Itthon » Közélet

Let’s do it, Romania! – Országos Takarítási Nap

Ne kapjanak a háziasszonyok se a szívükhöz, se a porrongy után. Az országos projekt nem a hálószoba sarkában levő pókháló eltakarítását vette célba, hanem az ország minden zegzugát „díszítő" szeméthalmok eltüntetését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. augusztus 30., 11:28
0 hozzászólás. 


Mindezt önként és dalolva, egyetlen nap alatt. A tréfás felvezető ne tévesszen meg senkit, mert egy nagyon komoly, az egész országot átfogó akcióról van szó. A Let's do it, Romania! kettő az egyben: elnevezés és felhívás. Nem csak a mozgalom neve, de egyben felhívás is a szeptember 25-re tervezett, országos, minden eddiginél nagyobb szemétgyűjtési projekthez való csatlakozásra. A mozgalom célja: önkéntesek segítségével egy nap alatt megtisztítani az országot a szeméttől.

Az EcoAssist Egyesület által észtországi mintára márciusban útjára indított kezdeményezés hazánkban minden idők eddigi legnagyobb közösségi projektje. A Let's Do It, Romania! mozgalom ügyét Környezetvédelmi és Erdőügyi Minisztérium, az Oktatásügyi Minisztérium, több ezer önkéntes, önkormányzatok, tanfelügyelőségek és különböző cégek is felkarolta.

A projekt megvalósítása több lépcsős, egyik kulcsfontosságú szakasza pedig a településeken kívül eső területeken levő illegális szemétlerakók, úgynevezett gócpontok feltérképezése. Természetesen a szemétdombokat eltakarító önkéntesek toborzása is folyamatosan zajlik és minden, a szeptember 25-i országos akcióval kapcsolatos információ, az ország térképén pontosan feltüntetett szemétlelőhelyek is megtalálhatók a www.letsdoitromania.ro honlapon.

Bár Hargita megyében is szép számmal akad eltakarítani való, mint azt a megyei akciócsoport egyik önkéntes hálózatépítő koordinátorától, Lőrincz Szilárdtól megtudtuk: a lelkesedés egyelőre nem nagy. Városunk környéken is akad(na) takarítani való, de egyelőre nem tudni, hogy lesz-e vállalkozó kedvű önkéntes és ha lesz, akkor pontosan melyik településekről és hányan.

Annyi biztos, a zöldek és az Agora Fenntartható Munkacsoport ismeri a projektet, de mint nyilatkozták: annak ellenére, hogy a szervezésben nem vesznek részt, az akcióban minden valószínűséggel igen.

Ha valaki kedvet kapott volna egy kis önkéntes takarításra, akkor látogasson el a kezdeményezés honlapjára - ide kattintva -, majd iratkozzon fel a nagytakarításra. A Hargita megyeiek Lőrincz Szilárd koordinátornál is jelentkezhetnek (szilard.lorincz@letsdoitromania.ro, 0742-784551). Kedvcsinálónak pedig itt van a Let's Do It, Romania! Facebook profilja.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."