Itthon » Közélet

Antal: a jövőben felértékelődik a zöld energia hasznosítása

A zöld energia hasznosítása, az energianövények telepítését támogató törvénytervezet – többek közt ezekkel kapcsolatosan tájékoztatott Antal István parlamenti képviselő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. március 25., 18:00
0 hozzászólás. 

Antal István parlamenti képviselő az Eurofores csoport tagjaként vett részt március elején az ausztriai Wels tartományi fővárosban azon a nemzetközi konferencián, amelynek fő témája a zöld energia minél szélesebb területen való hasznosítása, illetve az ezt szabályozó, a 2020-2030 közötti időszakra vonatkozó irányelvek megtárgyalása volt.

„Az elkövetkező időszakban felértékelődik ez a tevékenység, a japán atomerőműnél bekövetkezett katasztrófa is erre figyelmezet" – mondta a képviselő. Antal szerint Székelyföldön is érdemes a zöld energia hasznosítására figyelni, mert „azokon a területeken, ahol van erre lehetőség, a jövőben nagy elmozdulások leszek". A képviselő elmondta, rövid távon egy bio- és vízenergia hasznosításával kapcsolatos konferenciát szeretne tető alá hozni, de az önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek, magánszemélyek figyelmébe ajánlotta azt a két szakmai konferenciát, amelyeken a téma iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes részt venni. Legközelebb március 29-én, Csíkszeredában, a napenergiával kapcsolatosan szerveznek szakmai értekezletet, május 15-17 között pedig Budapesten kerül sor egy nemzetközi "zöld" kiállításra.

Az energianövények telepítésének támogatására vonatkozóan Antal Kelemen Attila Maros megyei képviselővel közösen nyújtott be egy erre vonatkozó törvénytervezetet. Véeménye szerint ezen a téren 3-5 éves perspektívában lehet gondolkozni, egy hektár terület energanövényekkel való betelepítése, gondozása a számítások szerint két év alatt körülbelül 2000 euróba kerül, ennek az összegnek az 50 százalékos támogatása nagy ösztönzést jelentene. „Romániában jelenleg 3 millió hektár földterület van parlagon" – mondta Antal. Hozzátette, energianövények termesztésére városunkban a régi szeméttelep területét lehetne hasznosítani.

Beszámolt arról is, a Fekete-tengeri gazdasági bizottság tagjaként márciusban részt vett azon a moszkvai tanácskozáson, ahol a génmódosított termékekkel kapcsolatos elképzeléseket vitatták meg. A megbeszélésen szóba került egy uniós terv, amely egy, a Fekete-tenger térségében levő országokat összekötő 7 ezer kilométeres autópálya megépülésére vonatkozik, ami Románia gazdasági fejlődése szempontjából is hasznos lenne.

Ugyanakkor Borboly Csaba megyei tanácselnök felkérésére tárgyalást folytatott Borbély László környezetvédelmi miniszterrel, a Natura 2000 programmal kapcsolatosan kialakult viták tisztázása érdekében és közbenjárásának köszönhetően már jövő héten sor kerül egy megbeszélésre, ahol az ügyben érintettek személyesen találkozhatnak a miniszterrel és választ kaphatnak kérdéseikre.

Az új tanügyi törvény egyik hiányosságára – a gyakorló zenetanárok státusza – Bodurian János, a dr. Palló Imre Zene- és Képzőművészeti iskola igazgatója hívta fel a képviselő figyelmét – az erre vonatkozó módosító javaslatot Antal Kötő József képviselőtársával be is nyújtotta.

Sajtótájékoztatója végén Antal István a határon túli magyar állampolgárok szavazati jogával kapcsolatosan kifejtette: „személyes véleményem szerint a legelfogadhatóbb megoldás, abban az esetben, ha szavazati jogot kapnak a külföldi állampolgárok, az lenne, ha létrehoznának egy külhoni csoportot, akik képviselik a külföldi állampolgárok érdekeit".


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."