Itthon » Közélet

A magyarság és a székelység gyökerei - Dr. Czeizel Endre Székelyudvarhelyen

Március 27-én Székelyudvarhelyen tart előadást Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus professzor, a magyar tudományos ismeretterjesztés egyik legendás alakja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 23., 09:04
0 hozzászólás. 


A neves tudós a népszerű Nyitott Akadémia (korábban Mesterkurzus) sorozat keretében érkezik városunkba, ahol vasárnap este hét órától, a Városi Sportcsarnokban várja az érdeklődőket.

Czeizel Endre, akinek kiváló írásait az erdélyi olvasók is hétről hétre élvezhetik a Nők Lapjában, már a hetvenes évek óta bizonyítja életművével, hogy a tudomány igenis lehet közérthető és szórakoztató is, ha jól magyarázzák. Emlékezetes televíziós műsorai évtizedeken át sok százezer ember szegeztek a képernyők elé – ahogyan akkoriban mondogatták, „ha Czeizel professzor beszél a tévében, kiürül az utca."

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett tudós a mai napig is elkötelezett híve a szórakoztató ismeretterjesztésnek, és szerte a világon minden terem megtelik, ha ő tart előadást. Nem csoda, hiszen nemcsak követhetően, élvezetesen, színesen magyaráz, de olyan információkat oszt meg a közönséggel, amelyeket a mai napig is kevesen tudnak, holott ezek sorsunkat, egészségünket, jövendőbeli lehetőségeinket is meghatározzák.

Székelyudvarhelyre egy olyan témával érkezik, amely sehol sem lehet érdekesebb és fontosabb, mint éppen Erdélyben, hiszen a magyarság és a székelység eredetéről lesz szó a legújabb kutatások tükrében.

Czeizel professzor véleménye szerint az elmúlt évszázadokban általában véve meggyengült a magyarság identitástudata és önbecsülése, hozzájárulva az emberek egészségtelen életviteléhez, hitehagyottságához és önértékelési válságához. Mindezek miatt nagy szükség van a nemzeti tradíciók, a tárgyilagos hazafiság és az egészséges magyarságtudat helyreállítására. Ehhez szeretne hozzájárulni vasárnapi előadásával is.

A magyar kultúra értékeinek megőrzése komoly feladat, erre pedig csak megfelelő identitástudattal és önbecsüléssel rendelkező emberek képesek. A magyarság kulturális-történelmi kategória, amely elsősorban az anyanyelven, a magyar kultúrához való kötődésen, de mindenekelőtt a magyarság vállalásán múlik. Mindezt azonban elősegítheti a magyarság genetikai múltjának és jelenének ismerete, mivel így könnyebb választ adni a "mi a magyar", a "ki a magyar", valamint a "miért ilyen a magyar" kérdésekre – mondja Czeizel professzor.

Erre pedig meg is van a lehetőség, hiszen a genetika forradalmának köszönhető új módszerek teljesen új megvilágításba helyezték az emberiség és a nemzetek történetét. Mindezek alapján újra kell értelmeznünk a magyarság és a székelység eredetét is. De hogyan?

Az előadás után a neves tudós szívesen válaszol a nézők kérdéseire is, és dedikálja a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható könyveit, melyek mellett pszichológiai és spirituális témájú kötetek hatalmas választéka várja a nézőket a Nyitott Akadémia standján.

Kihagyhatatlan találkozás korunk egyik nagy gondolkodójával – minden intelligens, tartalmas szórakozásra vágyó, magyarságára büszke embernek jó szívvel ajánljuk.

Jegyek kaphatók a Star Rádió és a Digital3 Televízió székhelyén.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."