Itthon » Közélet

Előrehozott nyugdíjazás - mit enged és mit nem az új nyugdíjtörvény

Az előrehozott nyugdíjazást is szabályozó új nyugdíjtörvény kapcsán Antal István kérésére Bán Katalin, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója adott részletes felvilágosítást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 25., 16:03
0 hozzászólás. 

Antal István parlamenti képviselő irodáját az előrehozott nyugdíjazási kérelem visszautasításával kapcsolatos panasszal kereste fel két hölgy. A két panaszos nehezményezte, hogy a tavaly decemberen benyújtott, az előrehozott nyugdíjazásra vonatkozó kérelmüket a január 1-től megváltozott nyugdíjtörvényre hivatkozva az illetékesek elutasították.

A kérelmek elutasításnak megindokolása és az ügy tisztázása érdekében Antal sajtóirodája levélben kért szakszerű eligazítást Bán Katalintól, a Megyei Nyugdíjpénztár igazgatónőjétől.

„A 118/2010-es törvény 10-es paragrafusának értelmében 2010. július 1 – december 31. közötti időszakban az előrehozott és részlegesen előrehozott nyugdíjazásra vonatkozó rendelkezéseket nem lehetett alkalmazni ("...dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica."), magyarán ebben a periódusban az előrehozott nyugdíjak megállapítása fel volt függesztve. Indoklás: takarékoskodás, költségvetési deficit helyreállítása, stb. 2010 decemberében már iktattunk (vettünk el) kéréseket, amiben ügyfeleink 2011 januárjától kérték (kérhették) az előrehozott nyugdíj megállapítását.

2011. január elsejétől érvénybe lépett az új nyugdíjtörvény (263/2010): nők esetében változott a nyugdíjazási korhatár 60-ról 63 évre. Ezért sokan, akik decemberben leadták kérésüket és a régi törvény alapján 2011 januárjától elmehettek volna előrehozott nyugdíjba, az új törvény alapján ezt már nem tehetik meg, illetve csak pár hónap eltolódással.

Ilyen esetekben sajnos nem tudjuk a régi törvényt alkalmazni, még akkor sem, ha a kérés 2010 decemberében volt iktatva, mert a 263/2011-es törvény 178-as paragrafusa úgy rendelkezik, hogy e jogszabály érvénybe lépéséig beiktatott és még meg nem oldott kéréseket a jogmegnyitás dátumakor érvényben levő rendelkezések alapján kell megoldani. ("Cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se vor solutiona conf.normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii".)

Lévén, hogy 2010. december 31-ig az előrehozott nyugdíjazás fel volt függesztve, a panaszosok esetében a nyugdíjt csak 2011 januárjától adhattuk volna meg, ekkor viszont már az új törvény volt érvényben, ami szerint sajnos nem jogosultak az előrehozott nyugdíjra."


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."