Itthon » Közélet

Működik a biomasszás kazán

A városunkban premiernek számító, energiatakarékos és környezetkímélő, biomasszás kazánt ma délelőtt helyezték üzembe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/biomassza1410
Itthon_Kozelet/biomassza1410
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 14., 14:57
3 hozzászólás. 

Az Urbana Rt. Haáz Rezső utcai székhelyén levő kazánházában felszerelt, lengyel gyártmányú, 1,5 megawatt teljesítményű, biomasszával (fahulladék és faőrlemény, pellet) működő kazánt városunk polgármestere, Bunta Levente személyesen indította el. A városvezető által a távhőszolgáltatás szempontjából a változás és váltás ünnepi pillanatként értékelt eseményen jelen volt Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója, Csoma Zsigmond, a hivatal beruházási osztályának vezetője, valamint a munkálatot kivitelező cég és a helyi média képviselői is.

Az alternatív megoldást kínáló, télen a távfűtésbe, nyáron a meleg víz előállításába „bepótoló", azaz a gázzal való hőenergia előállítást részben kiváltó biomasszás tüzelésű kazán előnyeit egyelőre a Bethlen 2-es kazánházhoz tartozó 730 lakrészben élő család (körülbelül 2500 személy) élvezheti.

Itthon_Kozelet/biomassza1410

„Ennek a rendszernek az előnye, hogy a véges terméket (földgázt) egy újratermelhetővel (biomassza) helyettesíti. Olcsóbb, hatékonyabb és környezetbarát is, hiszen az előzetes próbaüzem során bebizonyosodott, hogy a kibocsájtott füstmennyiség csekély és korántsem szennyezi a környezetet annyira, mint a földgázból származó égéstermék" – magyarázta a biomasszás kazán előnyeit Ráduly Mihály igazgató.

„A kazán működtetéséhez szükséges, napi körülbelül 15 köbméter mennyiségű faőrlemény beszerzése és pótlása sem jelent majd gondot, hiszen a kazán bármilyen fahulladékkal működik, ehhez pedig úgy a hivatal erdeiben mind pedig a megyében van elegendő alapanyag" – adott megnyugtató választ az elhangzott újságírói kérdésre a polgármester.

Itthon_Kozelet/biomassza1410

„Az összesen 1 800 000 lej értékű, a helyi költségvetésből és pályázati pénzekből finanszírozott beruházás csupán első fázisa annak a nagyszabású, a városi távfűtéses rendszer modernizálását célzó projektnek, amelynek célja, hogy városi szinten hasonló biomasszás kazánokat helyezzenek üzembe" – közölte a polgármester. Hozzátette: amennyiben a ma üzembe helyezett biomasszás tüzelésű kazán beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a jövőben 8000 családnak nyújthat egy, a földgáz árától nem függő, „más, jobb minőségű kényelmet".


3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
gazsi
2010-10-15 10:20:03
Bunta guritja el az első tekegolyót, Bunta korcsolyázza először végig a pályát, Bunta személyesen válogatja a nyugdijasoknak a nyrancsot, Buntja nyomja az új kazán inditó gombját... Na mire emlékeztet? A gyengébbek kedvéért: Vakolókanállal a kezében és munkavédelmi sisakban minden gyárnak, lakóháznak, nagy beruházásnak az első kanál betonját Ő rakta a zsalukba. Aztán lelőtték. De azért éljen az előljárónk, és Isten tartsa meg szorgos kezeit, hogy sok szép, hasonló helyzetben pózolhasson. Ha netán vakólókanállal fotóznák, csak bátran.
avatar
Csedo
2010-10-15 11:07:10
re:
Mielot meg vki beirna a spanyol viasz feltalalasara vontakozo szovegreszt, azelott mondom, IGEN azt is ! :)
avatar
gazsi
2010-10-15 12:30:50
re: re:
avatar
Csedo
Mielot meg vki beirna a spanyol viasz feltalalasara vontakozo szovegreszt, azelott mondom, IGEN azt is ! :)


ÉS A PASSZÁT SZÉLRŐL MIT TUDSZ?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."