Itthon » Közélet

A hiányzó jóérzés fojtogató füstje

A háztáji hulladék- és avarégetés idényét éljük: délutánonként a város több pontján fojtogató füst jelzi, hogy egyesek fittyet hánynak az emberi jóérzés, illetve együttélés íratlan szabályainak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/fust1410
Itthon_Kozelet/fust1410
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. október 14., 15:45
0 hozzászólás. 

Ami tavasszal a tarlóégetés, az ősszel a háztáji növényhulladék-égetés – előbbit súlyosan büntethetik, utóbbit nem nagyon. A háztáji szemét- és növénymaradvány-égetés viszont lakott területen történik, ott, ahol emberek sétálnak, élnek, lélegeznek, léteznek. Szerdán késő délután Szombatfalva központ felőli része (a Nagy-Küküllőtől kb. a vasúti sínig) telt meg sűrű füsttel – mint a képek is mutatják, az ortodox parókia udvarán volt az a tűz, amiből a fojtogató füst származott.

Itthon_Kozelet/fust1410

De nem ez az egyetlen példa, hiszen a jelenség mindennapos, főleg a város szélső részein, ahol a kisebb-nagyobb mezőgazdasági területek, háztáji kiskertek vannak. A betakarítás után a termőföldön maradt növényhulladéktól (száraz burgonyaszár, kukoricakóró, falevelek, gyom, gallyak, stb.) egyesek úgy szabadulnak meg, hogy halomba rakják és alágyújtanak. A lángoló, füstölő száraz növény egyrészt tűzveszélyes, másrészt pedig nagyon kellemetlen az adott környéken lakók számára, akik nem tudnak szellőztetni, az utcán járóknak pedig a szemét csípi a sűrű füst.

Itthon_Kozelet/fust1410

Általában az a bevett szokás, illetve alaphelyzet, hogy egy ember éget, s néhány száz lakótársa pedig kénytelen szagolni. Székelyudvarhelyen az is előfordult, hogy a nedves levélhalmot benzin vagy gázolaj segítségével gyújtották meg. Az viszont nem, hogy délutáni füstölésért megbüntessenek valakit: Csendőr Zsuzsa, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi felelőse az uh.ro kérdésére elmondta, hogy olyan fordult elő, hogy egyik szomszéd bepanaszolta a másikat a hivatalnál ilyen esetért, de ezeket úgy oldották meg, hogy helyszínre mentek és ott elmagyarázták az illetőnek, hogy nem ily módon kellene megszabadulnia a növényi hulladéktól.

Itthon_Kozelet/fust1410

Tőlünk nyugatabbra általában a komposztálógép és a szelektív hulladékgyűjtés a megoldás, az anyagokból pedig újrahasznosítható dolgok keletkeznek, pl. préselt tüzelőanyag (ha már úgy tud égni egy kis növényhalom, hogy fél Szombatfalva megtelik füsstel...). A környezetvédelmi törvény szerint csak a beteg, vagy fertőzött növényeket szabad elégetni. Az ideális megoldás nálunk is a komposztálás lenne, de egyelőre ilyesmiről nem beszélhetünk.

Lenne még egy, az ún. lomtalanítás: általában tavasszal-ősszel a hivatal és a szemétszállító cég néhány szombati napot szokott kijelölni erre a célra, ilyenkor nem kell mást tenni, csak a kapu elé tenni azokat a dolgokat, amiktől meg szeretnénk szabadulni. A gallyakat, növényi hulladékot nejlonzsákokban, összekötve, csomagolva kihelyezhetjük portánk elé és ingyenesen elszállítják. A legközelebbi lomtalanítás a környezetvédelmi felelős szerint november 6-án lesz, addig pedig az emberi jóérzésnek is működnie kellene: hadd ne szagoljuk egymás füstjét.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."