Itthon » Közélet

Májdonort keres egy udvarhelyi férfi

Hepatitisz C-vírussal fertőződött évekkel ezelőtt, most az idővel fut versenyt. Az udvarhelyi Gál Csaba életét meg lehet menteni, de egy májdonorra van szüksége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

HepaC
HepaC
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. február 08., 18:52
0 hozzászólás. 


A 48 éves Gál Csabánál 2005-ben fedezték fel, hogy mája a hepatitisz C-vírussal fertőződött - ez egy olyan betegség, ami évekig lappang, kellőképpen nem fertőtlenített orvosi eszközzel lehet elkapni. Csaba villanyszerelőként és sofőrként dolgozott, de betegsége súlyossága miatt betegnyugdíjazták 2006-ban. Évekig minden három hónapban a kolozsvári 3-as belgyógyászati kórházban kezelték, tavaly májusban egészen jó eredményei voltak, de októberben nagyon rosszul lett. Akkor dőlt el, hogy meggyógyítani csak akkor lehet, ha új májat kap - jelenleg itthon tartózkodik és arra vár, hogy egy élő donort kapjon.

HepaC

„Hitetlen ember voltam, de amikor rosszul voltam, mindenben hinni kezdtem" - meséli Bethlen-lakótelepi lakásában honlapunknak, majd hozzáteszi: „ezért tartom még magam és bízom abban, hogy meggyógyulhatok."

HepaC

Felesége tanítónő, gyerekeik nincsenek, a betegség pedig egyre jobban elhatalmasodik rajta. Megmenteni csak egy olyan donor tudná, aki felajánlja májának egy részét - a bukaresti Fundeni kórházban végeznék el a beavatkozást mind a donoron, mind pedig rajta. Pénzt gyűjtött, több munkatársa, ismerőse, rokona ajánlotta már fel anyagi segítségét, mint mondja, most már csak az van hátra, hogy valaki hajlandó legyen donorként is közreműködni a megmentésében. A beavatkozás során a donor májának egy részét eltávolítják, de az néhány hét alatt regenerálódik, újrafejlődik, a súlyos beteg Csabának pedig egy teljesen új mája fejlődik a beültetés után. A donor - ebben az esetben - olyan feltételekkel kell rendelkezzen, mint az AII+ vércsoport (AII, Rh pozitív), ezenkívül nem lehet krónikus beteg (sárgaság, cukorbeteg, -szív, -érrendszeri, illetve tüdőbeteg), nem lehet túlsúlyos, 20 és 55 év közöttinek kell lennie és mentes kell legyen a káros szenvedélyektől (drog, alkohol, cigaretta). Eddig csak olyanok voltak, akik felhívták, beszélgettek vele, de konkrétan még senki sem vállalta volna, hogy felajánlja májának egy részét.

HepaC

Állapota egyre kritikusabb, csak ez nem látszik rajta - orvosai azt mondták, hogy tulajdonképpen versenyt fut az idővel.

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy segíteni tudna Csabának, írjon a gal.csabi@yahoo.com címre vagy keresse személyesen a 0742-311139-es telefonszámon.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."