Itthon » Közélet

Hat község intett búcsút az AVE-nak

Hat udvarhelyszéki település intett legálisan búcsút az AVE Hargita Kft.-nek, és az április elsejétől munkába lépő új szolgáltatóval, a kaposvári KVG Zrt.-vel írtak alá szerződést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/szemetes2203
Itthon_Kozelet/szemetes2203
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 22., 19:03
2 hozzászólás. 

Oroszhegy, Kápolnás, Korond, Újszékely, Románandrásfalva, Székelyvarság – első körben ez a hat, összesen közel 14 ezer lelket számláló udvarhelyszéki község váltott szolgáltatót és „szemetelhet olcsóbban". A hat település több mint két éves hercehurca után, a Máréfalván megkötött szerződés értelmében hivatalosan is a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt.-re cserélte le az AVE Hargita Kft.-t. Az új szolgáltató tevékenységét legálissá tevő, egyelőre két évre szóló szerződést Dávid Lajos, a településeket egy érdekvédelmi szervezetbe tömörítő Fejlődő Udvarhelyszék Egyesület (ADI) elnöke és az új szolgáltató képviselője, Püspök Rudolf írták alá. A máréfalvi polgármesteri hivatalban lezajlott eseményen jelen volt Bálint Elemér oroszhegyi polgármester is.

„Egy hosszas procedúra végéhez érkeztünk, ebben pedig nagy szerepe volt a 2009 őszén létrejött, tizenhét udvarhelyszéki községet magába foglaló kistérségi társulásnak" – nyugtázta a sikert Dávid Lajos. Elmondta, a KVG Zrt. teljesen legálisan, a 2010-ben meghirdetett közbeszerzési eljárásnak köszönhetően nyerte el azt a jogot, hogy összegyűjtse és elszállítsa a településekről a szemetet. A pályáztatásra összesen négy cég jelentkezett, ezek közül egy utólag sikertelenül fellebbezett, így a kaposváriak nyerték el a szolgáltatás jogát.

Itthon_Kozelet/szemetes2203

A KVG Zrt. tette a legkedvezőbb árajánlatot és ők feleltek meg a szerződés egyik legfontosabb feltételének is, miszerint a kétéves (de egy évre meghosszabbítható) futamidő alatt a szolgáltató nem módosíthatja a hulladékszállítás díját. Dávid szerint ez a „szemétdíj" jóval alacsonyabb, mint az AVE Hargita kft. által kiszabott és az elhíresült szemétháborút 2009-ben kirobbantó 6,50 lej +ÁFA. A kaposváriak árajánlata – összehasonlítva például az udvarhelyi az árakkal valóban nem húzós. A hat településen élő fizikai személyeknek mindössze 2,34 lej +áfa/hó, a jogi személyeknek pedig 30 lej/köbméter/hó díjat kell fizetniük azért, hogy a portájuk elől elszállítsák az összegyűlt szemetet.

A hulladék összegyűjtésére, elszállítására és lerakására vonatkozó jogszabályoknak minden szempontból megfelelő szolgáltatást ígért Püspök Rudolf, a KVG Zrt. hivatalos képviselője is. Püspök elmondta, a hulladékgazdálkodás terén négy évtizedes tapasztalattal rendelkező cég számára az erdélyi terep nem ismeretlen terület, 2000 óta vannak jelen és végzenek hasonló szolgáltatást a térségben. Hozzátette, a helyi adottságok felmérését követően igyekeznek megfelelni a feladatnak, terveik közt nem csupán a most csebrekből-vedrekből álló szemetesek lecserélése, de a szelektív hulladéklerakók létrehozása is szerepel.

A nyereséget egy olyan jól átgondolt rendszerben látják, amely tartja az árszintet és költségtakarékos. Arra a kérdésre, hogy az összegyűjtött hulladékot melyik szemétlerakóhoz szállítják, Püspök egyelőre nem tudott konkrét választ adni, csupán annyit közölt, hogy e téren több választási lehetőség is van, és abban hogy a csíki, gyergyói vagy a szomszédos Kovászna megyei, kézdivásárhelyi vagy sepsiszentgyörgyi hulladéklerakókhoz kerül-e a szemét a gazdasági szempontok mérvadók. Az AVE Hargita által a Cekend-tetőn létesített hulladéklerakót is megcélozták, de válasz híján egyelőre ez a variáns nem jön számításba.

A cég képviselője újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Udvarhelyen már 1990-ben próbálkoztak elnyerni a szolgáltatás jogát, a tárgyalások akkor sikertelenek voltak, de amennyiben az önkormányzatok részéről van rá igény „Udvarhelyt és Csíkszerdát is el tudjuk vállalni" – fogalmazott.

Itthon_Kozelet/szemetes2203

Bálint Elemér, Oroszhegy polgármestere szerint a minőségi szolgáltatás önmagában nem jelent megoldást, a tudatos hulladékgazdálkodás terén van bőven tennivaló, elsősorban azon a mentalitáson kell változtatni, hogy a hulladék elszállítási díja „sok embernek ma is kihajított pénznek számít", illetve arra is nevelni kell az embereket, hogy „kevesebb szemetet termeljenek".

„Ezek a községek az AVE Hargitával a háborút már megnyerték, ebben kulcsszerepe volt a társulásnak, mert egyedül ezt lehetetlen lett volna elérnie bármelyik településnek" – összegezte Dávid Lajos. Mint mondta, a folytatás sikerének záloga továbbra is a közös pályáztatás és bízik abban, hogy a következő közbeszerzési eljárásra mihamarabb sor kerül. A második körben Máréfalva, Fenyéd és Nagygalambfalva községek következnek – annak azonban, hogy ezek a községek is más szolgáltatót válasszanak maguknak, alapfeltétele, hogy az AVE-val több éve folytatott peres ügyek lezáruljanak.

Előzmények

A hulladékszállítás terén városunkban és a térségben monopolhelyzetben levő AVE Hargita Kft. és a több mint 60 ezer lakost számláló, tizenhét udvarhelyszéki község önkormányzatai között dúló, elhíresült szemétháború kezdetei 2009 januárjáig nyúlnak vissza. A szemét-ügy akkor robbant ki, amikor Fenyéd község helyi tanácsa nem fogadta el a hulladékgazdálkodási cég által javasolt, a magánszemélyekre vonatkozó hulladékelszállítási díj havi 6,50 lejre megemelt árát. A helyi tanács egyik áprilisi határozatában a reálisnak ítélt 3 lej + ÁFA díjat fogadta el – ezt az AVE figyelmen kívül hagyta és bár csökkentette a díjat, az általa megszabott 4,50 + ÁFA áron számlázott.

A felek közötti tárgyalások sikertelenek voltak, az AVE bekeményített, nem szállította el a szemetet a községből. Hasonló díjszabási gondok miatt került patthelyzetbe és hasonló, a szolgáltatóval kötött szerződés felbontásáig és pereskedésig fajuló kálváriát járt be a többi község is, amelyek 2009 őszén Fejlődő Udvarhelyszék Egyesület (ADI) néven létrehozták a településeket tömörítő érdekvédelmi szervezetet. Mivel a szolgáltatóval folytatott tárgyalások nem vezettek sikerhez, a települések az AVE Hargitával való további együttműködés megszűntetése és egy új szolgáltatóval való szerződéskötés mellett döntöttek.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Rocky
2011-03-24 12:56:38
Helyes! Érdemes megnézni az Épitők útcában hogy néz ki a kuka környéke már egy hete.Lassan az egész útcát beteritik a lenyesett ágak de hát őket ez aligha érdekli.
avatar
feri77
2011-03-25 12:56:20
Valasztasok kozelednek?
Egy masik forumon talaltam egy-ket erdekes infot az uj cegrol, kerdes, hogy ez fog nalunk is tortenni??

1) Mennyire elegedettek a kaposvariak a ceg mukodesevel? Lasd a kommenteket. http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2011-01-31/szervezeti_valtozas_a_kvg_zrt-nel.html

2) Tortenet egy johiszemu sikkasztasrol (KVG, Puspok Rudolf) / Nepszabadsag:
http://nol.hu/archivum/archiv-445284

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."