Itthon » Közélet

Alaposan befűtött a decemberi közköltség

A novemberihez viszonyítva nagyságrendekkel magasabb decemberi fűtésszámlákkal alaposan „befűtöttek" a távfűtésről le nem vált lakóknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

postalada_kozkoltseg
postalada_kozkoltseg
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 17., 13:02
2 hozzászólás. 


Az önfeledt farsangi mulatozások időszakának kezdete ebben az esztendőben rendhagyóan alakult városunkban – egyelőre az igencsak „zsebbevágó" decemberi fűtésszámlák miatt áll a bál. A lakószövetségek nemrégiben függesztették ki a lépcsőházakban a decemberi közköltség számlákat: a novemberihez viszonyítva jóval magasabb, száz-kétszáz vagy még ennél is több lejjel „felturbózott" számlák miatt városszerte óriási a felháborodás.

„Egyszer jól befűtöttek nekünk! Csak azt mondják meg, hogy hirtelen mitől, miért lett ekkora a fűtésszámla, s azt már nem is kérdem, hogy miből fogjuk ezt kifizetni?! A fiamék 600 lejes fizetésből vagy az én, megélni is kevés nyugdíjamból aligha" – panaszkodott felháborodottan a kisüzletben egy nyugdíjas hölgy.

A borsos fűtésköltségek elsősorban azok a lakók „izzadnak" meg, akik nem váltak le a közösről, azaz a városi fűtés- és melegvíz-szolgáltató rendszert működtető Urbana rt. kliensei maradtak. „Nem értem, hogy minek hülyítik az embereket, hogy ne váljanak le, mert megéri a közösön maradni? Ha ezt előre tudjuk, leválunk, s inkább a saját kazán árát nyögjük ki, mint ezt az óriási költséget, amit most a nyakunkba sóztak. Tiszta cigányság, múlt hónapban még 5,50 lejben számolták a fűtés árát, most 8,85-ben. Azt magyarázza meg nekem valaki nagyokos, hogy ez miért van így?" – háborgott és tette fel a jogos kérdést egy Tábor-negyedi lakos.

A válaszra mi is kíváncsiak voltunk, mielőtt azonban az illetékeseket meghallgattuk volna, a városban szúrópróba-szerűen feltérképeztük és összehasonlítottuk a fűtésárakat. Az eredmény szó szerint változatos és természetesen újabb miértet szült. Amíg a Sziget negyedben, a Berek sétány egyik tömbházában 1 négyzetméter lakásfelület fűtése 5,53 lej, addig egy felső Bethlen-negyedi blokkban ez az összeg 5,05 lej.

postalada_kozkoltseg

Közköltség - a decemberi listák sokakat meglephettek

A Tábor negyedben 58,31 százalékkal nőtt a lakásfűtés és 39,67 százalékkal egy köbméter hideg víz felmelegítésének ára – ez a cifra helyzet legalábbis a Függetlenség sugárút 3-as szám alatti tömbházban. A Gyopár lakószövetség (amelyhez a tömbház tartozik) a novemberi árat nem kevesebb, mint 3,26 lejjel emelte és 8,85 lejjel számlázott, így egy 31 négyzetméteres, másodosztályú, kétszobás lakás fűtése több mint 100 lejjel került többe az év utolsó hónapjában. A tömbházban kifüggesztett lista szerint decemberben nem csak a lakásfűtés ára nőtt, de egy köbméter víz felmelegítésének ára is közel negyven százalékkal lett drágább: 8,72 lej helyett 12,18 lejben „mérték" a vízmelegítést.

A Gyopár lakószövetségnél nem volt fogadóóra, így Ciontos Sándor elnököt az árszámítással kapcsolatosan nem sikerült megkérdezni. Ezért megkerestük a szintén 500-600 lejes közköltségekkel „dicsekedő" Kórház-negyed lakószövetségi elnökét. Szabó Jenő, aki az összesen 470 lakást számláló 12 tömbház társulásának elnöke. Ő szívesen adott részletes felvilágosítást, de számbéli példával nem volt hajlandó szolgálni.

Szerinte a decemberi borsos számláknak három oka van: a hőenergia drágulása (ára 187 lej/gigakalóriáról 240lej/gigakalóriára nőtt), a hosszabb, azaz 33 napos leszámlázott periódus, illetve a múlt hónapban mért alacsony hőmérsékleti értékek. A „miért olcsóbb a lakásfűtés a Szigetben mint a Táborban?" kérdésünkre Szabó azt válaszolta, hogy „ennek az összehasonlításnak az égvilágon semmi értelme nincs, mivel a lakásfűtés ára az elfogyasztott hőmennyiség arányában lakónegyedenként, sőt lépcsőházanként is változik." Mint mondta, a lakók részéről gyakran elhangzó vád, hogy a lakószövetségek sumákolnak és lepaktálnak az Urbanaval, egyáltalán nem igaz. A hőenergia árának megállapítása a szolgáltató és az ANRSC (Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság) közötti tárgyaláson dől el, az már csak költői kérdés, hogy városunkban miért magasabb a hőenergia ára, mint a sokkal hidegebb zónának számító Csíkban, Gyergyóban. Szabó elmondta: a vízmelegítésre és a fűtésre elfogyasztott hőenergia mennyiségét sem lehet manipulálni, mert azt a tömbházakban felszerelt digitális mérőműszer méri – kizárt a zsonglőrködés lehetősége.

„Ez egy pontos mérőműszer, amit minden hónapban leolvasunk az Urbana két emberének jelenlétében és a leolvasott értéket jegyzőkönyvben rögzítjük – ennek alapján számolódik ki az, hogy melyik tömbház mennyit fogyasztott és mennyit fizet". Az elnök nem tagadta, s mint mondta meg is érti, hogy igen nagy a felháborodás a magas számlák miatt. „Maga is tudja, hogy mi a helyzet Udvarhelyen. Az a legnagyobb baj, hogy az emberek rettenetesen szegények, alig van miből élniük, és ha a zsebükben vájkálnak, akkor azt nehezen tűrik. Régebben nem volt ekkora gond a közköltség – egy fizetésből is gond nélkül, a mellényzsebből ki tudtuk fizetni. Most ott tartunk, hogy nemhogy lyukas a zseb, de már mellény sincs" – viccelt keserűen Szabó.

Az általa elmondottakat erősítette meg Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója is. Kiegészítésként még annyit fűzött hozzá, hogy az, hogy melyik tömbházban mennyi a fűtés ára és azt milyen algoritmus (fűtőtest, fűtött lakásfelület) szerint számolják ki, nem a szolgáltató, hanem a lakószövetségek feladatköre, így arról, hogy melyik lakónegyedben, lépcsőházban mennyibe kerül a fűtés, nem tud adatokkal szolgálni.

A decemberi hideg miatt Ráduly szerint is előre lehetett számítani a magasabb számlákra. Mint mondta, az hogy 33 napos periódust (december 1 -január 2) számlázzanak, a lakók és a lakószövetségek döntése volt. Az igazgató szerint nem a leválás, hanem a vízszintes elosztású fűtésrendszer a megoldás a kiadások csökkentésére.

Udvarhelyen két tömbházban (Malom utca 20. és Virradat 4.) szereltették be a lakók tavaly ezt a rendszert, amely megengedi a fűtés hőfokának egyéni szabályozását - így minden lakó annyi hőenergia árát fizeti ki, amennyit használt - ugyanúgy mint a saját víz- és gázórák esetében.

„Tudom, hogy zúgolódnak, de most elég enyhe az időjárás, valószínű, hogy a követező számla kevesebb lesz, már csak azért is, mert januárban 29 napos periódust számlázunk le" - mondta Ráduly. Ehhez csak annyit fűzhetünk hozzá, hogy ez a „majd olcsóbb lesz" remény igen sovány vigasz azoknak, akiknek decemberben alaposan befűtöttek a fűtésszámlával és adott esetben a havi keresetük felét kell lepengessék a „luxusért".


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kukucska
2011-01-17 14:55:50
Ráduly ur azt mondja meg hogy miert van az hogy "ilyen enyhe idobe" is futenek hetfon delbe 12-kor (jan.18-an) a korhaz negyedi tombhazakba?Ne csodalkozzon azon hogy jovore on es az egesz bagazzsa munka nelkul marad mert ez igy nem mehet tovabb megertem hogy onok is meg kell eljenek de ne a mi hatunkon.
avatar
ooloo
2011-01-18 12:58:21
Dupla vagy semmi!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."