Itthon » Közélet

A Haáz Rezső Múzeum ünnepi programajánlója

A nemzeti ünnephez kapcsolódó délelőtti és délutáni rendezvényekkel és a múzeum udvarán kiállított székely történelmi zászlók sorával tiszteleg és hív közös emlékezésre az intézmény vezetősége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 13., 16:04
0 hozzászólás. 


A Haáz Rezső Múzeum tisztelettel meghívja a városlakókat a következő, március 15-e alkalmából szervezett ünnepi rendezvényeire.

A múzeum időszakos kiállító termében 13:30-tól kerül sor a Március 15 az erdélyi képzőművészetben című képzőművészeti kiállítás megnyitójára. A tárlat felvonultatja azokat a (főként XIX. századi) képzőművészeti alkotásokat, amelyek az 1848-49-es
szabadságharc tematikáját dolgozzák fel. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelykeresztúri Molnár István Múzeum, valamint a segesvári Történelmi Múzeum együttműködése révén megvalósuló kiállítás első alkalommal összesíti az erdélyi múzeumokban őrzött hasonló tematikájú alkotásokat.

A kiállítást megnyitja: Vécsi Nagy Zoltán - művészettörténész. Helyszín: Haáz Rezső Múzeum időszakos kiállítóterme.

A Haáz Rezső Múzeum Képtárában 17 órától Gábor Áron elrejtett ágyúi nyomában a Görgényi-fennsíkon címmel látható képes beszámoló. A Budapesti Hadtörténeti Intézet és az udvarhelyi múzeum munkatársai 2009 és 2010 nyarán – Gyergyóalfalu és Felsősófalva között – a Görgény-fennsíkon, a középkori Sóút melletti Fogadóhely, illetve Fogadókert környékén, Joós Elek 1848-as honvédtüzér memoárja alapján végeztek kutatásokat. Joós Elek visszaemlékezéseiben leírta, hogy 1849 nyarán az osztrákok elől visszavonuló tüzérek itt rejtették el Gábor Áron 12 ágyúját. A kutatás eredményeiről beszámol meghívottuk, Négyesi Lajos alezredes, hadirégész és hadszíntérkutató, a Hadtörténeti Intézet munkatársa, illetve Sófalvi András, a Haáz Rezső Múzeum régésze.

Nemzeti Ünnepünk alkalmával a múzeumba látogatóknak páratlan élményben lesz részük, hiszen az udvaron megtekinthetők lesznek a székely történelmi zászlók, amelyeket a Székely Címer- Pecsét és Zászlótörténeti Munkacsoport kutatásai alapján rekonstruáltatott Hargita Megye Tanácsa.  
Fotó: keresztenymagyarorszag.hu


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."