Itthon » Közélet

Zöld javaslat, zöld szavazat - nem zsákbamacska

A mai tanácsülésre előterjesztett napirendi pontokkal, a város általános rendezési tervével kapcsolatos állásfoglalását ismertette az önkormányzati ülést megelőző sajtótájékoztatón a Zöld Párt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

ZoldPart_Sajtaj
ZoldPart_Sajtaj
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 29., 17:03
1 hozzászólás. 


Hajdó Csaba, a Zöld Párt Hargita megyei elnöke és Jakab Attila tanácsos egyértelműsítették: a zöldek felkészülten jelennek meg a tanácsüléseken, az előterjesztett napirendi pontokkal kapcsolatos álláspontjuk, így igen-nem voksuk sosem ad-hoc (esetleges), hanem az előzetes, párton belüli megbeszélés, egyeztetés eredménye.

ZoldPart_Sajtaj

A mai rendes havi tanácsülésre előterjesztetett határozat-javaslatokkal kapcsolatosan elhangzott: zöld utat kap részükről a város költségvetésének módosítása, a Haáz Rezső Múzeum igazgatói állásra pályázó Miklós Zoltán néprajzos, muzeológus kinevezése.

Ami a sport ügyeket illeti, a zöldek továbbra is tartózkodnak a szavazástól. Kifejtették: konzekvensen kitartanak korábban megfogalmazott álláspontjuk mellett, miszerint a tömeg- és amatőr sportok anyagi támogatását tartják fontosnak. „Nem támogatjuk a 150 ezer lejes finanszírozási javaslatot és szintén nem kívánjuk eldönteni az SZKC-SK vitákat" - jelentette ki Jakab. Hozzátette: „a városi tanácsban a két profi csapatnak külön-külön megvan a kellően erős támogatottsága - döntsenek ebben a vitás ügyben ők."

Az urbanisztikai kérdések kapcsán kifejtették, véleményük szerint a város területén folyó szennyvíz- és vízhálózati munkák esetében a hivatal a „beavatott" az önkormányzat hanyagolva van, szeretnének egy prioritási listát látni arról, hogy hol, melyik utcában újítják a hálózatot. Hasonlóképpen vélekedtek a felújított mozi épületének az átadásával kapcsolatosan is. Mint elmondták, nem helyeslik, hogy az önkormányzatot kihagyják a „játékból" és a városatyák utólag, a médiából értesülnek egy ilyen horderejű döntésről. „A döntés az önkormányzaté kell legyen, a végrehajtás a hivatalé" - fogalmazott Jakab.

ZoldPart_Sajtaj

A városképet a következő néhány évtizedre meghatározó Általános Rendezési terv (Plan Urbanistic General/PUG) zöld szemmel nézve lényeges hiányosságokal rendelkezik - jelentette ki Hajdó és Jakab. Fehér folt többek közt a városközpont jövőbeli képe és a tömegközlekedés, illetve a kerékpáros útvonalak kialakításának terve is hiányzik. A Zöld Párt képviselői ez utóbbival kapcsolatosan egy beadványt nyújtottak be a hivatalba, amelyben konkrét nyomvonalakat sorakoztatnak fel. „A rendezési tervet abban az esetben szavazzuk meg, ha ez kiegészül az autómentes közlekedés infrastruktúrájának alapjait megfogalmazó, Összefüggő Kerékpárút rendszer nyomvonalának kijelölésére vonatkozó javaslatunkkal" - szögezték le határozottan.

A sajtótájékoztató végén szó esett a gyatra közbiztonságról, az erőszak „kényes kérdéséről". A zöldek véleménye szerint a létező gond felett nem lehet, nem szabad szemet hunynia sem a az önkormányzatnak, sem a rendőrségnek. „Minden udvarhelyi polgárt megillet az egyenlő elbírálás és az, hogy egyenlő védelmet élvezzen" - fogalmazott Hajdó Csaba elnök.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szkiny
2010-10-29 22:14:28
az eroszak kenyes kerdeserol szeretnek meg hallani tobbek kozott.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."