztán az RMDSZ-ét.

Megszámláltatnak, 18 tanácsos van jelen, igazoltan hiányzik Lőrincz Zsuzsánna, a tanács határozatképesnek nyilváníttatik. Erdetileg 40 napirendi ponttal hívták össze a tanácsülést, de az ülésvezető javasolja, hogy a 19, 20 és 21-es pontokat napolják el.

Gálfi Árpád szabadságon van, ezért Orbán Árpád ismerteti a fontosabb tervezeteket. Újabb szociális fejlesztési stratégia előterjesztése, egyesületek tagdíjainak jóváhagyása, műszaki paraméterek jóváhagyása újabb 28 ifjúsági lakás építésére - sorolja.

00-DSC03347

9:16 Az Urbana Rt 2018-as költségvetésének jóváhagyása az első napirendi pont. Zakariás Zoltán ismertet néhány adatot, 12432 gigakalóriát készülnek termelni. Mindenki elfogadta a határozatot.

9:18 A következő előterjesztés a polgármestert jogosítja fel, hogy képviselje a várost a Harvíz vezetőtanácsában. A vízszolgáltatónak folyamatban van egy beruházása, amelyben 19 millió jut Székelyudvarhely javára, vízvezeték rehabilitációja 62 ezer méteren, ezen kívül bővítés és csere is szerepel a tervekben. Jelentősen javulhat a víz minősége, ha a zetelaki gáttól lehoznák a vizet Székelyudvarhelyre, energiamegtakarítás, tiszta víz - sorolja az előnyöket Orbán Árpád.

00-DSC03345

Tavaly szó volt arról, hogy a város részvényeket vásároljon a Harvíz Rt-ből, de idén erre nincsen keret. Több mint 38 ezer lej a befizetendő tagsági díj a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás számára – ez már a következő napirendi pont. Orbán Árpád nem érti, hogy ha egy lej/fő lenne a tagsági díj, akkor miért 38 ezer, hiszen a legutóbbi népszámlálásnál kevesebb lakosa volt a városnak. Kiderül, hogy a hivatalosan elfogadtott statisztikai adatok nem így szólnak.

00-DSC03348

Benedek: a szavazás két névről szól, a törvény nem engedi, hogy névre szóló szavazás legyen, nem lehet nyilvános. A jegyző megerősíti Benedeket, Péter Balázs visszavonja a javaslatát, 16 mellette két tartózkodással elfogadják ezt a tervezetet.

9:25 Épület- és területadó-mentesség volt adva három épületre. A prefektúra kezdeményezésére módosítanak, megszavazzák. Az Orbán Alapítvány esetében történt elírást javítják, a határozattervezet átmegy.

 

cuki-DSC03362

A hetes napirendi pontban ingatlan- és földadómentesség volt megítélve Bartók Sándornak, aki a Szent Pió Alapítványnak bérmentesen biztosít székhelyet, a terület szó kimaradt a határozatból, most pótolják. Ugyanez érvényes a könyvtár tulajdonosaira, akik megőrizték az épület funkcióját, ezért kedvezményt kaptak, ott is elírást javítanak.

9:29 Mike Levente elmondja, lakóházakra készül a terv a Keresztvápa utcában, ami tökéletesen illeszkedik az eddigi rendezési tervekhez abban a zónában. A szakbizottságban azonban nem tudtak megegyezni a témában, hogy hány évig legyen érvényes. A tervezők 10 évet javasolnak, a tanácsosok 5 évet adnának, ha ennyi időn belül nem történik építkezés a zónában, a rendezési terv érvényét veszíti. Végül ebben a formában szavazzák meg.

cuki-DSC03365

A következő napirendi pontban elhangzik, 28 új lakrészt tartalmazó ifjúsági lakást építenének az országos lakásügynökség közreműködésével a Csereháton. 7 millió 121 ezer lejjel bővül ennek a költségvetése, amiből 977 ezer lej az önkormányzat része. Az építési terveket egy bukaresti cég készíti, 2 garzonlakást, 22 két szobás lakást, 4 háromszobás lakást építenének.

9:30 A Hargita Business Center vezetőtanácsának juttatásairól szavaznak, a lényeg, hogy a törvény megengedi, hogy köztisztviselők is kaphassanak illetéket – mondja Jakab Attila. Sinka Arnold látni szeretné ezt a törvényt, szünetet tartanak.

A vezetőtanács tagjai alkalmanként 250, illetve 500 lejes juttatást kaphatnak. De mit jelent az alkalmanként? – teszi fel a kérdést szünetben Szarvas Zsuzsánna.

9:38 Két perc szünetet rendel el az ülésvezető a kérdés megtárgyalására.

cuki-DSC03379

Szünetben megtaláltuk az RMDSZ élőjét. Itt nézhető:

Szünet után a hivatalé is folytatódik:

9:47 Kettő helyett hétperces szünet után kezdődik újra a tanácsülés - figyelmeztet a késlekedésre az ülésvezető. Többen azt javasolják, hogy minden vezetőtanácsi tag ugyanakkora jutattást kapjon.

Benedek Árpád Csaba szerint a 2019-es költségvetés elfogadásakor elegendő kitérni erre, úgy véli, Hajdónak nagyon jó ötletei voltak, van erre félévünk, hogy kidolgozzuk. Hajdó megemlíti, hogy 250 lejes tételekről vitatkozunk, módosító javaslatok érkeznek. Szóval cicaharcnak tűnik az egész aprópénzen. Végül 18 mellette szavazattal elfogadják az előterjesztést.

9:50 Nagyon bekeményített a hivatal az önreklám terén. Az igazgatónő (valószínűleg Puskás Katalinról van szó) nem lehet most jelen, hiszen a rádióban tájékoztatja élő adásban a közügyekről a hallgatókat, mondja Jakab Attila, ezért engedjék meg, hogy én helyettesítsem. Azt nem említi, hogy melyik rádióban hallható a beszélgetés. De lenne tippünk.

bubu-DSC03381

9:58 Jakab Attila ismerteti: létrejött a Székelyudvarhelyi Szociális Akciócsoport Egyesület, ennek a tagsági díja 2200 lej, ezt is gyorsan elfogadják.

Szociális, egészségügyi, lakhatási programok, foglalkoztatás, cigánykérdés (kétségkívül létezik Udvarhelyen) - ezek a témái a következő napirendi pontnak, a város szociális stratégiájáról szavaznak. A tanácsülés után a Budvár utcába mennek néhányan, mondja Orbán Árpád, lakásproblémák, kilakoltatás is lehet.

Még egy tagsági díj: a Romániai Energiavárosok Egyesület számára. Mivel is foglalkozik ez? Jakab Attila ismerteti, hogy törvény szabályozza, hogy a közintézmények energiafogyasztásával külön szakembernek kell foglalkoznia. Az egyesülettől ismertetőt kértek, de nem derül ki belőle, hogy a város milyen tevékenységet fejtett ki az egyesületben - mondja Hajdó, de ennek ellenére bizalmat szavazna nekik, a tagsági díjat be kell fizetni.

bubu-DSC03383

Módosítanak egy korábbi, a Bethlen Gábor Általános Iskola sporttermének rehabilitációjáról szóló határozatot. Utána szintén az oktatást érintő kérdés következik. A központi iskolák mögötti területet kell koncesszióba adnia a városnak, hogy az az oktatási infrastuktúrát szolgálja. A terület valószínűleg azért kell, hogy a sportfelületek megfelelő méretűek legyenek. 26x13 méteres pályákat köteles létrehozni a befektető.

 Szintén oktatás: a Kipi Kopi napközinek adnak át használatra felszereléseket.

10:11 A következő három határozatban útnak és járdának szánt területeket vesznek közvagyonba a Kamilla, a Móricz Zsigmond és a Berde József utcákban. A Kamilla utcán nevetgélnek egy kicsit, nem teljesen világos, hogy miért, talán azon, hogy épp ott lakik a volt polgármester. A Berde József utcát a Google térkép nem találja. Gidófalva polgármesteréről neveztek volna el újonnan utcát Székelyudvarhelyen? Berde Mózesre gondolhattak. Majd egy másik tanácsülésen kijavítják a határozatot, ha így van.

bubu-DSC03390

10:13 Igazán jó lenne, ha az asztalnál megszólalók bemutatkoznának most, hogy élőben is megy a videóközvetítés, nem biztos, hogy az összes néző ismeri a bemutatóval érkező szakembereket. Jelenleg Sándor Alpár igazgató beszél az erdőkről. A város erdejének 5.791.000 m2-es felületét szeretnék belefoglalni a Zetelaki Erdészet Natura 2000 menedzsment tervébe. Vannak azonban tisztázatlan jogviszonyú területek, 4,4 hektár. Ezek kivételével a többi területen életbe léphet a kezelési terv. A végeredmény, hogy módosították a javaslatot 574 hektárra, hogy a zetelaki erdészet életbe léptesse a kezelési tervet. 

bubu-DSC03399

10:28 Visszaszivárogtak a tanácsosok a terembe szünet után, Sándor Alpárt még visszahívják valamiért. Módosítani kell az erdőről szóló tervezetet, el is fogadják.

10:34 Ügyvédi irodákat bíznak meg a város érdekeinek képviseletével, most épp Molnár Zsigmond ügyvédi irodáját kérik fel, egy ügyet megfellebbezett a Reneszánsz Zrt. Nem biztos, pont így kell leírni. Derzsi László jelentést kér az ügyvédi tevékenységekről legalább év végén. Tavaly is kaptak - figyelmeztetik a többiek. Akkor folytassuk a gyakorlatot - mondja a tanácsos nevetve.

Az RDE Hargitával folyó peres ügyek a téma. Jogi képviseletet hagynak jóvá, augusztusra pedig egy átvilágítást terveznek az ügyben, 15-en megszavazzák, három tanácsos nincs bent a teremben. Tavaly augusztusra is ígértek valamit, de a helyzet változatlannak tűnik azóta is.

A következő határozattervezetben László Szabolcs kéri hogy a helyi rendőrség kapjon a jogi segítségnyújtást, ezt a törvény lehetővé teszi. Meg is szavazzák nekik.

szipi-DSC03402

10:38 Lakások kiutalásáról van szó. Orbán Árpád nem megy ki, de nem szavaz erről a határozatról. Benedek Árpád Csaba kiment vagy be sem jött. Mindenesetre nem szavaz.

10:39 Lakáscseréket hagynak jóvá: Kacsó Erika, a Kiss Gergely utca 18/9. szám alatt alatti lakos és Szőcs Éva-Enikő, a Cserehát utca 5/1. szám alatti lakos cserél lakást.

10:42 A Tábor utca 3/A és 3/B alatt lévő, nyugdíjasoknak szánt, egy szoba és mellékhelyiségekkel ellátott szociális lakás kiutalásának jóváhagyásáról döntenek. Kisebb vita alakul ki a következő határozat esetében, mely a Tábor utca 3/A szám 3. lakrészének kivételéről a Senectas Alapítvány kezeléséből és a Romániai Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége részére történő díjmentes használatba adásáról szól egy évre. Derzsi László szerint a szövetség saját tagjainak kéri azt, ezen az alapon több tíz más szervezet is kérhetne saját tagjai számára lakásokat. A koalíciósok támogatják Hajdó Ernő kérését, aki szolgálati lakásnak szeretné a helyiséget használni. Mivel kétharmados volt a kérés, az RMDSZ tartózkodott, és nem ment át.

szipi-DSC03404

10:46 Ülkei Zoltán, a városgazdálkodási közszolgálati osztály vezetője a taxisok problémáit mutatja be. Minden taxis nem szeretne létszámnövekedést, de többük szerint 75-80-ra lenne szükség. A 75-ben benne volt a 3 tehertaxi is, ami nem működik, mert nem volt rá igény, gyakorlatilag 72 taxi működik. Péter Balázs 90-re emelné a számukat, a növekedés segítené a versenyhelyzet kialakulását és a minőség javulását. Max. 120 lehet a törvény szerint Udvarhelyen. Hajdó Jolán hiányolja az udvarias viselkedést a taxisok részéről - nem tartják be a tanács által megszavazott szabályzatot - a városba érkező üzletemberek folyamatosan elégedetlenek a szolgáltatásokkal, nem elég tiszták az autók, udvariatlanok, nem nyitják ki az ajtót, csomagtartót stb. Ez a városra rossz fényt vet, ellenőrizni kellene a minőséget. Derzsi László szerint legalább évi háromszor ellenőrizni kellene. Orbán Árpád mosolyog ezen. Derzsi visszavág: eddig csak egyszer ellenőrizték. Azt mondja az olvasóknak, nem köteles az utas kifizetni az utat, ha nem ment a taxióra.

Ölvedi szerint a helyi rendőrségnek kellene ellenőriznie. László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője azt mondja, hogy nem a taxik számával, a szervezéssel van gond, akármeddig emelhetik a taxik számát, amíg mindenki péntek este szeretne dolgozni, senki sem szereti a kevésbé forgalmas időszakokat, és ilyenkor hiány alakul ki. A szabadúszó taxisok úgy dolgoznak, ahogy akarnak, valahova mindenkinek tartoznia kellene, hogy ezt szervezésileg megoldják. A tanácsosok szerintt továbbra is a versenyhelyzet az, ami megteremtené a feltételeket.

szipi-DSC03412

Arros szerint alkalmazással kellene segíteni a helyzeten, a uHub-osokat kellene felkérni erre. Öt tartózkodással átment a tervezetmódosítás. Derzsi módosítását is elfogadták. Most a módosító javaslatokkal kiegészített tervezetet szavazzák meg, 14-4 arányban átment. 4-en tartózkodtak.

10:55 Már majdnem vége: a júliusi társadalmi-kulturális-oktatási tevékenységprogram támogatását ismerteti Jakab Attila. Júliusban egy ilyen esemény van, a Kárpát-medencei Aratóünnep megszervezéséhez járulna hozzá a város, ezzel felcsatlakoznánk a Kárpát-medencei mezőgazdaságra, vagy valami hasonló demagóg szöveget tálal. Az RMDSZ ismét tartózkodik, mert túl későn kapják meg a jelentéseket, beszámolókat. A koalíciósok azt mondják, örüljenek, hogy kapnak jelentést, ráadásul előre, amire eddig nem volt példa. A nyilvánosságnak szólnak mindannyian, az elmúlt éveket emlegetik. Nyilvánosan a nyilvánosságot biztosítjuk - mondja Derzsi László. A nap szava mostantól a nyilvánosság. Ha valaki nyilvánosságnak érzi magát, Isten éltesse sokáig.

11:03 A Facebook közvetítés nyújtja a tanácsülést, ismeri fel Ölvedi, szavazásra buzdít.

Derzsi László: nem kell emlegetni az elmúlt nyolc-tíz, akárhány évet. Az RMDSZ valóban elindult a megújulás útján, de fontos a forma, időben kapjon meg minden tanácsos minden információt. Hiába a sok dráma, az RMDSZ tartózkodott a szavzáson.

szipi-DSC03410

11:07 Utolsóként a városi könyvtár díjszabásáról döntenek, nem mutatják be, csak megszavazzák egyöntetűen.

11:09 A különfélékre többen jelentkeznek. Ez a legérdekesebb része minden tanácsülésnek.

Berde Zoltán kezdi. A játszóterek felújítása benne van a költségvetésben, de már elkezdődött a vakáció, ha most kezdik a munkát, csak nyár végére lesz kész. Hogy haladnak a munkálatok, és hogyan lehetne felgyorsítani, kérdezi.

A 2019-es költségvetésbe szeretnék betenni egy elektronikus szavazatszámláló megvásárlását. A nyújtott kezeket nehezebb számolni. Ez nagyon vicces, korábban éveken át a tanácsterem dísze volt egy, a góljelző táblához hasonló tábla, ami pont annyiszor működött, ahányszor a tizenvalahány éve létező szülőkád a városi kórházban. Soha. Talán még a Szász-időkből maradt ránk, mostanában eltűnt. Hogy újrahasznosítják-e itt, a helyszínen, vagy az elektronikai hulladék részeként reciklálták hétvégén, majd kiderül.

Mike Levente ismét a földosztó bizottság tevékenységéről érdeklődik, azt mondja, legutóbb is csak felületes választ kapott. A kataszteri munkáról is kért konkrét beszámolót egy hónappal ezelőtt, továbbra is várja. A Balcescu és az Orbán Balázs utcák kereszteződésében a beavatkozást is sürgeti. Műemlékvédelmi kritériumok késleltetik ezt, az nem tiszta, milyen beavatkozásra gondol, de valószínű, az oda tervezett körforgalomról lenne szó, amelynek érdekében egy házat meg is vásárolt korábban a város. Vagy legalábbis megszavazta a vásárlást. Azt a házat lebontanák, hogy legyen elég hely.

11: 20 Arros Orsolya a szemétüggyel foglalkozó bizottság beszámolójára kérdez rá, illetve az Éltetőkút utcai beruházásról is érdeklődik, mert nem lát előrelépést.

Az óvodai összevont csoportok problémáját is felveti, valahogy oldják meg, hogy a gyerekek maradhassanak a saját óvodájukban a vakációban. Nagyon sok sírás van reggelente, nehéz elmagyarázni egy három-négyévesnek, hogy holnaptól másik óvodában másik óvónéni fog rájuk vigyázni, mondja.

Benedek Árpád Csaba a városi sportklub ügyére kérdez rá, májusban elfogadták, hogy lehessen alkalmazottja, mi történt azóta?

Ványolós: a Bethlen negyedi Mol benzinkút előtti járda olyan, mintha holdbéli táj lenne. Lépjenek kapcsolatba a benzinkúttal, mert mindenkinek szégyenteljes ez az állapot. A benzinkút pedig legyen Holdpalota.

Benedeknek Hajdó Csaba válaszol, a jogi folyamatok lassúságára hivatkozik. Ugyanakkor a koalíciós tanácsos kihasználja az alkalmat, hogy pozitív visszajelzést adjon a hivatalnak az útjavítások, a városnapok, a gyereknap miatt. Ne csak ostorozzuk egymást, arról is adjunk visszajelzést, amit a kollégák a hivatalban jól csinálnak - mondja.

Jobban hangzana a dicséret az ellenzék részéről, de az önértékelés is fontos, mondják a pszichológusok.

A felsorolt kérdésekre jönnek a válaszok. Vagyis jönnének, de Orbán Árpád azt mondja, az lenne a korrekt, ha a következő ülés előtt a polgármester adna választ napirend előtt mindegyikre. Korrektebb lenne, mint hogy itt most ping-pongozzunk - fogalmaz.

Benedek Á. Csaba szerint ehhez a működési szabályzatot kellene módosítani. Amire lehet szóban válaszolni, válaszoljanak, mert ez a szabály, amire nem tudnak azonnal, azt 30 napon belül válaszolják meg.

Jakab Attila, azt mondja, megosztja, amit tud. A játszóterekkel kapcsolatban annyit mond, hogy történnek rongálások, ezért kamerákat szeretnének felszerelni. A Bethlen-negyedi játszótér is elkészült, azért nem adták át, mert a kivitelező a gyepet szeretné stabilizálni. És nem azért, hogy visszaérjen szabadságról a polgármester az átadóra, mint az ellenzék sugallja.

Amikor ezt átadják, néhány napra a Tábor negyedit lezárják, hogy kijavítsák a rongálásokat.

További felújításokra ajánlatokat várnak kivitelezőktől, új kiírás is lesz júliusban.

Az Orbán Balázs utcai épület bontási engedélye folyamatban van, a műemlékvédelmi engedélyek miatt kell várni.

Az erdészeti és telekkönyvi kérdésekre inkább a polgármesterre bízná a válaszadást.

Az óvoda kapcsán elmondja, augusztusban is lesz egy nyitott napközi, lesz ahova vinni a gyerkeket. Vannak ilyen nehézségek, hogy a gyerekek sírnak. Jogos alapja van annak, hogy költségekre hivatkozva vonják össze a csoportokat nyáron. Arros szerint nem jogos, mert csak pénzről van szó. Megjegyzendő, hogy Arros Orsolyának van óvodáskorú gyereke, és már volt kettő, Jakab Attilának még csak ezután lesz.

A fiatal kézilabdások keresik a lehetőséget, hogy a sportegyesülethez csatlakozhassanak. A bajnokságokba nyáron lehet iratkozni, ha ezt elmulasztjuk, nem tudjuk hasznosítani ezt a létrehozott sportklubot - mondja Benedek. Ezért lenne sürgős, hogy legyen CIS.

Hajdó erre ismét a jogi malmok lassú őrölésével érvel.

Jakab Attila azt mondja, a kézilabdaszövetséggel megbeszélték, hogy a bajnokságba való jelentkezésüket bármikor elfogadják.

Ványolós problémájára is reagál a városmenedzser. Az a szakasz a közlekedésfejlesztési terv része, felmérték az állapotát, de egyelőre nem tudnak egybefüggő aszfaltot teríteni oda. Ványolós szerint ez csak akkora terület, hogy semmilyen engedély nem kell, inkább ő is kimegy lapátolni, csak oldódjon meg a probléma. A városvezetés mosolyog a bajsza alatt.

Sinka Arnoldból is kitör egy panaszáradat, de a koalíciósok próbálják leoltani, mert nem jelentkezett a különfélékhez.

Végül elmondja: a bicikliutak problémájára, a kóbor kutyákra, a vár körüli területek felértékelésére várja a választ.

Jakab szerint 7-ből 4 kutyát sikerült menhelyre vinni, a bicikliutak esetében pont olyan türelmetlen, mint Sinka, a várról nem értettük, mit mondott, de a várnak a nevében is benne van, hogy vár. Tehát várni kell. A koalíció Biró Edith-et, az RMDSZ-esek Berde Zoltánt javasolják, hogy ülésvezető legyen az RMDSZ részéről. Berde egy laposat pillant, amíg mindenki megszavazza. Mintha egyedül ő nem értene egyet vele. Boldogság van, mindenki hazamegy. Kivéve azokat, akik a Budvár utcába, a 47-es tömbházba meghívottak az ügyek rendezésére. Habár az idő nem éppen alkalmas most piknikre, mondja Orbán Árpád. Végül úgy döntenek, hétfőre halasztják a Budvár utcai látogatást, hátha akkor jobb idő lesz.

11: 43 A tanácsülés véget ért, köszönjük a figyelmet.

 

 

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."