Itthon » Közélet

Udvarhelyi -akció(csoport) indul!

A megalakulóban levő Székelyudvarhelyi Akciócsoport képviselői tegnap tartották első sajtótájékoztatójukat, ahol a megalakulás apropóját és céljaikat, stratégiájukat ismertették.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. február 17., 10:01
0 hozzászólás. 


„Tranzitvárosból turisztikai paradicsommá „varázsolni" Székelyudvarhelyt! -  ez a mottója annak a megalakulóban levő csoportnak, amely egy közös célnak tekinti a helyi turizmus fellendítését és a Székelyudvarhelyi Akciócsoportba verbuválná össze mindazon fizikai és jogi személyeket,  akik fontosnak tartják azt, hogy városunk olyan turisztikai célponttá váljon, ahol jól érzi magát minden idegenből jött látogató, és amelyre büszke lehet minden udvarhelyi lakos. A kezdeményezésre rábólintók kedden gyűltek össze első ízben és tartották meg a polgármesteri hivatal képviselőnek társaságában első közös megbeszélésüket.

„Célunk, hogy Székelyudvarhely turisztikai potenciálját növeljük, azért, hogy minél több turistát vonzzunk ide. Azt akarjuk, hogy ne csak tranzitváros legyünk, hanem célpont -erősítsük ne csak Udvarhelyt, hanem egész Udvarhelyszéket is" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Hajdó Noémi, az akciócsoport létrejöttét szorgalmazó udvarhelyi panziósok képviselője. A csoport megalakulását aktívan támogatókat Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendatérkép és a Legendárium megalkotója, a vendéglátósokat Nagy György, a Gondűző étterem és szálloda tulajdonosa és Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója képviselték.

Bedohazi

A városvezetést, az udvarhelyieket - a civil és a vállalkozói szférát egyaránt összefogásra és közös cselekvésre buzdító akciócsoport célját,  a már vázlatosan körvonalazódó hosszú és rövid távú turisztikai stratégiáját Hajdó foglalta össze. Mint mondta, az első lépésben három olyan fő stratégiai helyszínt jelöltek ki, amelyek turisztikai vonzerőt jelentenek: a Székely Támadt - vár , a Jézus szíve - kápolna és a Szejkefürdő.

„A várat meg kell nyitni a városlakók és a turisták előtt is" - vázolta erre vonatkozó elképzelését Fazakas Szabolcs. Véleményét osztotta Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója, aki szerint az általa vezetett intézmény első lépésben maximálisan támogatja a vár bástyájának turisztikai szempontból való „hasznosítását", hiszen a város legfontosabb attrakciója a műemléképület.

A várban működő Eötvös József Szakközépiskola jó gazdája az ingatlannak - hangzott el a tájékoztatón. Egybehangzó vélemény volt viszont, hogy az iskolaépület előtti, jelenleg kerítéssel elzárt teret feltétlenül meg kell nyitni. Ez fontos, mert a helyszín kiválóan alkalmas különböző kulturális rendezvények szervezésére, amelyeket  természetesen úgy kell lebonyolítani, hogy semmiképpen ne zavarják és akadályozzák a tanintézmény tevékenységét. A várral kapcsolatosan az is elhangzott, hogy a rehabilitálására vonatkozó pályázat sikeres volt, a helyreállítás hamarosan elkezdődik. Miklós Zoltán igazgató szerint a múzeum régészei, szakemberei szívesen konzultálnak a műemlék helyreállításának jogát liciten elnyert kolozsvári cég munkatársaival, mert igen fontos a szakmai vélemények összehangolása.

„Nem csupán a várfalak előtti teret, de a Kossuth utcában és a városközpontban levő udvarokat is meg lehetne nyitni " – tette hozzá Fazakas, aki a látványos várőrség, apró kavicsokból felépített „vármásolat" mellett egy „külön lábakon álló" Udvar Napok rendezvény ötletével is előrukkolt. Elképzelése szerint az udvarokban nívós kiállításokat, előadóesteket, koncerteket és más, mind a városlakók, mind pedig a turisták számára érdekes kulturális programokat is lehetne rendezni. A városlakókat és az udvarhelyszéki településeken élőket is  „megmozgató" Székelyföldi Legendakarnevál megszervezése szintén óriási turistacsalogató lehetőség lenne a városnak - mondta Fazakas. Hozzátette: a Legendárium inspirálta karneválnak kül- és belföldi támogatói is vannak már, az előkészületek zajlanak és reméli, hogy a városvezetés felkarolja a karnevál megszervezését. „Ha nem, akkor is lesz, csak nem itt, hanem Sepsiszentgyörgyön."

Az egyházi tulajdonban levő Jézus Szíve Kápolna szintén egyedi látványossága a városnak - ám a rendezetlen környezet egyelőre inkább turistariasztó és űző mintsem csalogató. Ugyanez a helyzet a Szejkefürdővel is, ahol a Borvizek útja projekt munkálatai még nem fejeződtek be, ezért konkrét tervekben egyelőre nem lehet gondolkozni.

Az akciócsoport a város turisztikai honlapjának elkészítését is támogatja, ugyanakkor azt is felettébb fontosnak tartják, hogy a városkép kialakításába legyen beleszólása az udvarhelyi szakembereknek is, akiknek véleményét eddig "elfelejtették" megkérdezni.

A városunk és mindannyiunk malmára vizet hajtó, erkölcsi és anyagi hasznot egyaránt jelentő tervek megvalósítása „elsősorban nem pénz, hanem közös akarat, összehangolt cselekvés és párbeszéd függvénye"- fogalmazott Hajdó Noémi. Épp ezért a csoport tagjai számítanak arra, hogy a kezdeményezést a városvezetés, a vállalkozók, a kulturális és egyházi intézmények, az egyesületek, alapítványok,  civil szervezetek és a városlakók is egyöntetűen felkarolják.

Mindannyiunk érdeke és mindannyiunkon múlik az, hogy - Fazakas szavaival élve - „jól érezzük magunkat a saját városunkban" és az is, hogy Székelyudvarhely valóban olyan város legyen, ahol szívesen elidőz és ahová örömmel visszatér a most csak átutazó, vagy a kolduló gyermekek hadától hanyatt-homlok messzire menekülő vendég.

A Székelyudvarhelyi Akciócsoport alakuló ülését február 22-én, kedden délután 6 órakor a Septimia szabadidőközpontban tartják - minden szimpatizánst szívesen várnak.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."