Itthon » Közélet

Magyar állampolgárságot kértek a székelyföldi elöljárók

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnökei, valamint Sepsiszentgyörgy polgármestere az elsők között nyújtotta be állampolgársági kérelmét január 3-án, hétfőn a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 04., 08:05
1 hozzászólás. 


Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a feleségével, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke pedig feleségével és három gyerekével együtt kérelmezte az anyaország állampolgárságát.

Lokodi Edit Emőke, Maros Megye Tanácsának elnöke szerint a kérelem benyújtásánál a fő motivációja az volt, hogy magyar, miként a felmenői is azok. „A történelmi változások nyomán most már okmánnyal is bizonyíthatjuk magyarságunkat" – mondta a Maros megyei tanácselnök.

Bedohazi

Tamás Sándor szerint annak, hogy az elsők között nyújtották be állampolgársági kérelmüket, fontos üzenete van: úgy legyünk magyar állampolgárok, hogy Székelyföldön élünk és dolgozunk. „Nem akkor kértük az állampolgárságot, amikor feleségemmel öt évig Budapesten éltünk, hanem itthon. Hiszen kétségtelen számunkra, hogy Budapesten könnyebb magyarként élni, de csak itthon érdemes" – szögezte le Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki szerint eddig is arccal Budapest felé élt a székelyföldi magyarság, és ezt ideje formailag is rendezni.

Borboly Csaba szerint az utód kéri ma azt, amit az elődtől elvettek. „Megtiszteltető számomra, hogy a mai napon beadhattam a magyar állampolgárság iránti kérelmemet. A döntést közéleti szempontból azért tartom fontosnak, mert így jobban kifejezhetjük összetartozásunkat, az erdélyi magyar közösség pontot tehet egy folyamat végére, amelyet egy szóval lehet leírni: elszakítottság. Ennek a mai naptól vége" – jelentette ki a Hargita megyei tanácselnök, aki személyes indokai közül azt emelte ki, hogy magyar katonaként a Békás-szorosban harcoló, illetve azt követően egy évig Tiraszpol mellett orosz hadifogságban raboskodó nagyapjával, Borboly Antallal szemben ez erkölcsi kötelessége volt.

„Gyerekkoromban nap mint nap beszélt a magyar világról, a katonaságról, mindarról, amit ő és sorstársai megéltek, és én azt gondolom, hogy e kérelem beadásával előtte és sorstársai előtt is tisztelgek" – nyilatkozta Borboly Csaba.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy véli, számára elsősorban érzelmi kérdés a magyar állampolgárság megszerzése. „Itt Székelyföldön képzeljük el életünket magyar és román állampolgárként. Az elsők között jelentkeztünk, hogy megmutassuk, nem kell félniük az esetleges megtorlásoktól azoknak az erdélyi magyaroknak, akik élni akarnak ezzel a lehetőséggel" – hangsúlyozta a városvezető.

Balogh György konzul elmondta, hogy folyamatosan újabb ügyfélfogadási pontokat hoznak létre, hogy minél több igénylőt tudjanak rövid időn belül kiszolgálni. A Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusán az ügyfeleket csak előzetes telefonos vagy személyes bejelentkezés és időpont-egyeztetés után tudják fogadni, elkerülve ezzel a hosszú sorokat. A gyorsított állampolgársági eljárás menetéről szóló részletes információkat a www.allampolgarsag.gov.hu honlapon találnak.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
joskaa
2011-01-08 21:08:52
Milyen magyar igazolást fognak adni, személyit és útlevelet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."