Itthon » Közélet

Székely szék – heuréka, megtaláltuk!

Nem lett tűzifa a Székely székből! Az elemeire hullott Gubis-székre a Macops kft. Templom utcai asztalos műhelyének udvarán bukkantunk rá.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_szekely_szek/macops
Itthon_szekely_szek/macops
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. november 17., 17:35
34 hozzászólás. 

Két alkalommal is megpróbáltuk kinyomozni: hol van a Székely szék? Sikertelenül. Ennek fényében joggal éreztük úgy, hasztalan volt a szék-mentési akciónk, kérdéseink megválaszolatlanok maradtak és zsákutcába jutottunk. A napokban azonban, Kakasy Botond kollégánk kíváncsiságának és Tikosi László, a városháza műszaki igazgatója közreműködésének köszönhetően, váratlan és igen pozitív fordulatot vett a történet.

A Macops Kft. Templom utcai asztalos műhelyének udvarán sorsára váró alkotást tegnap délután Tikosi László műszaki igazgató, Jakab Attila tanácsos, Kubanek László formatervező művész, ifj. Maszelka János festőrestaurátor társaságában vehettük szemügyre. Bálint Antallal, a Macops vezetőjével nem volt alkalmunk szóba állni – bár látott bennünket, autójával szó nélkül elhajtott mellettünk.

Itthon_szekely_szek/macops

A párbeszéd két felvonásban és két helyszínen (a Templom utca végében, majd a műhely udvarán) folyt és végre fény derült az ügyben mindeddig homályos részletekre. Ahogy arra számítottunk, Tikosi László igazgató nem rejtette véka alá: a honlapunkon olvasható, személyét elmarasztaló kommenteknek egyáltalán nem tapsolt. Mint mondta, nem érti, hogy „miért van ekkora perpatvar, mikor itt van az alkotás, és vissza lehet állítani". Az igazgató a nem először hallott „mondják meg őszintén, ki áll az egésznek a hátterében?" – alaptalan kérdést is nekünk szögezte.

„Senki, a cikket az alkotás védelmében és a néhai Gubis Mihály iránti tiszteletből írtuk, figyelemfelkeltőnek, nem botrányt kavarónak szántuk" – válaszunkat láthatóan kétkedve fogadta. „Ha tudták, hogy pontosan hol van a szék, akkor ezt múlt héten miért nem árulták el? Miért titkolta Bálint Antal, illetve hogyhogy nem tudott, vagy nem akart tudni arról, hogy a cégének az udvarán van a Gubis-szék?" – kényelmetlen kérdéseink ismét felkavarták a kedélyeket, amint az is, hogy Tikosi úgy emlékezett, „mondtam maguknak, hogy a telephelyen van" választ adta korábban. Ilyen, el nem hangzott válaszra sajnos nem emlékezhettünk.

Itthon_szekely_szek/macops

Ugyanakkor az igazgató ismételten elmagyarázta az alkotás lebontásának már jól ismert miértjét. „Mivel a rendezés során az egész földet át kellett forgatni, s a magassága miatt nagyon ingoványos (ingatag – szerk. megj.) volt. Féltünk, hogyha eldől, akkor valakit odaüt, s akkor a felelősség azé, aki a munkát kiadta. Amikor vették le én nem voltam jelen, s ki se adtam, hogy vegyék le".

„Azt, hogy ez a dolog mennyire értékes, nem anyagi, hanem eszmei szempontból nézve, nem tudom, de ha veszélyesebb, mint amennyire értékes, akkor kinek a feladata eldönteni, hogy mi legyen vele? És egyáltalán még ez az alkotás, ami most itt van, ugyanaz-e, ami az eredeti volt?" – tette fel kérdéseit Jakab, aki munkája miatt nem várta meg a terepszemle végét és elköszönt. „Leszedődött, ide kihozódott. Itt van, meg lehet nézni" – mutatott a földön fekvő, nem éppen szívderítő látványt nyújtó szék-elemekre Tikosi.

Itthon_szekely_szek/macops

„90 százalékban megvan minden. El van korhadva az alja, a teteje. Az első lábaiból volt kivágva csak, azt lehet pótolni, a többi sértetlen. A hosszú elemeken és az összekötőkön van a lényeg, azok megvannak. Azok az elemek, amik hiányoznak vagy el voltak vágva, pótolhatók. Itt a műhelyben újat lehet csinálni, ugyanabban a méretben. Van fénykép róla, pont olyat lehet csinálni, mint amilyen volt a régi. Vissza lehet ezt állítani, csak egyszer döntse el a bizottság, hogy hová. Nem én döntöm ezt el. Ennyit erről a témáról." – zárta rövidre mondanivalóját Tikosi és munkahelyi feladataira hivatkozva sietősen távozott.

Ezzel a kérésünkre bennünket elkísérő Kubanek László és ifj. Maszelka János a visszaállítás szempontjából igen hasznos és figyelemre méltó véleményét sajnos ismét csak magunk hallgattuk meg. Meglátásuk, a szék-elemek alapos mustrája után az volt, hogy mivel az alkotás elemeinek több mint 50 százaléka épségben megmaradt, az eredeti Székely szék megfelelő szakértelemmel restaurálható. A hiányzó elemeket az archív fotók alapján méretarányosan lehet pótolni, a visszaállítása előtt legfontosabb az eredeti darabok konzerválása, egyébként a már látható romlás folyamatát nem lehet megállítani. Ez a tartósítás szakértelmet és elég jelentős anyagi ráfordítást is igényel. Ugyanakkor a technológiai műveletek sorrendjének betartása is elengedhetetlen.

„Gyakori népi eljárás, hogy a székely kapukat transzformátor olajjal vagy pakurával kenik át – ez téves és értelmetlen. Véleményem szerint egy 7-8 százalékos paraloid B72 nitrohígítós oldatába kéne tenni az egészet, hagyni, hogy azt alaposan, teljes keresztmetszetében magába szívja a fa. Ez egy szükséges, de költséges megoldás, mivel a vegyszer nem olcsó és az átitatáshoz elég nagy mennyiségre van szükség. Ennek a megoldásnak azonban nem kedvez az, ha az elemeket kiteszik az időjárás szeszélyének, a nedves fába a konzerváló anyag nem tud behatolni. Ezért lenne tanácsos télire egy belső, száraz térben elhelyezni a most szabad ég alatt levő elemeket" – fogalmazott Maszelka.

Itthon_szekely_szek/macops

„A helyreállítás szerintem a város dolga és feltétlenül szakemberre kell bízni. Szó nem lehet arról, hogy János bácsi, aki ács, megcsinálja, mert ő már ilyet csinált. Meg kell keresni a megfelelő szakembert, egy szobrászt, restaurátort, be kell vonni a helyreállításba a múzeumot" – tette hozzá Kubanek. Szerinte a Székely széket mindenképpen oda kell visszaállítani, ahol volt "hiszen ez egy land-art alkotás, ami nem véletlen, hogy éppen természetes környezetben volt felállítva".

Kubanek szerint kár, hogy „perpatvar" és nem termékeny vita alakult ki az ügy kapcsán, hiszen mint mondta: a vélemények ütköztetése lehetőséget ad a nagy tévedések elkerülésére. Hozzátette: „a Gubis-szék kapcsán kialakult érték-nem érték vita nonszensz. A műalkotások esetében az igazi választ majd az utókor adja meg."

Kubanek véleményéhez hozzátesszük: a mi feladatunk pedig az, hogy az egyes műalkotások megbecsülésével erre az értékítéletre az utánunk jövő nemzedéknek lehetőséget adjunk. A Székely szék ügyét felkarolók segítségével megszületett cikksorozatunkkal, úgy érezzük, ezen becsületbeli kötelességünknek eleget tettünk.


34 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bbalintl
2010-11-17 17:51:50
Az nem szekely szek, hanem Arnyek Szek :P, Szasz Jeno s arnyekkormanyanak arnyekszeke :P
avatar
bbalintl
2010-11-17 17:56:04
Ugylatom mar az ujsagirok kozt is vannak berencek, tiszelt cikkiro... ahogy itt cikkezik h Szasz Jenoek allitottak az szeket maguknak a parkba, s most a draga Jencikejenek az arnyekszekjuket elvittek, s a berencei egybol futnak osszevissza, hogy hollehet... Sztem azert tettek oda, hogy legyen ahonnan magasrol "letojjak" a varost az arnyekszekukbol :))
avatar
bbalintl
2010-11-17 17:57:52
En inkabb azt cikkeznem, hogy mi lessz veled Uh.ro, megveszik a tobbi ujsagirodatis kilora?
avatar
mondandO
2010-11-17 18:00:50
kedves szellemileg alultáplált hozzászóló. Egy műalkotást nem politikai célból szoktak megmenteni, hanem azért, mert az érték. És ha figyelmesen elolvastad a cikket - amit kétlek - akkor tudod miről van szó. Hajrá uh.ro! Csak így tovább. Őrizzük értékeinket.
avatar
bbalintl
2010-11-17 18:09:23
mondandO a szellemi alultaplaltsagom felul nemi ketsegem, van, viszont a felol, hogy te vagy egy konnyen manipulalhato egyen vagy(sajnos az emberek nagyresze ilyen), vagy csak egy berenc, a felol semi ketsegem. A mualkotasok teny, hogy nem politikai celbol keszulnek(tobbnyire, habar azokis keszulhetnek megrendelesre, ha kersz peldakat adok) de hogy ez messze allt egy mualkotastol azis biztos! Namostmar az ugy kenyes, mert a keszitoje elhunyt, nyugodjon bekeben, o jocelbol keszitette(remelhetoleg) de ez a cikkezes amit a tisztelt cikkiro fojtat, az mar a joindulat hatarat surolja, eroltettett es atlatszo!
avatar
surmiii
2010-11-17 18:10:46
Hajrá Kubanek,mindent bele hisz ez egy remek mű volt,akár csak a többi,amely előtt Szász ünnepeltethete magát!!!! :angry: :P
avatar
bbalintl
2010-11-17 18:15:30
re:
avatar
surmiii
Hajrá Kubanek,mindent bele hisz ez egy remek mű volt,akár csak a többi,amely előtt Szász ünnepeltethete magát!!!! :angry: :P

A hozzaszolasod vege tetszik, szeretem ha valaki atlatja a dolgokat es nemcsak megy a csorda utan amit adott esetbe egy nalluk okosabb pasztor vezet adott esetbe a sajat celjai alapjan...
avatar
bbalintl
2010-11-17 18:16:56
Szerintetek Lazar Emese megkereste azt a darabjat amibe belevolt vesve, hogy Allittatta Szasz Jeno? Szerintem az volt az elso dolga :D
avatar
szasza
2010-11-17 18:23:59
re:
Kedves bbalintl,

A szerkesztőnk nevében kikérem az alaptalan, személyeskedő vádaskodását, valamint minden olyan feltételezést miszerint az uh.ro újságíróit "megvették kilóra". Cikksorozatunkkal arra a tényre szerettünk volna rávilágítani, hogy létezett egy műalkotás Székelyudvarhelyen, mely talán jobb sorsra lenne érdemes és nem kéne felelőtlenül kezelni, attól teljesen függetlenül, hogy éppen kinek a polgármestersége alatt állították. Eddig úgy tűnt, hogy akadnak műkedvelő udvarhelyiek akik észreveszik ezt és nem próbálják egy művészeti alkotás kapcsán is politikai mederbe terelni a beszélgetést.

Felhívom minden kedves hozzászóló figyelmét, hogy a következőkben az összes olyan kommentet törölni fogjuk, mely nem kapcsolódik a témához és fölöslegesen, alaptalanul politikai célozgatásokkal dobálózik.

Tisztelettel,

Szász Attila,
főszerkesztő

[quote=bbalintl]Szerintetek Lazar Emese...[/quote
avatar
surmiii
2010-11-17 18:48:32
re: re:
Kedves Szász Attila,egyszerü a kérdésem és pártatlan is,milyen mű alkotás amely 1 év után a földre dől? És megjegyzem,hogy a néhai művészúr is ott volt amikor feléllitoták... :woohoo:
avatar
szasza
2010-11-17 18:54:15
re: re: re:
Természetesen, ha a második, megerősített talapzat is kevésnek, illetve veszélyesnek bizonyul, akkor meg kell oldani a problémát, nem is ezzel van itt a gond, hanem a módszerrel. Szakemberek szerint nem megfelelő eszközöket és eljárásokat használtak a szék lebontása során, illetve ami igazán zavaró az a tény, hogy mindenki másra keni a problémát illetve egy adott ponton azt állítják az érintettek, hogy nem is tudják hol van a műtárgy.

Tehát nem azzal van a gond, hogy egy veszélyesnek nyilvánított/mondott alkotást eltávolítottak, hanem az, hogy hogyan is tették ezt, illetve miként tálalják az érdekeltek felé.

avatar
surmiii
Kedves Szász Attila,egyszerü a kérdésem és pártatlan is,milyen mű alkotás amely 1 év után a földre dől? És megjegyzem,hogy a néhai művészúr is ott volt amikor feléllitoták... :woohoo:
avatar
nagydd
2010-11-17 20:28:09
re:
avatar
bbalintl
mondandO a szellemi alultaplaltsagom felul nemi ketsegem, van, viszont a felol, hogy te vagy egy konnyen manipulalhato egyen vagy(sajnos az emberek nagyresze ilyen), vagy csak egy berenc, a felol semi ketsegem.


Nem állítom ,hogy szellemi alultáplált vagy ,de állítom,hogy az agyad helyett az van a fejedben,ami az árnyékszékben szokott lenni.

Van egy mondás: Aki tud az alkot,aki nem tud az kritizál.
És talán nem ártana helyesírás leckét venni,nem egyébért,csak hogy élvezhetőbb legyen a "kritika".

Kösz az uh.ro-nak ,hogy belenyúl egy-egy ilyen dologba és nem hagyja magát megfélemlíteni.

Tikosi pedig végezze a dolgát és ne panaszkodjon,ha látja milyen véleménnyel vannak a városlakók róla.Legalábbis az a réteg aki az uh.ro-t olvassa.
avatar
Csedo
2010-11-17 21:04:15
En egy kavet kernek :P
avatar
zterex1
2010-11-17 21:08:24
Jó, hogy mégsem tűzifa. Most az a következő probléma, hogy ha nem korhadhat el a Macops udvarán, akkor megint költeni kell rá.
Javasolnám, hogy Buta is felavathatná, mondhatna valami jót, stb, mikor esetleg visszaállítódik.
UH jó volt a kitartásotok. Bár szerintem sem egy látványos alkotás, az alkotóval szembeni tisztelet, valamint az amiért valamikor felállítódott, na azért kell értékeljük.
avatar
fugecu
2010-11-17 22:13:03
heuréka
Pénz,politika,gyanakvás,..tipikus eset, amikor a fától nem látják az erdőt!..Erdőt?.. Legény koromban azt hittem a székely azért maradt fenn, mert gyanakvó. Most azt hiszem, azért fogyatkozott meg, mert álságos.
S a "néhai" művész úr, most is itt-ott van, ahol emlékeznek rá és értik nemzetépítő szándékát!..sajnos a kérdés feltevői távol állnak ettől az állapottól. A nemzet szégyene (-i)..!
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-17 22:22:28
„A helyreállítás szerintem a város dolga és feltétlenül szakemberre kell bízni. Szó nem lehet arról, hogy János bácsi, aki ács, megcsinálja, mert ő már ilyet csinált. Meg kell keresni a megfelelő szakembert, egy szobrászt, restaurátort, be kell vonni a helyreállításba a múzeumot"

:lol: Netán rá volt festve Mona Lisa?
Emlékszem pár éve megkérdezték egy helyi festőművésztől hogy mi a neve az egyik festményének, mire azt felelte: TIF (Tudja az Isten F*sza) :D
avatar
engel22
2010-11-17 23:25:20
"És egyáltalán még ez az alkotás, ami most itt van, ugyanaz-e, ami az eredeti volt?"

Nem, biztosan akadt pár rohadt farönk amit összecsavaroztak. Ilyen kérdést... :lol:
avatar
pandietele
2010-11-17 23:43:49
köszönöm uh.ro. A bunkók pedig húzzanak a sunyiba.
Elszomorító dolog, hogy ennyi sültbunkó paraszt van Udvarhelyen!
Ha nem konyítotok a modern művészetekhez, akkor kussoljatok és kíméljétek meg embertársaitokat az ócska hozzászólásaitoktól.
Nem arról szólt ez a story, hogy a Kövér-Gömböc Jenőke vagy Hanta-Bunta a menő-manó, hanem arról, hogy volt egy (ha tetszik-ha nem) alkotás, amit valamelyik 7 elemi osztályos taplóparaszt utasítására kidruzsbázott egy okos élmunkás. Persze ennek az élmunkásnak és az unintelligens munkaadójának heteken keresztül falaztak a Polgármeteri Hivatal egyes (művészetileg túlképzett) osztályvezető-igazgatói.
IGEN. EZ UDVARHELY.
Köszönom uh.ro, hogy segítesz nem elfelejteni a Küküllőparti valóságot.
Tikosi Lacika.....ne légy ideges. Inkább művelődj, mert nagyon-nagyon rádfér.
Igen-igen rád kicsi ügyi.
Csak így tovább uh.ro
Ennyi bunkó egy kisvárosban.....te szent ég......
avatar
Gima
2010-11-18 10:28:55
re: köszönöm uh.ro. A bunkók pedig húzzanak a suny
Pandietele - le a kalappal minden benne van ami a lenyeg.
avatar
pandietele
Elszomorító dolog, hogy ennyi sültbunkó paraszt van Udvarhelyen!
Ha nem konyítotok a modern művészetekhez, akkor kussoljatok és kíméljétek meg embertársaitokat az ócska hozzászólásaitoktól.
Nem arról szólt ez a story, hogy a Kövér-Gömböc Jenőke vagy Hanta-Bunta a menő-manó, hanem arról, hogy volt egy (ha tetszik-ha nem) alkotás, amit valamelyik 7 elemi osztályos taplóparaszt utasítására kidruzsbázott egy okos élmunkás. Persze ennek az élmunkásnak és az unintelligens munkaadójának heteken keresztül falaztak a Polgármeteri Hivatal egyes (művészetileg túlképzett) osztályvezető-igazgatói.
IGEN. EZ UDVARHELY.
Köszönom uh.ro, hogy segítesz nem elfelejteni a Küküllőparti valóságot.
Tikosi Lacika.....ne légy ideges. Inkább művelődj, mert nagyon-nagyon rádfér.
Igen-igen rád kicsi ügyi.
Csak így tovább uh.ro
Ennyi bunkó egy kisvárosban.....te szent ég......
avatar
fkm
2010-11-18 08:37:26
vagjak ossze s tuzeljek el
Remelem nem kerul vissza a regi helyere, szerintem baromi ronda, csak rontana az osszkepet. Jon a tel, valakinek biztos jo lessz tuzifanak.
avatar
fkm
2010-11-18 08:44:48
qsqsqsqsqsq
avatar
blackbird
2010-11-18 08:52:09
"kedves" fkm! Miert van olyan erzesem, hogy csak azert irtad a kommentet, mert azt szeretned latni, ahogyan most az olvasok horogve rarontanak es elmondjak, hogy mennyire maskepp gondoljak mint te es kialakul egy szep kis vadaskodas egymas es mindenki ellen? :evil: Igazam van?
avatar
Csedo
2010-11-18 09:56:18
„Amikor az Emberfia eljön dicsőségében, az összes angyalával, akkor leül dicsőséges trónjára. Akkor minden nemzet összegyűlik elé, és ő kettéválasztja őket, ahogyan egy pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. A juhokat a jobb oldalára, a kecskéket pedig a bal oldalára állítja.

Máthe 25.31

avatar
pandietele
2010-11-18 09:58:46
ki-ki maradjon a maga kaptafájánál
Na, erről beszéltem.
fkm-nek és ezernyi társának nem alkotások kellenek Udvarhelyre, hanem sörfesztivál, Fekete Pákó és drága 5 rétégű budipaír.
Nem kell velük foglalkozni.
Nem a közízlés (a "popor" ízlése) kell alakítsa a művészetet, hanem fordítva.
Kutya ugat, karaván halad.....SZÉKELY-SZÉK MARAD:
avatar
oszomke
2010-11-18 15:26:23
re: ki-ki maradjon a maga kaptafájánál
avatar
pandietele
Na, erről beszéltem.
fkm-nek és ezernyi társának nem alkotások kellenek Udvarhelyre, hanem sörfesztivál, Fekete Pákó és drága 5 rétégű budipaír.
Nem kell velük foglalkozni.
Nem a közízlés (a "popor" ízlése) kell alakítsa a művészetet, hanem fordítva.
Kutya ugat, karaván halad.....SZÉKELY-SZÉK MARAD:

Hihetetlen jó vaaaaagy!
Ezt a hozzászólásodat lassan minden cikk után be kell tenni a "nagybőőőcs" udvarhelyieknek....
avatar
Gima
2010-11-18 10:32:07
Kutya ugat, karaván halad.....SZÉKELY-SZÉK MARAD:

ez tetszik
g
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-18 11:06:14
Először is olyan, hogy "unintelligens" nem létezik a gyönyörű magyar nyelvben. Hülye pesti szokás minden szó elé az angol "un" prefixet tenni. Másodszor meg értékeljük a modern művészetet, de nem az olyat, ami bármikor kidőlhet és agyonüthet valakit. Ja hoppá, már ki is dőlt egyszer... Restaurálják, vagy bánom is én mit csinálnak vele, állítsák vissza de úgy, hogy ha jön egy vihar akkor ne dőljön ki újra.
avatar
Csedo
2010-11-18 11:30:10
A gyengebbek kedveert az uninteligencia, muveltseggel kevesbe vagy elhanyagolhatoan rendelkezo emberre/emberekre utal.
Valo igaz, hogy jelen esetben a müveletlen kifejezés is megfelet volna e célra
avatar
sacce
2010-11-18 13:25:29
csak ne a parkba
oké, megvan, hurrá. rengeteg pénzbe kerül a felújítása, hurrá. akkor most mire utaljanak ki pénzt az utakra,vagy a land-art művészet romhalmazára? oké, van akinek tetszik az a fa építmény, azoknak állítsák vissza, de ne a parkba, mert rontana az újonnan renovált park összképén. engem nem érdekel, hogy van-e politika a háttérben, jó hogy a végére járt az uh a dolognak, csak könyörgöm, ne a parkba állítsák vissza. lehet, hogy én vagyok túl hülye, de a szék mellett semmi tábla nem volt, ami utalt volna arra, hogy az egy székely szék, s hogy mikor milyen céllal volt építve. aztán meg, ha ennyire nagy érték, akkor már sokkal régebb gondoskodni kellett volna arról, hogy ne korhadjon meg, esetleg kezelni kellett volna, még felállítása előtt. ha land-art, akkor ki van téve a környezet erőinek, és korhadásnak indul. könnyű vétkeseket keresni, de egy kicsit a múlttal is foglalkozni kellene, hogy hol is volt az egész ügy elbaltázva.
Ps: én az élő fákat jobban szeretem, mint a korhadó művészetet.
avatar
pandietele
2010-11-18 14:42:21
Laci tata ne légy durci
Elnézést kérek, nem állt szándékomban Tikosi Laci bácsit (tatát) bántani.
avatar
guru
2010-11-18 14:51:33
nagy hűhó a semmiért....a park szebb nélküle
avatar
pandietele
2010-11-18 14:53:02
re:
avatar
...anyád álruhában...
Először is olyan, hogy "unintelligens" nem létezik a gyönyörű magyar nyelvben. Hülye pesti szokás minden szó elé az angol "un" prefixet tenni. Másodszor meg értékeljük a modern művészetet, de nem az olyat, ami bármikor kidőlhet és agyonüthet valakit. Ja hoppá, már ki is dőlt egyszer... Restaurálják, vagy bánom is én mit csinálnak vele, állítsák vissza de úgy, hogy ha jön egy vihar akkor ne dőljön ki újra.

Kedves Mama!
Kérlek, ne haragudj, de álruhában nem ismertelek fel. Bocsájtsd meg nekem, hogy gyönyörű magyar nyelvünket holmi tápos pesti szóhasználattal szennyezte, be. Az idő múlása sajnos rajtad már nagyon látszik, hisz ezen a helyen a székely székről vitázgatunk és nem pedig a nyelvművelés felettébb hasznos voltáról.
Az egy másik weblap.
Maradok tisztelettel, szerető fiad:
Székdöntő Elemér, a te Elikéd.
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-18 15:24:22
:lol: Megbocsájtok, mert nagyon rendes embernek tűnsz. :P

Szerintem egyszerűbb lenne ha megkérnének egy másik művészt, hogy készítsen valami szépet, értékelhetőt, amit nem néz mindenki egy korhadó fának...
avatar
leventereti84
2010-11-18 21:51:46
Az eredeti helyére kissé bajos lenne visszaállítani, hisz azt már élő fák és cserjék vették át. Nem igazán lenne tetszetős, ha az évek múlásával felnőnék/benőnék a széket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."