Itthon » Közélet

Székely szék – egy álommal kevesebb

A vegyes véleményeket kiváltó Székely szék-ügy végére, szándékunk szerint pontot akartunk tenni. Végül csak egy sovány kérdőjel sikerült, így ezzel a képletes-kérdőjeles „székely szék-rekedéssel" zárjuk a témát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_szekely_szek
Itthon_szekely_szek
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. november 12., 14:29
11 hozzászólás. 

A néhai Gubis Mihály képzőművész által készített, a land art jegyében született és városunknak ajándékozott Székely székkel kapcsolatosan két ízben is cikkeztünk. A témában érintettek véleményét kikérve, első körben arra kerestük a választ: kinek az utasítására és mi okból távolították el a 2004-ben felállított, 2005-ben egy vihar által földre döntött, majd visszaállított alkotást? Második felvonásban azt szerettük volna megtudni, hová tűnt az augusztusban láncfűrésszel szétdarabolt, a visszaállítás ígéretével mindeddig ismeretlen helyre szállított alkotás? Kitérő válaszokat, hepiendes ígéreteket kaptunk bőséggel, ám arra a kényelmetlennek bizonyult kérdésre, hogy pontosan hol van most, melyik műhelyben vár restaurálásra a Gubis-szék, konkrét választ senki nem adott. Magyarán: halvány gőze sincs senkinek, hogy hová is szállították a szétdarabolt műalkotás maradványait. Felelősök nincsenek (?), és az alkotásnak is nyoma veszett. A kivitelező a hivatalra, a hivatal a kivitelezőre mutogat – a kör bezárult.

Itthon_szekely_szek/archiv

A Székely szék avatása, 2004. 09. 17.

„Nem tudok semmit mondani, sajnálom. Ezzel a dologgal mi már visszakanyarodtunk a hivatalhoz, nem hozzánk tartozik. Tikosit keressék meg" – hangzott Bálint Antal, a park felújítási munkálatait kivitelező Macops cég vezetőjének válasza.

„Nem tudok konkrét választ adni a kérdésre, mert korábban sem én foglalkoztam ezzel az üggyel. Tudom, hogy veszélyes volt. Ezt egy öt tagból álló bizottság (a tagok neve homály - szerk. megj.) állapította meg. A széket a kivitelező ezután lebontotta és elszállíttatta. Hogy hová, azt nem tudom, őket kell kérdezni. Azt sem én fogom eldönteni, hanem egy bizottság, hogy hová, mikor és miként tevődik vissza" – válaszolta Tikosi László, a hivatal műszaki osztályának vezetője, aki egyébként tőlünk tudta meg, „az ügy hozzá tartozik".

Itthon_szekely_szek/archiv

Vihar által ledöntve, 2005. 09. 05.

A nyilvánvalóan „lepasszolásos" játszmának további, az ügyben közvetve érintett, ám nevüket nem vállaló illetékesek megkérdezésével próbáltunk véget vetni, akiket szintén arra kértünk: segítsenek pontot tenni az egyre homályosabb, kényelmetlenebb és burkolt indulatokat is generáló ügy végére. „Lehetetlen volt másként szétbontani, el kellett fűrészelni", „Életveszélyesen lötyögött, ki volt kötve a fákhoz", „Halvány gőzöm nincs, hogy hol van", „Nem, nem, biztos, hogy nem dobták tűzre. Megvan és bízom benne, hogy visszaállítják" – ilyen és ehhez hasonló, nesze semmi, fogd meg jól válaszokat kaptunk. „Elismerem, hogy nagy hiba volt nem kikérni szakértők véleményét a lebontásnál" – ez volt az egyetlen (névtelen) beismerése annak a tévedésnek, ami megpecsételte az alkotás sorsát.

Itthon_szekely_szek/archivGubis Mihály keze munkája, az eredeti Székely szék – legyen bárhol is – elpusztult. Visszaállítani legfeljebb egy másolatot lehet - ennek pedig nem sok értelme van. Felelősöket keresni szintén nincs. Hiszen az a tény, hogy veszni hagytuk, mindannyiunk felelőssége és mindannyiunk vesztesége is. A vészharangot megkongattuk – ám ez sajnos nem bizonyult elegendőnek. Maradunk azzal a költői kérdéssel, amit a néhai Gubis Mihály munkásságát kiválóan ismerő és a cikksorozatunkat is figyelemmel kísérő művészeti író, Novotny Tihamér tett fel a hozzánk címzett levelében: „Nem tudom, lehet-e még tenni valamit a természeti és az emberi rombolás helyrehozására?" A választ nem tudjuk.

Azt azonban igen, hogy az elpusztított Székely széknek van még egy, legutolsó üzenete számunkra. Annak tanulsága, hogy ha nem becsüljük meg a ránk bízott kincseket, szegénységi bizonyítványt állítunk ki önmagunkról. Mert a hozzá nem értés, a nemtörődömség, a „tetszik, nem tetszik", hamis és szubjektív értékítélet, nem csak Gubis világokat összekötő álmát ítélte halálra: mi, udvarhelyiek is kevesebbek lettünk egy égbenyúló álommal.


11 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lam lam
2010-11-12 13:50:29
Barbarok(Tikosi s tarsai).
Nem kell majd a magyarazkodas!...
"a hozzá nem értés, a nemtörődömség..."
Sajnos ez jellemzi ma Szekelyudvarhely vezeteset!
avatar
Laces
2010-11-12 14:19:26
:!: :!: :!:
avatar
zterex1
2010-11-12 15:42:47
Megjósoltam, hogy tűzifa lett. ( Bár tévedtem volna )
De felelősöket azért kell keresni, mert már a lebontása pillanatában a figyelem középpontjába került így Tikosiék is követhették volna, ha akarták volna, a sorsát.
Valószínű, hogy a felszedett utcakövekre is hasonló sors vár, "valakinek" majd jó lesz.
avatar
zsoltika
2010-11-12 17:53:45
Még hogy nincs értelme felelősöket keresni??? Már hogyne volna!!!! Gondatlan, felelőtlen banda!!! Ismeretlen tettes ellen feljelentést kellene tenni, vagy népítélet elé állítani őket. Majd akkor mutogassanak egymásra!!! Szemétség. Ilyen gazemberekre bízni a városvezetést....
avatar
surmiii
2010-11-15 08:34:53
- ,,2004-ben felállított, 2005-ben egy vihar által földre döntött, majd visszaállított. -Életveszélyesen lötyögött, ki volt kötve a fákhoz", :woohoo: Ezt nevezni remek műnek??!!! :( -Visszaállítani legfeljebb egy másolatot lehet,, - ennek pedig nem sok értelme van.Nem is kell! :angry: Egy élet veszélyes!!! alkotás nem is igazán hilyánzik,sajnos elég más veszély, dolog is leselkedik ránk és gyerekeinkre.Ezzen is el lehet gondolkodni,ha van amivel.... :idea:
avatar
szba
2010-11-13 15:30:57
re:
a helyesíráson is el lehet gondolkozni, ha van mivel.
avatar
surmiii
2010-11-15 08:31:36
Igazad van a sietség nem mentség... :confused: Bocs el kellet volna olvasam mielőt megnyomtam a gombot...De éreztem,hogy nem a lényeget fogjátok meglátni.Sajnos :(
avatar
boti
2010-11-15 08:42:09
re:
avatar
surmiii
,,2004-ben felállított, 2005-ben egy vihar által földre döntött, majd visszaállított. -Életveszélyesen lötyögött, ki volt kötve a fákhoz", Ezt nevezni remek műnek??!!! -Visszaállítani legfeljebb egy másolatot lehet,, - ennek pedig nem sok értelme van.Nem is kell! Egy élet veszélyes!!! alkotás nem is igazán hilyánzik,sajnos elég más veszély, dolog is leselkedik ránk és gyerekeinkre.Ezzen is el lehet gondolkodni,ha van amivel.... :idea:

Ha egy képet nem tudunk felszegezni a falra, attól még nem a kép a hibás.
avatar
surmiii
2010-11-15 13:27:55
Ha egy képet nem tudunk felszegezni a falra, attól még nem a kép a hibás.[/quote]
Szerinted 2004-ben a néhai művész ur nem volt ott,amikor daruval állitoták és szerelték?!
avatar
blackbird
2010-11-15 10:31:16
ENm lehet szavakba onteni a felhaborodasomat :angry: Hihetetlen ez a nemtorodomseg, ami a varosunkat jellemzi :X Tenyleg csak a penz erdekel mindenkit? Megerdemel ez a varos barmit is? Valaki a szivet, lelket es talan az eletet teszi bele ezekbe az alkotasokba es nekunk ajandekozza mi meg nekimegyunk lancfuresszel. Elgondolkodtato.
avatar
guru
2010-11-18 14:47:26
a szék gyenge volt, nem volt méltó hozzánk....úgy készítették el hogy ennyit bírt ki!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."