Itthon » Közélet

Perelhetnek a közköltség-tartozás miatt

Idén 234 esetben indítottak polgári pert a lakószövetségek a lakók tartozásai miatt Udvarhelyen. Bár egy törvénymódosítás a tartozóknak kedvez, a városban mégis sok az adós.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. november 05., 18:06
2 hozzászólás. 

A bíróságon érdeklődve megtudtuk, hogy novemberig 234 pert indítottak a lakószövetségek a közös költségek ki nem fizetése miatt – az elmúlt években ez a szám 265 (tavaly), 143 (2008-ban) és 312 (2007-ben) voltak. Mălăieşiu Ramona, a székelyudvarhelyi bíróság elnöke honlapunkat arról tájékoztatta, hogy a július 20-tól érvénybe lépett 175-ös törvény módosította a 2007-ben megjelent, a lakószövetségek hatsákörét szabályozó 230-as törvényt: ez többek között kimondja, hogy ha az adós egy éven belül rendezi a felgyülemlett tartozását, akkor nem kell büntetőkamatot fiztenie.

A lakószövetségek három hónapnyi elmaradás után perelhetik be a lakót – ezt azonban nem mindegyik teszi meg, vannak, akik türelmesebbek az adósokkal. Az ilyen ügyeket – kevés kivétellel – egy tárgyaláson megoldják, a bíróság mindig a felperesnek (a lakószövetségnek) ad igazat az ilyen helyzetekben. Amikor ez megtörtént, hivatalos levélben küldenek értesítést az ítéletről, ami 15 napon belül megfellebbezhető – ez általában nem történik meg, ezután pedig a lakószövetség kérheti a végrehajtót, hogy behajtsa a tartozást, ami a legvégső esetben az is lehet, hogy az illető adós elveszíti a lakását.

Itthon_Kozelet

Sokba kerülhet a felhamozott adósság

A végreahajtásnak különböző formái vannak: jövedelem vagy nyugdíj esetén az összeg egy részét vonhatják le: amennyiben a bírósági per megindulása után az adós fizet, a dossziéja záródik. Perköltség ezekben a perekben csak akkor van, ha a lakószövetség ügyvédet fogad, másképp nincs. A perköltséget viszont szintén az adósnak kell kifizetnie, a lakószövetségnek joga van ennek kifizettetésére – közölte Mălăieşiu Ramona. A jelenség sajnos nem csak Udvarhelyen észlelhető, országosan jellemző, a gyakorlat pedig mindenütt ez.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2010-11-06 08:58:10
Lakoszovetseg = Tolvajtanya.


Szomoru de ez az igazsag arrol senki nem beszel, hogy miert kell mindenki tobbet fizessen. Itt ertem, a havi 3-4 (van amikor tobb) kobmeterrel tobb vizet szamlaznak. Egyszeruen fogalmazva az emberrol ketszer huzzak le a bort. Akinek nincs vizoraja arra olyan horribbilis irreais ertekeket szamlaznak ki, hogy lehetetlen elfogyasztani.
avatar
Izabella
2010-11-06 12:11:29
Sajnos megis kamatot huznak ha nem fizetsz idobe.Ez hogy lehet ?Vagy a sajat zsebukre megy a sok penz?ha egy hetet kesek 3 lejeskamat ha pedig tobb iodot akkor nem is beszelve arrol hogy duplan fizetettik ki.Szemet egy tarsasag a lakoszovetseg!!! :evil:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."