Itthon » Közélet

Hajléktalan költözött a kirakatba

Paplan, szőnyeg, jaurtospalack – a jelek szerint egy hajléktalan személy költözött be a Kossuth utca egyik üresen álló épületének kirakatába.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/hajlektalan0810
Itthon_Kozelet/hajlektalan0810
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. október 08., 16:32
0 hozzászólás. 

A Kossuth Lajos utcában levő egykori Tungstar üzletben tavaly február 27-én tűz keletkezett, az akkori feltételezések szerint egy elektromos vezeték miatt gyúlt ki az épület tetőzete. A plafon beomlott, jelentős, több tízezer lejnyi kár keletkezett, az élelmiszerüzlet bezárt.

Itthon_Kozelet/hajlektalan0810

Az üzletre lakat került, azóta üresen áll, a beszakadt plafon még mindig emlékeztet a tavalyi tűzre.

Itthon_Kozelet/hajlektalan0810

Kirakatának üvegét azóta plakátragasztásra használják, újabban annyira be van ragasztva, hogy nem látszik a mögötte levő rész. Talán ez adhatta az ötletet valakinek, hogy ideiglenesen lakhelyévé tegye az alig két-három négyzetméteres területet a két épen maradt ablaküveg között. A jelek arról árulkodnak, hogy talán egy hajléktalan költözött be ideiglenesen, hiszen paplan, szőnyeg van a kirakatban, illetve leszaggatott és összecsavart plakátok és egy jaurtospalack is.

Itthon_Kozelet/hajlektalan0810Az utóbbi napok hidegebb időjárása valószínűleg a városban levő hajléktalanokat is arra kényszeríti, hogy ilyen helyeken húzzák meg magukat. Székelyudvarhelyen létezik egy 11 férőhelyes hajléktalanszálló, a Budvár utcában, ahol a szabályzatot (tisztálkodás, ruhacsere, megfelelő viselkedés, stb.) betartva tartózkodhatnak a rászorulók. Ám minden évben feltűnik néhány olyan hajléktalan is, akiket nem megfelelő viselkedése miatt (lopás, részegség, stb.) eltanácsoltak a központtól vagy egyszerűen nem veszik igénybe, mert nem akarnak alkalmazkodni.

Ezek az emberek az utcán fagyoskodnak, vagy bárokban, lépcsőházakban, elhagyott épületekben húzzák meg magukat. Az ilyen helyeken (pl. a régi szülészet, az ún. Haberstumpf-villa vagy a Villanytelep utcai fogászat épületének egyik szárnya) évekkel ezelőtt is esetenként több hajléktalan „lakott", de a poliklinika melletti zöldövezet, vagy a kaputelefon nélküli, de fűtött lépcsőházak is kedvelt helyeik voltak. A hideg idő beálltával egyre kockázatosabb az utcán tartózkodniuk, hiszen megviselt szervezetük, leromlott egészségügyi állapotuk miatt könnyen megbetegednek.

Tavaly január elején egy Rexi becenevű, főleg a Bethlen Gábor utcában tartózkodó hajléktalan halt meg: az említett utca közepéről vitték be a kórházba a mentők, szívinfarktust kapott. Ezt megelőzően 1998 decemberében halt meg egy hajléktalan férfi a városban, fagyás miatt.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."