Itthon » Közélet

Sikeres volt a III. Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fóruma

Ötven fiatal tanerő vehetett részt a hétvégén harmadszorra megrendezett Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fórumán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Pedaforum
Pedaforum
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 28., 11:00
0 hozzászólás. 


Ismét bebizonyosodott, hogy igény van az ilyen jellegű rendezvényekre, hiszen a Hargita Megye Tanácsának támogatásával működő program iránt egyre nagyobb az érdeklődés a pedagógusok körében: a fórumra meghirdetett helyek még a plakátok szétszórása előtt beteltek, és nagyon sok érdeklődő már nem fért bele a keretbe. A korán jelentkező pedagógusokat pénteken, szeptember 24-én délután várták a szervezők a homoródfürdői Sopárkút Panzióban, ahol a bejelentkezés után a bátrabbak a lovaglást is kipróbálhatták.

Pedaforum

A megnyitón Ferencz S. Alpár köszöntötte a fiatal pedagógusokat. Hargita megye főtanfelügyelője, aki korábban tanárként maga is részt vett a csíki kollégák által szervezett pedafórumokon, beszédében érintette a tanügy decentralizációjával kapcsolatos kérdéseket, szólt azokról az eredményekről, melyeket sikerült elérni az iskolák finanszírozása kérdésében (pl. step-by-step osztályok, művészeti osztályok, bentlakást működtető iskolák stb.). A tanfelügyelőség azon kezdeményezését is ismertette, miszerint neves előadókat terveznek meghívni, és több Hargita megyei városba is eljuttatni, lehetőséget teremtve ezáltal a pedagógusoknak arra, hogy olyan előadásokat hallgathassanak meg, melyek mindennapi munkájukat érintő kérdéseket tárgyalnak, és a gyermekek jobb megismeréséhez nyújtanak támogatást.
Lőrincz Csilla programfelelős köszöntőjében beszélt a pedafórum céljáról, bemutatta a rendezvény programját, és kiemelte, hogy szervezőként külön öröm számára az, hogy idén a szórványból is érkeztek pedagógusok.

Pedaforum

A megnyitót követő csapatépítés során a pedagógusok László Laura és Varga Andrea pszichológusok segédletével oldottak meg játékos feladatokat, melyek célját elsősorban az ismerkedés elősegítése és hangulatteremtés képezte, ugyanakkor olyan gyakorlatokkal, játékokkal ismertette meg őket, melyeket mindennapi munkájukban, iskolai és azon kívüli tevékenységek során is alkalmazhatnak. A szabadtéri játékokban való részvétel rövid idő alatt igazi közösséggé kovácsolta a résztvevőket, akik a vacsorát követően már mint jó ismerősök mélyedtek beszélgetésbe a tábortűz körül és buliztak a Szabó Attila által szolgáltatott zenére.

A szombat rendhagyó testnevelésórával kezdődött Lukács Levente irányításával, majd Balázs Réka pedagógus, családterapeuta és Papp Adolf szociális szakértő, családterapeuta tartott előadást A család hatása a gyermek személyiségfejlődésére címmel.

Ezután két csoportra oszlottak a résztvevők. Egyik részüknek lehetőségük nyílt tovább mélyíteni az előadás során hallottakat: Kacsó Kati és Szalay Zsuzsanna pszichológusok műhelymunkája teremtett keretet a résztvevők számára, hogy betekinthessenek a család szerepére a gyermekek életében. Ez a kiscsoportos foglalkozás egyidőben zajlott Lőrincz Csilla pszichológus A rajzok mint lelki térképek című workshopjával, amelynek első felében a résztvevők egy színtesztet végeztek el, majd a családrajzok rejtelmeibe kaphattak betekintést. Természetesen senki sem maradt le egyik témáról sem, hiszen a szünetben cserélt a két csoport.

Pedaforum

A fórumra ellátogatott a bukaresti magyar nagykövetség részéről dr. Balázs Ádám tanácsos, sajtóattasé is. A workshopokat követően Fazakas Szabolcs Székelyföld most készülő legendatérképét ismertette, és beszélt azokról a tervekről, melyek szerint minden iskolába eljuttatják nemcsak a közel 150 legendát tartalmazó térképet, hanem a mellé tartozó legendagyűjteményt, mely a magyar mellett románul és angolul is elérhető lesz.

A kétnapos rendezvény végén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a pedagógusokat, és arra biztatta őket, hogy problémáikkal, kérdéseikkel bizalommal forduljanak hozzá. Beszélt az új tanügyi törvénytervezetről, amely elfogadása esetén lehetővé teszi majd az iskolák decentralizációját; és említette a tanügyben várható változásokat, illetve változás-tervezeteket, például a fizetéseket illetően.

A tanúsítványok átadását követően ért véget a III. Udvarhelyszéki Fiatal Pedagógusok Fóruma. A pedafórum iránt mutatott nagyfokú érdeklődés – melyet nemcsak a pedagógusok részéről tapasztalhattunk – arra utal, hogy a rendezvény kezdi kinőni kereteit, ami a szervezőkben a hogyan tovább kérdését veti fel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."