Itthon » Közélet

Bunsen-égők és antidemokratikus választás – MPP sajtótájékoztató

Országos és helyi érdekeltségű témákkal kapcsolatban tartott ma sajtótájékoztatót Szász Jenő és Molnár Miklós.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

MPP_2011
MPP_2011
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 20., 18:42
5 hozzászólás. 

„Nem tartom demokratikus játszmának az RMDSZ elnökválasztást" – jegyezte meg az MPP első embere, majd hozzátette: „még a jelölés időszaka sem járt le és már nyertest hirdetnek, verseny nélkül. Ez is az ügy sportszerűtlenségét bizonyítja. Olosz Gergely esete mindent elárul az RMDSZ belső viszonyáról. Ha pedig Cseke Attila is belép a harcba, akkor az erőviszonyok megváltoznak".

Az RMDSZ eddigi három jelöltjéről alkotott véleményét is taglalta a pártelnök: „Markó kijelölte utódját, ez olyan, mint egy részvénytársaság és ez teljesen antidemokratikus" – mondta Kelemen Hunor indulásáról Szász. „Vizsgáljuk meg, hogy Kelemen milyen családi háttérrel rendelkezik. Vajon a rendszerváltás előtt párttagok vagy egyházi emberek voltak a szülei? Fontos ezeket tudni, hogy katolikus vagy ateista környezetből jön. Az egyetlen felcsíki családról van szó, akiknek a rendszerváltás után menekülniük kellett a népharag elől."

„Oloszt legfeljebb RMDSZ kasszásnak választanám. Eckstein-Kovács Péter állna a legközelebb az értékrendhez, ő állna a legközelebb a párbeszédhez, de vele is vannak személyes rossz emlékeim. A kettős állampolgárságot Markóhoz hasonlóan elemezte: büszke volt, amikor az SZDSZ nemmel szavazott".

A honosítási eljárásról az MPP politikusa megjegyezte: „Üdvözlöm Kövér László bejelentését, hiszen nem csak a nemzet, hanem Magyarország teljes jogú tagjává válunk". Az EMNT és az RMDSZ Bihar megyei politikai csatározásáról pedig elmondta, az MPP rengeteg embert eligazított a honosítási eljárással kapcsolatban, de nem csinálnak ebből propagandát.

MPP_2011

A helyi témákkal kapcsolatban Molnár Miklós, polgári tanácsos fejtette ki véleményét. Két „égető" problémát, a fűtésrendszer és a felszerelt lámpák kérdését vázolva.

„Több milliárd lej volt előirányozva a 2010-es költségvetésből a biomasszás kazánra. Akkor azt magyarázták, hogy többen vissza fognak csatlakozni a távhőszolgáltatásra és a kazán jóvoltából olcsóbb lesz a fűtés – ehhez képest kijöttek az első számlák és kiderült, hogy Udvarhelyen a legdrágább. Míg Csíkban 300 lej körül, Gyergyóban 250 lej körül, addig Udvarhelyen 500 lej körül van egy átlagos lakás kifűtése" – mondta a politikus.

„Óriási nehézségekkel küzdenek a kazán táplálásában, hiszen ezt egy zetelaki cég nem tudja ellátni, sőt kényszerűségből fűrészporral táplálják. Kértünk egy tanulmányt a kazán működéséről, fenntartásáról és arról, hogy ez mennyire járul hozzá a távfűtéshez, illetve hogy hányan csatlakoztak vissza a távhőszolgáltatásra. Az utóbbira Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója azt válaszolta, hogy mindössze két kisebb cég csatlakozott vissza, akiket nem nevezett meg".

Szász megjegyezte: „2008-ban úgy hagytuk hátra a közüzemeket, hogy nem volt adósság. Elköltik a sok milliárdot a „mosztos" kazánra és még a számlák is drágulnak. Ez mitől jó az adó- és számlafizető udvarhelyieknek?" – tette fel a költői kérdést.

„Bunsen-égők" – jelentette ki Molnár Miklós a nemrég városunkban felszerelt DML-izzókról. „Miért kellett és mit cseréltek le?" – kérdezte. A válasz Szász Jenőtől érkezett, aki első mandátumára utalva elmondta, hogy akkor nátriumizzókat kapott a város egy programnak köszönhetően és ezek „szavatossága" még nem járt le, ezért nem időszerű a csere. „Más lenne a helye a pénznek ebben a válságos időszakban" – nyilatkozta az MPP elnöke, majd hozzátette: „nem égőt kellett volna cserélni, hanem a „tyúkbeleket" kellett volna a földbe helyezni, de Udvarhely kimaradt ebből a programból is. Ezek a kékmázas égők le kell kerüljenek, műemlékvédelmi szempontból biztosan, hiszen nem illeszkednek Udvarhely épített örökségébe."

„Azon kívül, hogy drága az üzemeltetése, időszerűtlen volt a cseréje, műemlékvédelmi szempontból nem oda illik szinte semmi bajunk vele" – élcelődött a tanácsos.

„Nincs Rózsa utcai beruházás, nem fejeztük be a Szentjános utca aszfaltozását, de égőket szerelünk és körforgalmat alakítunk ki... Az időzítések és a prioritások rosszak" – foglalta össze Molnár.

Végül a forgalmi kérdésekre is kitért az alpolgármester: „Az egyedüli megoldás az egyirányúsítás. A körforgalmat megépítették, és ha a Kossuth Lajos utca egyirányú maradt volna, akkor a körforgalom nem bírta volna el a terhelést. Csupán ezért lett kétirányú a Kossuth" – tudatta Szász.


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
rozsdas
2011-01-20 19:00:50
"Fontos ezeket tudni, hogy katolikus vagy ateista környezetből jön." Mert ugye, aki istenfélő ember, az csak katolikus lehet, a többiek meg mind ateisták. Szegény MPP...milyen szakszerűen megjátssza a hiteltelenség kártyáit. Persze a másik is ugyanarról a kaptafáról van...olyan farizeus-szerű mindkettő.
avatar
Csedo
2011-01-20 21:10:42
re:
Hat valoszinuleg azert fogalmazott igy mivel Csikkarcfalvan, ahonnan Hunyor szarmazik,2002-ben 5400 katolikus volt es mintegy 70 egyeb nezeteket vallo.

Ugyhogy Jeno akarmit mond vagy te akarmit ertesz ateista alatt, keretik nem osszekeverni , barmilyen istenbe vagy istenekbe hivo csoportosulassal.
avatar
rozsdas
2011-01-20 21:27:30
re: re:
Kedves Csedo megértelek, a baj csak az, hogy ezt te mondod, hogy az ateistát kivel nem szabad összekeverni, s nem Jenő. Ha ő mondaná, akkor elhinném, hogy Saulusból Paulus.
avatar
lala
2011-01-20 23:41:08
Ha a kisokos körforgalmat hoz létre és nem lámpákat szereltet fel annak idején, megspórolhatott volna Udvarhelynek egy tetemes összeget - feltéve, ha nem enged a kiértésnek, hogy azt zsebre tegye... Most az fáj neki, hogy a körforgalom müködik és hasznos.
avatar
pek
2011-01-20 23:10:49
Valóban Jenő ellenérveiben kifáradt, ha Hunor szüleit hibáztatja gyermekük karrierjéért. Hozzon már létre egy tényleg Udvarhely fiataljait segítő, értük működő alapítványt - olyan Verestóy-félét - Jenő, azután bírálja azt, amit mindig lefitymál. És politikai hiba az is, hogy mindig utólag okosabb, vagy nincs ő véletlenül benne a városi tanácsban, ahol direkt ellentmondhatna?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."