Itthon » Közélet

Új év, új remények

Milyen volt az eltelt esztendő és mit hoz az új ? – kérdésünkre a Városi Könyvtár igazgatója, Szabó Károly és Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója válaszolt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 31., 12:00
0 hozzászólás. 

Szabó Károly, a Városi Könyvtár igazgatója:

BedohaziAz elmúlt esztendő ínséges volt, a következő, legalábbis egyelőre, kilátástalan. De a viccet félretéve, az év elején, amikor még nem láttuk tisztán, hogy mik várnak ránk, nagyon bizakodóak voltunk. A legnagyobb érvágást, a szegényes költségvetésen kívül, a leépítések jelentették. Ez továbbra is gond marad, elég, ha a nyári szabadságolások idejére gondolok, mert jelen pillanatban ott tartunk, hogy éppen csak le tudjuk fedni a részlegeinket. Mindezek dacára a szolgáltatásaink teljes skáláját fenn tudtuk tartani és sikerült folytatni minden korábban elkezdett tevékenységünket.

Kéthetente nyitottunk meg képzőművészeti kiállításokat, író-olvasó találkozóknak voltunk házigazdái, így számos neves irodalmi személyiséget láthattunk vendégül. Megszerveztük a Nyitott könyvek éjszakáját, nem maradt el a polgármesteri hivatal által támogatott tematikus nyári olvasótáborunk és a Trés Court nemzetközi rövidfilm-fesztivál sem. A filmklubbal heti rendszerességgel jelentkeztünk. Természetesen a világhálón is jelen vagyunk. Elsősorban a www.biblioudv.ro címen elérhető a megújított honlapunkkal, másrészt pedig a www.archiv.ro-n elérhető digitalizált anyaggal. Erre a munkára méltán vagyunk büszkék, hiszen szakmai berkekben úttörőnek is számítunk e téren, azzal, hogy elkezdtük a dokumentumok, elsősorban az audiovizuális anyagok digitalizálást.

Ami az olvasótáborunkat illeti, hála Istennek, szintén van, amivel dicsekedni. Amíg európai közkönyvtárak annak örvendenek, ha a meglévő olvasóikat meg tudják tartanai, addig, köszönhetően elsősorban Udvarhely iskolaváros-jellegének, az olvasótáborunk ebben az évben is gyarapodott. A könyvállományunk úgyszintén, igaz, nem annyira új könyvekkel, mint adományba kapott olvasnivalóval. Új könyveket is sikerült beszereznünk, egyrészt költségvetésből, másrészt a tatabányai testvérkönyvtárunk, a Tatabányai Városi Könyvtár, valamint a Tatabányai MÜTF könyvtára közös pályázatainak köszönhetően.

Mint mondtam, az, hogy milyen jót vagy rosszat tartogat a jövő év, egyelőre még talányos. Ami biztos, hogy bekapcsolódunk a Liszt Ferenc emlékév megünneplésébe. Számunkra viszont egy másik évforduló lesz igazán jelentőségteljes: 2011-ben lesz 10 éve, hogy a Szabó Károly épületben megnyitottuk az új könyvtárat, az évfordulót egy ehhez méltó jubileumi rendezvénysorozattal szeretnénk megünnepelni. Igitur non volentis neque currentis sed miserentis Dei – Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené – ez a szállóige volt a mottóm ebben az évben. Úgy gondolom, hogy nem járok tévúton, ha az újévben is a benne levő igazság köré építkezem.

Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója:

Emese2010 a többszöri változások éve volt a Haáz Rezső Múzeumban. A három évtizedes intézményvezetői tevékenység után nyugdíjba vonult igazgatót, Zepeczáner Jenőt, Róth András Lajos időszakosan kinevezett menedzserigazgató váltotta, novembertől pedig – a magam személyében – újabb vezető került a múzeum élére. A látogatók irányába exponált szakmai tevékenységet két nagyobb lélegzetű kiállítás (Mária-tisztelet Erdélyben, Bronzkori népek és vizigótok udvarhely határában), s további időszakos tárlatok határozták meg. A „kínálat" révén sikerült megtartani a korábbi években állandósult látogatói számot, mindezt azon körülmények között, hogy a hétköznapjainkat a válság keltette megszorítások határozták meg, és a belépőjegyet váltó turistacsoportok száma csökkent.

A személyzetet érintő csökkenéseket (leépítések, nyugdíjba vonulások) negatívumként élte meg az intézmény, hiszen ezáltal bizonyos szakterületek (pl. történelem) pótolhatatlan vesztességeket szenvedtek. A bizonytalanság állapotát az örökös ingatlanproblémák tetőzik még.

Az optimizmus jegyében, bizakodva tekintek a 2011-es évre. Szemléletváltást, nyitottságot, közvetlenséget és kulturális attrakciót ígértem a beiktatásom alkalmával, aminek beteljesítése motivációt jelent. Ennek jegyében, az intézmény a lokális tárgyi és szellemi örökségünk kutatására és bemutatására helyezi a hangsúlyt. A numizmatikai, zászlótörténeti, pecsét és céhtörténeti, különféle képzőművészeti, Bányai János kőzet-hagyatékát bemutató természetrajzi, s nem utolsó sorban a kávétörténeti kiállítás alkalmával tematikus foglalkozásokra is várjuk a látogatókat. A 2011-es évre a múzeumpedagógiai témakör kiteljesítése képez a prioritást, hiszen ezáltal nem csak látványt, hanem élményt is igyekszünk nyújtani a fiatal látogatók számára. Kérem a tanintézményeket, pedagógusokat és szülőket, hogy legyenek ebben a múzeum partnerei.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."