Itthon » Közélet

A Szejke útja: idén befedik a színpadot

A szejkefürdői Borvízoldal színpada több évtizede ad otthont különböző rendezvényeknek – a színpadot idén befedik, a Székelyföldi Rockmaraton mobilszínpadon fog dübörögni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/szejkeszinpad2303
Itthon_Kozelet/szejkeszinpad2303
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 23., 18:31
2 hozzászólás. 

A szejkefürdői borvízoldal a székelyudvarhelyiek egyik kedvenc kirándulóhelye: Orbán Balázs sírjától és a székelykapu-múzeumtól szépen belátni a domboldalt, amely főleg május elsején, illetve a Szejke-napkor (hagyományosan június utolsó szombatján tartják), a Székelyföldi Rockmaraton idején (július eleje) és az unitáriusok találkozóján (augusztus első hétvégéje) népesül be, de egy átlagos nyári hétvégén is gyakran látni kirándulókat és turistákat.

A Szejke-nap – néptánc és hagyomány

A legelső Szejke-napot 1967 szeptemberében tartották meg: a műkedvelő csoportokkal indult a szejkei rendezvény, később ez kibővült, hiszen az 1968-as „megyésítés" után az akkor létrehozott Hargita megye más településeiről is érkeztek tánccsoportok. Szimbóluma lett a bivalyvontatta borvizes szekér, a résztvevők a város különböző pontjain táncolva hívták az udvarhelyieket a Szejkére. Évről évre növekedett a résztvevők száma, a nyolcvanas években voltak a legtöbben.

Itthon_Kozelet/szejkeszinpad2303

A kilencvenes években már megjelentek a külföldi, főleg magyarországi tánccsoportok, ám a rendezvényen – különböző okok miatt – egyre kevesebb udvarhelyi vesz részt, habár most is mindig megszervezik. Előfordul az is, hogy az esős idő miatt a Szejke helyett a Művelődési Ház színpadán táncolnak a csoportok – ez a kulturális rendezvény mindenképpen nagyobb közönséget és jobb körülményeket érdemelne. A szejkefürdői színpad ugyanis elég rossz állapotban van: a színpad mögötti öltözők egy nagyobb esőzésnél beáznak, a betonépítmény több helyen repedezik.

Itthon_Kozelet/szejkeszinpad2303

Unitáriusok (világ)találkoznak évről évre

A Szejke „aranykora"

A Szejkefürdő területét 1866-ban a lengyelfalvi báró Orbán Jánosné vásárolta meg, aki öt évvel később fiának, Orbán Balázsnak adta azt. A Szejkét tulajdonképpen a nagy székely író, politikus és tudós fejlesztette olyan fürdőteleppé, amelynek messze földön híre ment. Az ún. Attila-forrás köré építtetett egy kőmedencét, ezen kívül több meleg fürdőt, illetve egy nagyvendéglőt, villákat és parkot is létesített. A Nagymál oldalába sétányokat vágatott, a vendégek szórakozását még tekepálya és térzene is szolgálta. Ekkoriban (1871 és 1890 között) pecsétje is volt a fürdőtelepnek, „Szejkefürdő Igazgatósága" felirattal, Székelyudvarhelyről óránként omnibuszokkal lehetett kimenni a fürdőre.

Kedei Mózes székelyudvarhelyi esperes ötlete nyomán 1999 óta minden augusztusban szintén a szejkefürdői színpad ad otthont az unitáriusok világtalálkozójának. Az esperes javaslatát 1998. augusztus 31-én elfogadta a kebli tanács, az esemény helyszínéül a Szejkefürdőt jelölték meg. Legelőször 1999. augusztus második szombatján tartották meg – a borvízoldalban ilyenkor istentiszteletet tartanak és kulturális műsor zajlik.

Rockmaraton – klasszikusok és fiatalok

Ami a koncerteket illeti, 2001-ben és 2002-ben itt volt az Erdélyi Diáktalálkozó, ami tulajdonképpen a 2003-ban indult Félsziget Fesztivál elődje volt. Az elsőn a Tankcsapda volt a főzenekar, a másodikon a Kispál és a Borz lett volna, de a színpadra csak egy vászontetős sátor került, azt pedig egy nyári zápor úgy elverte, hogy a koncertet nem lehetett megtartani. Még ugyanabban az évben, augusztusban rendezték meg az első Székelyföldi Rockmaratont – itt már nem bízták a véletlenre a dolgokat, a színpadot, illetve annak elektromos ellátását megjavították, így technikai probléma miatt nem maradt el koncert. Azóta a Zeneudvar Egyesület minden nyáron megszervezi a rockfesztivált, tavaly a kilencedik seregszemlét tartották.

Itthon_Kozelet/szejkeszinpad2303

Az elképzelés mindig az, hogy a legnevesebb magyar klasszikus és modern rockzenét játszó együtteseket hozzák el az itteni fiataloknak. Ezért lett többnapos rockünnep az itteni maraton, ami az évek során minden nagyobb nevű, aktív magyar rockbandát a festői helyszínre hozott - az Ossian, a Pokolgép, a Moby Dick, a Lord, Deák Bill Gyula, Kalapács József, az Auróra, a P. Mobil, a Tankcsapda - a legklasszikusabb nevek, akik közül többen többször is tiszteletüket tették a fesztiválon.

Mellettük sikeres koncerteket adott még a Road, a Superbutt, a Depresszió, az Agregator is, vagyis az ifjabb rockgeneráció ikonjai. Rajtuk kívül számtalan erdélyi magyar banda lépett fel a lassan elkopó, laposra taposott domboldal előtti színpadon, illetve néhány éve a műfaj olyan nemzetközi nagyágyúi is koncerteznek, mint a svéd Sabaton, a finn Moonsorrow, a német Brainstorm vagy a szintén finn Korpiklaani. A fellépő mezőny tehát nemzetközi lett, a közönség nemkülönben – évről-évre egyre többen jönnek Magyarországról is fesztiválozni, mert a különleges és gyönyörű környezet még turistaként is idecsalja az anyaországi fiatalokat.

Fedni vagy nem fedni? – ez itt a kérdés

Ami a Borvíz Útját és a szejkefürdői színpad jövőjét illeti, a tervek szerint a jelenlegi szejkefürdői színpad be lesz fedve, ennek kivitelezését jelenleg tervezik – tudtuk meg a polgárnesteri hivataltól. Az idén július 5 és 9 között jubiláló Székelyföldi Rockmaratont szervező Zeneudvar Egyesület részéről Jére Ágoston arról tájékoztatta honlapunkat, hogy több egyeztetés után kompromisszumos megoldás körvonalazódik.

Itthon_Kozelet/szejkeszinpad2303

A jelenlegi színpadot mindenképpen átalakíttatja és befedeti a hivatal, a Rockmaraton idejére pedig egy mobilszínpadot szerelnek fel a rendezvény szervezői. Ennek két lehetséges helye van: vagy a meglévő elé vagy pedig mellé – amennyiben az utóbbi variáns lesz, akkor a jelenlegi színpad kisszínpadként fog szolgálni. Mindez abban az esetben valósul meg, ha a tervek és utána a munka úgy halad majd, hogy július elejére befedjék a meglévő színpadot – tette hozzá Jére.

A szejkei munka 2011 tavaszán újraindul, s amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor már idéntől egy kulturált, új környezet várja majd a kirándulni és szórakozni vágyókat.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2011-03-24 11:21:21
Egyszer a borviz utja elnevezesu rombolohadjarat sebeit kellene begyogyitani. A szinpad evente 3x van hasznalatban, az uton meg evi tobb ezer helyi es kulfoldi fordul meg, az ev szinte minden napjan.
avatar
zterex1
2011-03-24 08:55:27
Még az utat meg a forrás tetőzetét sem voltak képesek fél év alatt rendbe szedni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."