Itthon » Közélet

Március 8. – fontos a figyelem

A nők napja régebben a szebbik nem egyenjogúságáért vívott harcát jelentette, mára azonban főként a figyelmességről, virágadásról szól ez az ünnep.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Marcius8
Marcius8
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. március 08., 19:55
0 hozzászólás. 


Március 8-án tartják a Nemzetközi Nőnapot annak emlékére, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század elején valósult meg az az ötlet, hogy az év egy napja legyen jelképesen a nőké. 1909-ben az Amerikai Szocialista Párt február 28-át tette meg nemzeti nőnappá, s 1913-ig e napon tartották az ünnepet. Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot.

A Nemzetközi Nőnapot 1914-ben tették március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának - más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő - emlékére. A legtöbb országban ekkortájt erősödtek föl a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a foglalkoztatásban, a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére.

Mára már a jogait érvényesítő nő alakja feledésbe merült így a nemzetközi ünnep egy ajándékozó virágos nappá vált. Arról kérdeztük a városlakókat, hogy ki, hogyan üli meg március 8-át.

Marcius8

Füzi Tünde - marketing aszisztens

Én különösebben nem ünneplem, azaz barátnőkkel nem járunk el ünnepelni, bulizni. Viszont a párom mindig felköszönt, virágot és ajándékot kapok tőle. A férfi kollégáim is felköszöntenek. Volt olyan, hogy párommal közösen ünnepeltünk – neki ma van a névnapja.

Marcius8

Ferencz Vilmos - rádiós vágó

Feleségemmel ünnepeljük a március 8-át. Ma érkezik haza és meglepetéssel várom. Március 8-án felköszöntöm a család női tagjait és a női munkatársakat, általában virággal és puszival.

Marcius8

Nagy Hunor - tanuló

Jelképesen virágot adunk a szeretett nőknek, családtagoknak csokit, édességet.

Marcius8

Dáné Szilárd - tanár

Szokásos módon: virággal. Úgy gondolom, ez teljesen szokványos. A legfontosabb ajándék a virág, más ajándékot nem kell túlzásba vinni. Nem ez a lényege az ünnepnek, hanem a figyelmesség és az, hogy ezen a napon azokra emlékezünk, akik életet adtak nekünk és akikkel együtt élünk, a szebbik nemre.

Marcius8

Kandó Mihály - nyugdíjas

Általában meg szoktuk ünnepelni. Menyeimet, unokáimat felköszöntöm virággal és erőt, egészséget, boldogságot kívánok nekik.

Marcius8

Borbély Erika - kerámiafestő, mintatervező

A nővéremet és anyukámat fel szoktam köszönteni, de amikor ilyen szépen süt a nap, akkor rájövök, hogy minden nap nőnap lehet. Ez a legeslegfontosabb. Ha a barátomtól kapok egy-két apróságot, akkor annak duplán örülök, de lényegében bármilyen nap lehet nőnap.

Marcius8

Balázs Lehel - tanár

Általában virágot szoktam venni a nőismerőseimnek, édesanyámnak, nagymamáimnak vagy esetleg beülünk egy kávéra a lány/nőismerősökkel. Ilyenkor gondolunk a nőkre, anyákra, azokra, akik mellettünk állnak és segítenek a mindennapokban.

Hölgyeim, de inkább uraim március 8-a nem az ajándékról, adott esetben még csak nem is a virágról szól, hanem a figyelem, az odafigyelés napja (kellene legyen).

uh.ro/multkor.hu



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."